Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

«Κλείδωσε» η οικονομική βοήθεια της «τρόϊκας» - αδιευκρίνιστοι παραμένουν όροι και νέα μέτρα



Όχι ως αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αλλά για τη σταθερότητα του ευρώ - Διαβεβαιώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου για τη δανειοδότηση αλλά όχι και για τον 14ο μισθό του ιδιωτικού τομέα - Δεν προσήλθε σε συζήτηση με την «τρόϊκα» η ΓΣΕΕ και προαναγγέλλει απεργίες - Ποιοι οργανισμοί του Δημοσίου καταργούνται - Κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον Γ. Παπανδρέου την Τρίτη, ενώ πληθαίνουν οι γκρίνιες και οι προτάσεις για ανασχηματισμό...

Ραγδαίες οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με επίκεντρο όχι την επιβίωση της χώρας που βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της «τρόϊκας», αλλά τη σταθεροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στη δίνη των κερδοσκοπικών μηχανισμών που εκτίναξαν τα spreads σε νέα δυσθεώρητα ύψη και καταβαράθρωσαν το ελληνικό χρηματιστήριο, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Οι δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, όπως αυτές απορρέουν από την υπογραφή του «μηχανισμού στήριξης», παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης της χώρας της. Είναι εξάλλου τόσο σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση του «ελληνικού προβλήματος», δηλαδή η προστασία της σταθερότητας του ευρώ, ώστε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ θα βρίσκονται την Τετάρτη στο Βερολίνο για να πείσουν τα γερμανικά κόμματα υπέρ της ανάγκης της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ για να μην έχει "απρόβλεπτες συνέπειες", όχι για την Ελλάδα, αλλά για το ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε χθες να εκδώσει ανακοίνωση-έκκληση ότι θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της, προκειμένου να μην προσπαθούν άρον-άρον να συνταξιοδοτηθούν οι εργαζόμενοι. Μια κυβέρνηση, η οποία εκτός από την επίθεση που δέχεται από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό «μέτωπο» του κόμματος και γι΄ αυτό το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τα μέλη του συστράτευση. Και όχι άδικα, καθώς ήδη ο βουλευτής της Χ. Πρωτόπαπας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της βουλής ζήτησε ανασχηματισμό με «καθαίρεση» των πέντε υπουργών που βρίσκονται τελευταίοι στη λίστα αξιολόγησης των δράσεων των υπουργείων (Διαβάσετε στο eklogika.gr την "Aξιολόγηση των υπουργείων"). Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού», εξηγώντας πως «όταν έχουμε να κάνουμε με μια τόσο σημαντική κατάσταση είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, όταν μάλιστα όλοι τα υπουργεία εργάζονται τόσο σκληρά».

Και ενώ η «τρόϊκα» συζητά με τους υπουργούς και τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου μέχρι την επόμενη Τρίτη να εκδώσει το «μνημόνιό» της, η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να προσέλθει στον διάλογο με το υπουργείο Εργασίας. Διαβάστε στη συνέχεια του ρεπορτάζ την επιχειρηματολογία του υπουργού Απασχόλησης και του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς

Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη με θέμα την κατάργηση ή την συγχώνευση οργανισμών του δημοσίου.(Διαβάστε στη συνέχεια του ρεπορτάζ ποιοί οργανισμοί περιλαμβάνονται στη λίστα).

Μετά τη λήξη της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα και να έχουμε, συνεπώς, ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και, ταυτόχρονα, τους όρους χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχιστεί - και είμαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό - ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας, για να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες». Δεν απέκλεισε όμως την πανθομολογούμενη απαίτηση της «τρόϊκας» για κόψιμο του 14ου μισθού και τη μείωση του κατώτατου βασικού καθώς μίλησε για μια «συζήτηση εν εξελίξει».

Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που η ανώτατη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ, αρνήθηκε να προσέλθει σε διάλογο με τον υπουργό Απασχόλησης.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με την ακυρωθείσα από τη ΓΣΕΕ συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Σήμερα η στάση των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΔΑΣ και Αυτόνομη Παρέμβαση, στέρησαν από τη ΓΣΕΕ την απαιτούμενη απαρτία, προκειμένου η διοίκησή της να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μη πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης συνιστά αρνητικότατη εξέλιξη, γιατί στην ημερήσια διάταξη είχαν ενταχθεί τα θέματα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με έγκυρη ενημέρωση που ως Υπουργείο είχαμε, η άρνηση των ανωτέρω παρατάξεων αφορά και τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με εκπροσώπους της Ε.Ε. , της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, η οποία ως φαίνεται, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που να αγνοεί την τραγικότητα των περιστάσεων, στις οποίες έχει βρεθεί η χώρα. Η εθνική και κοινωνική συνεννόηση ακόμη και επί διαφωνιών είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Όποιος διασπά την ενότητα αυτή, ας αναλάβει και τις ευθύνες του».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σχετικά με την αναβολή της συνάντησης με τον Υπ. Εργασίας, μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Σήμερα δεν προσήλθαμε στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς διαμορφώθηκε πλειοψηφία, η οποία θεώρησε ότι μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και των συνεντεύξεων - ανακοινώσεων που έχουν γίνει, δεν υπάρχει λόγος συνάντησης. Αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν γιατί θέτουν στο στόχαστρο των αντεργατικών και νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Με βάση αυτό θα συγκαλέσω αύριο Τρίτη 25/4/2010 την Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας και θα εισηγηθώ την πραγματοποίηση απεργιών στο αμέσως επόμενο διάστημα. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης και τα εργασιακά δικαιώματα, ιδίως αυτά που αναφέρονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στον ρόλο του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας και όσα κατά καιρούς ακούγονται, αποτελούν για μας αδιαπραγμάτευτα θέματα, τα οποία δεν μπορούμε να δεχθούμε και να υποχωρήσουμε.
Κόντρα στην λογική των επιτηρητών, καλώ τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ακόμα και για την ΕΓΣΣΕ, να ξεκινήσουν διαδικασίες για άμεση υπογραφή ΣΣΕ που θα αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να θιγεί, διότι είναι η μοναδική ελπίδα, που έχει μείνει στο κουτί της Πανδώρας από την στιγμή που εκείνο άνοιξε».


Ποιοί Οργανισμοί καταργούνται-συγχωνεύονται

Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου για την κατάργηση ή τη συγχώνευση οργανισμών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο, το οποίο είναι έτοιμο, προβλέπει σε πρώτο κύμα την κατάργηση ή την συγχώνευση 70 - 75 οργανισμών, ενώ για τους εργαζόμενους στους οργανισμούς αυτούς, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πιο πιθανό είναι η μετάταξή τους, ενώ σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οργανισμοί που καταργούνται - συγχωνεύονται είναι:

-Οι θυγαστρικές του ΟΣΕ με εξαίρεση την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, ενοποιούνται οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών (ΗΣΑΠ με ΜΕΤΡΟ και ΕΘΕΛ με ΗΛΠΑΠ) καθώς και οι κατασκευαστικές του δημοσίου.

-Καταργούνται τα 55 Αγροτικά τοπικά κέντρα, η ΑΓΡΟΓΗ και συγχωνεύονται 16 οργανισμοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Καταργούνται 10 οργανισμοί του υπουργείου Οικονομίας (από τους 60).

- Καταργείται το μουσείο και η βιβλιοθήκη Eθνικού Τυπογραφείου

-Συγχωνεύονται ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.

-Συγχωνεύονται Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και Οργανισμός Εργατικής Εστίας

-Συγχωνεύονται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και Ελληνική Οργάνωση Γάλακτος.

-Καταργούνται, η Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης, η Εταιρία Διανομής Αερίου και το Ολυμπιακό Χωριό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.