Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Να ξεσηκωθούμε όλοι για τους «πολιορκημένους» της Γάζας


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη 

 

Για να μη «μπατάρει» τελείως το καράβι της ανθρώπινης συνείδησης, τώρα που χάρη σε ένα «καράβι από τη Γάζα» και σε μερικές εκατοντάδες ακτιβιστές, υποχρεωθήκαμε όλοι να γνωρίσουμε το δράμα ενός αποκλεισμένου λαού-άρα λείπει και το άλλοθι της άγνοιας- όλοι πρέπει να δηλώσουμε «παρών» στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, όποιος και αν τις οργανώνει. Και πολύ θα ήθελα να ξέρω, εάν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου και της περιοχής του Ζαλόγγου νοιώσουν την ανάγκη να επιβεβαιώσουν με τη συμμετοχή τους , ότι η ιστορική, «μαρτυρική» μνήμη, αξίζει μόνο όταν μεταφέρει μηνύματα κοινωνικής συμπεριφοράς στο μέλλον. Και ας αφήσουν οι «βολεμένοι» τις δικαιολογίες ότι οι άνθρωποί μας, οι Έλληνες ακτιβιστές επιστρέφουν, άρα το θέμα θεωρείται λήξαν. Και ας μη βιαστούν άλλοι να πουν ότι σε τέτοιου τύπου διαμαρτυρίες και «καραβάνια» συμμετέχουν μόνο οι ...συνήθεις κινηματίες,  ενώ οι δικές τους πολιτικές τους πεποιθήσεις δεν περιλαμβάνουν το «πεζοδρόμιο». Θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα εάν παρακολουθήσουν τις βαθύτερες σκέψεις πολιτικών προσώπων όλων των κομμάτων που οι ίδιοι ψήφισαν στο ευρωκοινοβούλιο.

Η φωτιά που άναψε στη Μεσόγειο από την «παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου (ενέργεια του Ισραήλ) ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή» τόνισε με τη χαρακτηριστική του ευστοχία και ακρίβεια στις λέξεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας εμμέσως στις διπλωματικές «καντρίλιες» του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δράμα του λαού της Γάζας και συνδυασμό με τις εξελίξεις από την τουρκο-ισραηλινή ένταση είναι ένα παλιό κεφάλαιο που επανέρχεται με δριμύτητα και θέτει πολλά θέματα επί τάπητος.

Επανέρχομαι λοιπόν στην επείγουσα αναγκαιότητα εξέγερσης της ανθρώπινης συνείδησης στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο:
Το eklogika.gr την ημέρα της επίθεσης στην ανθρωπιστική νηοπομπή είχε ως κύριο θέμα, την αμήχανη, καθυστερημένη και άνευρη σε πολιτικό περιεχόμενο εκδήλωση διαμαρτυρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χάρη στις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων διαδηλωτών οδηγήθηκε εκτεθειμένη στην έκδοση μια απόφασης αργά το βράδυ. Όπως χαρακτηριστικά την επόμενη ημέρα έλεγε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώρες μετά το μακελειό ήταν... «σα να περιγράφει αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δεν είναι δυνατόνη υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να μην καταδικάζει ρητά κι απερίφραστα, να μην ονομάζει το έγκλημα και τους εγκληματίες, να μην προτείνει άμεσα και πρακτικά μέτρα απέναντι στο Ισραήλ»....

Ο επίσης ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος με παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (παρουσία της βαρώνης Άστον και του πρέσβυ του Ισραήλ στην ΕΕ) σημείωνε: «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Εγγύς και Μέση Ανατολή μετά το επεισόδιο της απαράδεκτης επίθεσης Ειδικών Μονάδων του ισραηλινού στρατού στον στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα». Τόνισε δε, αυτό που αφορά όλους μας ως Ευρωπαίους πολίτες και κρίνεται εν πολλοίς από την πίεση που θα ασκήσουμε με τις κινητοποιήσεις μας προς την ηγεσία της Ε.Ε:  Είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι οι εξελίξεις στην ισραηλινή επίθεση « θα είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία για τη λειτουργία, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της νέας δομής σχεδιασμού και εφαρμογής κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Εμείς προσθέτουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή απαξίωση εκ μέρους των πολιτών της,  μετά την ανικανότητα (που δεν είναι ανικανότητα αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές) να παρέμβει αποτελεσματικά πρώτα στο οικονομικό πεδίο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τώρα, στην άσκηση μιας αξιοπρεπούς και υπολογίσιμης στο διεθνές πεδίο, κοινής εξωτερικής πολιτικής.

