Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Συμβούλιο αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, αλλά και ρήξη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης


Αίτημα του πρωθυπουργού στον πρόεδρο της Δημοκρατίας - Γ. Παπανδρέου: «Μοναδική κόκκινη γραμμή το συμφέρον της πατρίδας» - Τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα - Α. Λοβέρδος: «Αλλαγές στο Ασφαλιστικό εκτός νομοσχεδίου, δεν υφίστανται» - «Μετωπική» στη βουλή - ΛΑΟΣ: Οι συνταγές ΔΝΤ- ΕΕ είναι μονόπλευρες - ΣΥΡΙΖΑ: Δημοψήφισμα τώρα - ΚΚΕ: Αισχρό ψέμα το δίλημμα

Σε μετωπική σύγκρουση και με όλα τα κόμματα η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στο «μηχανισμό στήριξης». Στο μεταξύ, τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών , προκειμένου να υπάρξει «λεπτομερής ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με την κατάληξη των συζητήσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας», ζήτησε τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (Το αίτημά του συνέπεσε χρονικά με αυτό του προέδρου της ΝΔ). Στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία με τον Πρόεδρο κ. Παπούλια, ο κ. Παπανδρέου τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, η σύγκρουση του πρωθυπουργού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε στη βουλή με αφορμή τις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη για τα εθνικά θέματα και την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αλλά και του προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα για το ΕΣΥ.

«Βρισκόμαστε σε επιτήρηση, αλλά για την οικονομία μας. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε σε επιτήρηση για κανένα άλλο θέμα. Εάν κάποιος τολμούσε να τα συνδέσει σε βάρος μας, θα ήταν για εμάς ένα casus belli», τόνισε απαντώντας στον κ. Καρατζαφέρη στη Βουλή ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό που συνδέει τη μάχη για την οικονομία της χώρας με τα εθνικά μας θέματα είναι ότι η κόκκινη γραμμή και στα δύο είναι το εθνικό συμφέρον της πατρίδας». Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οικονομία υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την επιβίωση και το μέλλον μας: «Για να σταθούμε στα πόδια μας. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι πατριωτική. Αντλούμε πόρους από ένα σύστημα που εμπεριέχει αδικίες, αλλά θέλουμε να εμπεδώσουμε τη δίκαιη κατανομή του βάρους».

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

1) Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα (Η περικοπή μισθών δεν αφορά στον ιδιωτικό τομέα), 2) Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά αναζητείται ...τρόπος για να εξαιρεθούν έστω οι χαμηλοσυνταξιούχοι, 3) Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ίσως με τη μορφή επιδόματος (κατ΄ επέκταση δεν θα περιλαμβάνεται στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, των αποζημιώσεων κ.λπ.) 4) Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία μονάδα όπου ισχύει το 10% και κατά δύο μονάδες όπου ισχύει το 21% , 5) Αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης 6) Εξετάζεται η αύξηση του ορίου των απολύσεων, 7) Κατάργηση του Οργανισμού Διαιτησίας.

Δηλώσεις Λοβέρδου για το Ασφαλιστικό

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος μετά τη συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι μόλις συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με ειδικό θέμα το Ασφαλιστικό, αμέσως μετά θα διανείμει σε όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους το κείμενο του Σχεδίου Νόμου προκειμένου να γίνει την επόμενη εβδομάδα η πολύ ειδική συζήτηση επί των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα που δεν προβλέπει ειδικά σχεδιασμένος νόμος, δεν υφίστανται. Όλα τα υπόλοιπα περί επιταχύνσεων, είναι του συρμού. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή στο Ασφαλιστικό που να μην νομοθετηθεί, άρα όλες οι διαδικασίες είναι νομοθετημένες και προβλέπονται».

