Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Νέα μέτρα - σοκ φέρνουν 30 δισ στο κράτος, βυθίζουν στην ύφεση οικονομία - κοινωνία


Ως «τα πιο σκληρά μέτρα που έλαβε ποτέ χώρα της Ε.Ε», χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων που περιλαμβάνει ως προϋπόθεση ο «μηχανισμός βοήθειας» της Ελλάδας (διαβάστε την ομιλία του και τις διευκρινιστικές απαντήσεις στους δημοσιογράφους). Και ενώ τα μέτρα προκαλούν σοκ και δέος στην κοινωνία, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση επέλεξε «τη σωτηρία της χώρας», έστω και αν αυτό συνεπάγεται το «κόψιμο» της δεύτερης δόσης του ...επιδόματος αλληλεγγύης! Τα μέτρα κατατίθενται με τη μορφή νομοσχεδίου άμεσα στη βουλή προκειμένου να ψηφιστούν μέχρι την Τετάρτη.

Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» του «μηχανισμού στήριξης» είναι:

-Αντικαθιστάται με ετήσιο επίδομα 1.000 ευρώ το σύνολο του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων), ποσά τα οποία θα δίνονται σε μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

-Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

-Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.

-Νέα μείωση 8% στα επιδόματα του στενού Δημοσίου τομέα, η οποία θα ισχύσει και για τους βουλευτές και για τους εργαζόμενους στη βουλή. Επιπλέον μείωση 3% στους μισθούς των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ.

-Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που οι μεικτές τους αποδοχές ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ το μήνα θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγεννα

-Επανέρχεται το ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.(Δεν έχει διευκρινιστεί το όριο)

-Αλλαγές και στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων και μειώσεις στις αποζημιώσεις.

-Έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.

-Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5%και αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα-ποτά, τσιγάρα κατά 10%.

-Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών. Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Σύνδεση του χρόνου συνταξιοδότησης με την εξέλιξη του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Θέσπιση εγγυημένης σύνταξης για όσους υπερβαίνουν το 65ο έτος της ηλικίας τους η οποία θα καταβάλλεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

-Μειώνονται όλα τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.

-Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.

-Αυξάνει η αντικειμενική αξία ακινήτων.

-Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

-Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Στόχος, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Επίσης ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Προέβλεψε επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010, θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.