Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Όχι στη λύση του ΔΝΤ. Να απαντήσουμε σκληρά σε όσους μας σπρώχνουν στην αγκαλιά του


Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από τους πανηγυρισμούς για την «Ευρωπαϊκή απόφαση -πλήγμα κατά των κερδοσκόπων» και όλα δείχνουν ότι ούτε οι κερδοσκόποι επλήγησαν, ούτε η Ελλάδα «σώθηκε», ούτε η Ευρώπη κατόρθωσε να πείσει ότι διαθέτει ενιαία πολιτική, ενιαίες επιδιώξεις και διεθνές ανάστημα ανάλογο του μεγέθους , της ιστορίας και του ονόματός της.

Οι τιμές των spreads των ελληνικών ομολόγων μόνο για λίγο υποχώρησαν και ξανά την ανηφόρα τραβούν, περιγελώντας εμφανώς όσους μιλούσαν για νίκη κατά των κερδοσκόπων και προέβλεπαν σταδιακή υποχώρηση spreads και επιτοκίων. Παράλληλα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ο κ. Στρος Καν) κάνοντας επίδειξη δύναμης προέβλεψε ότι «σύντομα η Ελλάδα θα έρθει σε μας» (κοινώς : θα πέσει στα χέρια μας) και ξεκαθάρισε ότι «η δανειοδότηση θα γίνει με τους δικούς μας όρους» δείχνοντας ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποφάσεις της.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πρώτα απ' όλα ότι ή οι αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. ήταν εντελώς προσχηματικές ή η Ε.Ε. είναι ακόμη πιο αδύναμη στη διεθνή σκακιέρα από ότι την θεωρούμε εμείς. Φοβούμαι λοιπόν ότι η βοήθεια που περιμένουμε από τους εταίρους μας ουδέποτε θα έρθει ,είτε γιατί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν είτε γιατί είναι ανίκανοι για κάτι τέτοιο είτε γιατί προέχουν γι' αυτούς τα δικά τους αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντά.

Εάν τελικά αυτοί οι φόβοι αποδειχτούν αληθινοί, αν δηλαδή η Ε.Ε., υπό τον μανδύα της, μας σπρώξει στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τότε να είστε βέβαιοι ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι πολύ χειρότερες από αυτές της κρίσης που βιώνουμε.

Τι θα επιβάλει αμέσως ή σταδιακά το ΔΝΤ; Μεγάλο αριθμό απολύσεων στον δημόσιο τομέα, ξεπούλημα (μέσω ιδιωτικοποιήσεων) σε πολυεθνικές όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, απόλυτη ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας (που σημαίνει χαμηλές αμοιβές, όροι εργασίας που θα τροποποιούνται όπως βολεύουν τις επιχειρήσεις και απολύσεις χωρίς περιορισμό)και ενδεχομένως νέους φόρους που φυσικά δεν θα επιβαρύνουν τους ...επενδυτές αλλά τους εργαζόμενους.

Και αν αυτό το εφιαλτικό σενάριο γίνει πραγματικότητα τότε η Ελλάδα θα είναι μία χώρα χωρίς εθνική κυριαρχία, φτωχή -τουλάχιστον για την πλειονότητα του πληθυσμού της-, χωρίς μέλλον, αφού τα πάντα θα έχουν ξεπουληθεί και με αυταρχικές δομές εξουσίας αφού μόνο έτσι θα μπορούν να υλοποιηθούν όλα τα προαναφερόμενα.

Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Γιατί αυτό είναι το πλέον επίκαιρο και κυρίαρχο ερώτημα. Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν με συναίσθηση ευθύνης κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πριν να είναι πολύ αργά. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι μπορεί η λαϊκή εντολή να είναι πολύ νωπή αλλά τίποτα απ'όλα αυτά δεν περιελάμβανε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

Υπάρχουν λύσεις μακράν του ΔΝΤ, θέλουν δε θέλουν οι εταίροι μας στην κοινή γηραιά πατρίδα. Αρκεί να υψώσουμε ΑΝΑΣΤΗΜΑ, να χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που διαθέτουμε, να απειλήσουμε να τινάξουμε στον αέρα το σαθρό οικοδόμημα τη Ε.Ε. αν δεν εμπεριέχει της έννοιες της συνοχής και της αλληλεγγύης. Με λίγα λόγια να απαιτήσουμε περιβάλλον λύσεων που θα μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα (ασφαλώς με θυσίες και δυσκολίες) να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα των ίσων ευκαιριών, της προστασίας του πολιτισμού και των ατομικών ελευθεριών, της πατροπαράδοτης φιλοξενίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του έντιμου και αποτελεσματικού κρατικού μηχανισμού, της αξιοποίησης του πλούτου της, της επένδυσης στην παιδεία ,στην έρευνα και στην καινοτομία , της έλλειψης φόβου στην καθημερινότητα της ζωής μας...

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Αυτή την Ελλάδα μας υποσχεθήκατε, κατά την προεκλογική περίοδο αγαπητοί κυβερνώντες, ότι μαζί θα ανοικοδομήσουμε ξανά.

Από αυτόν τον φιλόδοξο, δύσκολο αλλά ωραίο στόχο, ούτε ένα βήμα πίσω.

Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμα των πολιτών όπως διατυπώθηκε σε όλες στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων πέντε μηνών: «Ναι στις θυσίες αρκεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα και τον λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.