Για τις ημερομηνίες πρόσθεσε ότι «υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά προθεσμίες και ημερομηνίες. Έχω πει ότι οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης παραμένουν ίδιες και ακέραιες και δυστυχώς με ρωτάτε επειδή κάποιοι πολύ συνειδητά σπέρνουν φήμες απελπισίας». Διασαφήνισε μάλιστα πώς «σε ό,τι αφορά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος το 2018, που είναι ζητήματα άλλου επιπέδου, εμείς έχουμε επιμείνει και στη συζήτηση που κάναμε με την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχουμε επιμείνει στις ημερομηνίες που έχουμε σχεδιάσει διότι δεν είναι ημερομηνίες αναβολής, είναι ημερομηνίες απαραίτητες για τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που χρειάζονται για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο Ασφαλιστικό της Σύστημα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρηματοδοτούμε ταυτοχρόνως δύο συστήματα, και το παλιό και το καινούργιο, δεν έχουμε τη δημοσιονομική πολυτέλεια, δεν έχουμε τα χρήμα.»

Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό καλεί το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Απαιτείται παλλαϊκός ξεσηκωμός τώρα, για να μην περάσει το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που γυρίζει εκατό χρόνια πίσω τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων! Είναι ώρα ευθύνης για τους ίδιους τους εργαζόμενους και πρώτα απ' όλα για τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που τους ετοίμασαν ένα μαύρο μέλλον, η κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα και η πλουτοκρατία, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Να βγούμε στους δρόμους όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία. Να μην επιτρέψουμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, τη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων, τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, τις απολύσεις, την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι αισχρό ψέμα το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός «ή χανόμαστε, ή παίρνουμε μέτρα». Αυτό είναι δίλημμα της πλουτοκρατίας, για να αυξήσει την κερδοφορία της και δεν αφορά το λαό. Είναι ωμός εκβιασμός και τρομοκρατία, για να παραδώσουν οι εργαζόμενοι όποιες κατακτήσεις και δικαιώματα έχουν απομείνει. Ο λαός έχει συμφέρον να αποκρούσει τη νέα θύελλα που έφεραν και στην πορεία να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι αισχρό ψέμα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε από την ΕΕ - ΔΝΤ να πάρει τα άγρια μέτρα. Αποτελούν και δική της επιλογή, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, όπως είναι και η ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Αυτά τα μέτρα έχουν διατυπωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως αξιώσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Χρόνια τώρα έχουν σημαία τους την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή την κατάργηση κάθε μέτρου που κατοχυρώνει συλλογικά δικαιώματα.

Είναι αισχρό ψέμα ότι όλοι φταίμε για τα ελλείμματα και το χρέος. Τα δημιούργησαν τα κέρδη του κεφαλαίου, οι φοροαπαλλαγές και οι επιδοτήσεις που παρείχαν αφειδώς στην πλουτοκρατία οι κυβερνήσεις, οι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί, η αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων από το κεφάλαιο.

Το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό. Τα βάρβαρα μέτρα θα είναι διαδοχικά, σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος και σε λίγο καιρό για να μην αυξηθούν. Η ανάπτυξη που υπόσχονται δεν αφορά τις ανάγκες του λαού, αλλά την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, δηλαδή τους αίτιους της κρίσης.

Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκρούσουν την ιδεολογική τρομοκρατία, να απορρίψουν τα ιδεολογήματα περί εθνικής ευθύνης, αξιοπρέπειας και κοινωνικής συνοχής. Τα συμφέροντα του λαού συγκρούονται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ή θα πτωχεύσουν τα μονοπώλια, ή ο λαός.

Όλοι στους δρόμους. Την Πρωτομαγιά, στις απεργίες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς, κατοικίας και σπουδών. Ο λαός έχει τη δύναμη, αρκεί να την συνειδητοποιήσει και να δράσει.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διαχωρίσουν την ευθύνη τους από τις πολιτικές δυνάμεις που τους τσακίζουν, για να προστατεύσουν την πλουτοκρατία».

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

«Ο Ελληνικός λαός μπαίνει στην μέγγενη και απ' ό,τι φαίνεται θα μείνει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι εργαζόμενοι καλούνται να αντέξουν στο σοκ που τους επιφύλαξαν οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, υποχωρώντας συστηματικά στους εκφοβισμούς- εκβιασμούς της Αριστεράς.

Οι συνταγές ΔΝΤ- ΕΕ είναι μονόπλευρες και αφορούν μόνο στην εξυπηρέτηση των δανείων του παρελθόντος προς την χώρα μας.