Και για να κλείσουμε το θέμα «Ευρώπη», ο εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος του κυρίαρχου Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος) στο Ευρωκοινοβούλιο  ο κ. Κουμουτσάκος πρότεινε:  Δυναμική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμεση άρση του -πρωτίστως από ανθρωπιστική άποψη- απαράδεκτου αποκλεισμού της Γάζας. Παρέμβαση της ΕΕ για να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος και διάλογο με όλους εκείνους -χωρίς εξαίρεση- που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν. Εξέταση των επιπτώσεων της αιματηρής ισραηλινής επιχείρησης στις σχέσεις ΕΕ - Ισραήλ και αξιολόγηση της περαιτέρω πορείας τους.

Η ευρωπαϊκή πρόταση της Αριστεράς προς το ευρωκοινοβούλιο όπως τη διατύπωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, περιλαμβάνει και άλλα: Παραπομπή στον Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, του ΥΠΕΞ του Ισραήλ Αβ. Λίμπερμαν, του Υπουργού Άμυνας Εχ. Μπαράκ κι όσων άλλων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ είχαν καθοριστική δικαιοδοσία, οργάνωσαν και διέταξαν την εγκληματική στρατιωτική επέμβαση σε βάρος, αθώων, άοπλων Ευρωπαίων κι άλλων πολιτών, που επέβαιναν στα σκάφη.  Το γεγονός ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια διεξήχθη σε διεθνή ύδατα κι είναι τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών δίνει την δυνατότητα να διερευνηθεί η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος της ισραηλινής ηγεσίας. Άμεση αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ με βάση το άρθρο 2 της ίδιας της συμφωνίας, που επιβάλει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άμεση αναστολή του Πρωτοκόλλου της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και του Κράτους του Ισραήλ, αφετέρου, για μια συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή του Κράτους του Ισραήλ στα κοινοτικά προγράμματα. Άμεση παύση των εισαγωγών-εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και του Ισραήλ». Εκεί δηλαδή που τα μέτρα πονούν: την προσωπική καταδίκη της πολιτικής ηγεσίας του Ισραήλ βάσει των διεθνών κανόνων δικαίου και τις οικονομικές ανταλλαγές με την Ε.Ε . Δυστυχώς όμως η Ευρώπη απέδειξε ότι δεν έχει τα κότσια...

 Ας έρθουμε όμως στο κυρίαρχο, στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας. Κατ΄ αρχήν μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να μην έφτασε ποτέ, αλλά όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι  «η αποστολή σημείωσε και μια πρώτη σημαντική νίκη στο στόχο για τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, καθώς η Αίγυπτος υποχρεώθηκε να άρει το δικό της αποκλεισμό». Και έτσι είδαμε και εμείς (ή μάλλον ακούσαμε καθώς είχε απαγορευθεί η ενημέρωση), χιλιάδες οικογενειάρχες να μπαίνουν στα αυτοκίνητά τους με όλα τα μέλη της οικογένειας και χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο που να τους εξασφαλίζει τη συνέχιση της επιβίωσης, να συνωστίζονται στα σύνορα για να αποδράσουν από τη δοκιμαζόμενη Γάζα. Ας σκεφτούμε για μια στιγμή, ότι σε λίγους μήνες μπορεί να είναι οι ίδιοι που εξαθλιωμένοι θα κυκλοφορούν στους δρόμους  της  Αθήνας  και θα υφίστανται την απόρριψη ως ... «επικίνδυνοι λαθρομετανάστες», διότι  διεθνείς οργανισμοί, παγκόσμια συμφέρονται και κυβερνήσεις που τα υπηρετούν, τους εξανάγκασαν με τις επιλογές τους σε απόδραση από τα πάτρια εδάφη.

Πρέπει και μπορούμε να σταθούμε ενεργά, δυναμικά, απαιτώντας  το τέλος του μαρτυρίου του λαού της Γάζας. Είναι η μόνη δικαίωση στους αδικοχαμένους Τούρκους και άλλους ανθρωπιστές- φιλειρηνιστές και θύματα της επίθεσης. Να μη ξεχνάμε ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Δεν αρκούν τα ψηφίσματα, όπως αυτό του  2009  που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο προβλέπει «την απρόσκοπτη παράδοση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα»... « την αναγκαιότητα σταθερής ροής αγαθών και ανθρώπων προς τη Γάζα, και της απρόσκοπτης παράδοσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη την περιοχή». Όταν γίνονται «κουρελόχαρτα» στις πράξη οι αποφάσεις όπως αυτή του ΟΗΕ ότι «η μόνη βιώσιμη λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι μία συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και ότι μόνο μία λύση δύο κρατών, με ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και βιώσιμο που ζει ειρηνικά και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ και τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες, μπορεί να φέρει την ειρήνη στην περιοχή», τότε μόνο μια λύση υπάρχει: Να κινητοποιηθούν  οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.