Δεν προτείνουν απολύτως τίποτα για ανάπτυξη και απόδραση από την εξάρτησή τους, που εκτός από φτώχεια σηματοδοτούν και εθνικές απώλειες».

Α. Τσίπρας: «Προκαλείτε τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο»...

Σκληρή κριτική στο σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση άσκησε από τη βουλή, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση για το ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Σήμερα δεν μπορείτε να μας τα λέτε αυτά. Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Έχετε καταλάβει ότι αυτά τα μέτρα που σας εισηγούνται και σεις δεν αντιδράτε, είναι μέτρα καταστροφής. Τέτοια καταστροφή έχει να ζήσει η χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μη μας λέτε: «Πείτε μας άλλη πρόταση». Διότι έξι μήνες τώρα σας λέμε στρίψτε το τιμόνι. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που εισηγηθήκαμε τα υφεσιακά μέτρα της 3ης του Μάρτη που μας οδήγησαν στην άβυσσο. Έξι μήνες τώρα σας λέμε, στρίψτε το τιμόνι πηγαίνει το πλοίο σε παγόβουνο και σεις αντί να στρίψετε, ανεβάζετε ταχύτητα.

Και τώρα που πέσαμε πάνω στο παγόβουνο, τι μας λέτε; Να πέσουμε όλοι στη θάλασσα και όποιος μπορέσει. «Έχετε άλλη πρόταση»;

Βεβαίως και έχουμε άλλη πρόταση κύριε Πρωθυπουργέ. Να μην αποδεχθείτε την καταστροφή της χώρας. Αυτή είναι η μόνη πρόταση. Ότι και να κάνετε με τα δάνεια, ακόμη και αν αύριο έρθουν και σας πουν, σας χαρίζουμε το χρέος, με αυτά τα μέτρα που προβλέπουν 5% ύφεση μέχρι το 2014, νομίζετε ότι θα δούμε άσπρη μέρα;».....

... «Αν ζούσε ο Α. Παπανδρέου και έβγαινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έλεγε δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, θα τον κρατούσε την επόμενη μέρα; Και πείτε μου επιτέλους ένα όχι που είπατε. Η διαπραγμάτευση έχει και διεκδίκηση. Ένα όχι που είπατε κύριε Πρωθυπουργέ!

Καταλάβετέ το κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Ζητείστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Προκαλέστε δημοψήφισμα. Αφήστε το λαό να δώσει διέξοδο. Έτσι όπως τα κάνατε δυο επιλογές υπάρχουν ή δημοψήφισμα για να υψώσει ο λαός το ανάστημα του ή να πάτε και να ζητήσετε άλλη λαϊκή εντολή. Γιατί η λαϊκή εντολή που πήρατε ήταν όχι για να κατεδαφίσετε την κοινωνία. Να την προστατέψετε ήταν.
Και μη νομίζετε ότι μπορείτε να πάτε πολύ μακριά έτσι. Ήδη οι αγαπημένοι σας σύμμαχοι που βγήκαν χθες στα κανάλια και ζητάγανε αίμα από τον ελληνικό λαό, ήδη οι αγαπημένοι σας σύμμαχοι και ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Μητσοτάκης, και ο Σ.Ε.Β. μη νομίζετε ότι θα συνεχίσουν για πολύ να σας σέβονται. Δεν σας εκτιμούν και δεν σας σέβονται. Δεν είναι οι φυσικοί σας σύμμαχοι αυτοί.
Μόλις κάνετε τη βρώμικη δουλειά θα τους είστε τελείως άχρηστοι και ήδη επεξεργάζονται λύσεις με τεχνοκράτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αεριτζήδες που βγάλανε χρήματα από το δημόσιο πλούτο και σας θέλουν πρωθυπουργεύοντα Πρωθυπουργό.
Δεν σας αξίζει ούτε εσάς, ούτε στον ελληνικό λαό. Η κόκκινη γραμμή υπάρχει και είναι η προστασία της χώρας από την καταστροφή. Και αν θέλετε συνεργασία με την Αριστερά που μας το λέτε διαρκώς, αλλάξτε στρατηγική και βγείτε δυναμικά να βάλετε τις κόκκινες γραμμές σε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.