Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υπάρχει κίνηση «ματ» για τους εκβιαστές της δημόσιας υγείας


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη
«Γιατί δε γίνονται και άλλα ΚΑΤ στην Ελλάδα για τους πολυτραυματίες;», με ρώτησε πριν χρόνια φίλος γιατρός και έδωσε μόνος του φυσικά την απάντηση: «Γιατί όταν φθάνει ο ασθενής στραπατσαρισμένος με το ασθενοφόρο, κανείς δεν μπορεί να αναγνωρίζει - έστω από τα ρούχα- την οικονομική του κατάσταση, να «διαπραγματευτεί» μαζί του για τις δύσκολες και σύνθετες επεμβάσεις που απαιτούνται άμεσα, ενώ του «τρώει» και το κρεβάτι...  Δε βλέπεις που κανείς δεν κινητοποιείται για να γίνουν και άλλα ΚΑΤ;»  Μοιάζει με ανέκδοτο, εκτός εάν είσαι εσύ ο πολυτραυματίας...

Εικοσιπέντε χρόνια κράτησε το «πάρτι» στη δημόσια υγεία, όπως εύστοχα το χαρακτηρίζει  η κ. Ξενογιαννακοπούλου. Άλλο όμως αυτό και άλλο να μην υπάρχουν ράμματα στα νοσοκομεία! Γι΄ αυτό, δεν υπάρχει άλλοθι, πρωτίστως για την υπουργό.  «Οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν πότε και αν καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τους προμηθευτές των νοσοκομείων να εγκαταλείψουν τα συμφέροντά τους και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με κυβερνήσεις»,  λέει ορθώς στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Γιατί το ίδιο λένε και όλοι όσοι περνούν το κατώφλι των νοσοκομείων αυτές τις ημέρες, για να μη μιλήσουμε για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πληρώσουν με τη ζωή τους,  το «τίμημα» του εξορθολογισμού και της εξυγίανσης του δημόσιου τομέα υγείας. Τίμημα, που ναι, είναι απαραίτητο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το «πάρτι»  να πληρώνεται με το αίμα των εργαζομένων, το όργιο συναλλαγής μεταξύ των εταιριών (φαρμακευτικές, κλινικάρχες, εταιρίες ιατρικού εξοπλισμού και τόσες άλλες ) και των «μιζαδόρων» γιατρών, διοικήσεων και υπαλλήλων, εκπροσώπων Ταμείων και άλλων «ενδιάμεσων».
Δεν μπορεί όμως για κανένα λόγο και καμία αιτία, να συνεχιστεί ούτε μια μέρα αυτή η κατάσταση, όπου όλοι βλέπουν να στερεύουν τα αποθέματα υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης, όπως σύριγγες, γάζες, φιαλίδια βιοχημικών εξετάσεων και ενδοτραχειακοί σωλήνες! Τα  νοσοκομεία μας αποσυντίθενται, αλλά δεν γίνεται διαδήλωση από τον λαό μόνο γι΄ αυτό. Το βιώνουν οδυνηρά, μόνο όσοι περνούν το κατώφλι τους. Έχει αρχίσει να μπαίνει «χέρι» και στα υλικά «έκτακτων αναγκών», λέει σε ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, για να προσθέσει ότι η χώρα σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής (Ιούνιο είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης...) δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη!
Όχι, δεν υπάρχει αποδεκτός, πολιτικά, χρόνος αναμονής για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στη δημόσια υγεία. Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί και η άσκηση πίεσης (όπως αυτό το ασήμαντο σχόλιο) προς την κυβέρνηση να δώσει «εδώ και τώρα λύση», θα μπορούσε κάλλιστα να εξυπηρετεί και τις εταιρίες προμηθειών - οι οποίες γνωρίζουν επακριβώς τα αποθέματα των δημόσιων νοσοκομείων και τα όρια αντιστάσεων της κ. Ξενογιαννακοπούλου -υπάρχει πρόταση να τις κάνει «ματ» και να κερδίσει χρόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τη διάβασα -όπως και όλες τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των κομμάτων, πριν γράψω αυτό το σημείωμα - στην ανακοίνωση του ΣΥΝ και την επικαλούμαι, γιατί ανεξαρτήτως του χρώματος και του κόμματος κάθε ασθενούς, η κυβέρνηση καλείται να δώσει ΤΩΡΑ λύση, χωρίς να υποκύψει σε εκβιασμούς. Προτείνει ο ΣΥΝ: «Ως άμεση ανακούφιση από τη σημερινή τραγική κατάσταση ζητάμε την αξιοποίηση του υγειονομικού υλικού στρατού με την παράλληλη άμεση λήψη μέτρων που θα σπάζουν το σημερινό φαύλο καθεστώς προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων».
Κερδίστε χρόνο και μην αφήνετε ούτε ένα άνθρωπο που πονάει , να αποτελέσει το θύμα (και σίγουρα τον αυριανό εχθρό), του διεφθαρμένου μεν, αλλά αναγκαίου δε, υγειονομικού  συστήματος, κ. Ξενογιαννακοπούλου και κ. Γεννηματά, που στην αρχή μνημόνευσα τον πατέρα σας...
Ας έρθουμε τώρα στις πολιτικές αλήθειες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία. Κατ΄ αρχήν εάν μια χώρα δεν θέλει να γίνεται αντικείμενο στυγνών εκβιασμών των πάσης φύσεως προμηθευτών στον πλέον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, διατηρεί Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κεντρικό Εθνικό Οργανισμό Εξοπλισμού και Υγειονομικού Υλικού, για όλα της τα νοσοκομεία. Είχαμε από αυτά, αλλά μας τα κατήργησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρώτα τα είχε απαξιώσει η κυβέρνηση Σημίτη. Έτσι πιο εύκολα γίνονταν το «αλισβερίσι», με τη Siemens και όχι μόνο. Όσο για την «εσωτερική, υπαλληλική» διαφθορά και σε αυτούς τους Οργανισμούς, όποια κυβέρνηση θέλει να πάρει μέτρα, παίρνει και αποδίδουν όπως αποδεικνύει η σημερινή κατάσταση, όπου κάθε μέρα και 2-3 βγαίνουν σε διαθεσιμότητα. Δεν είναι «πονάει κεφάλι, κόβεις κεφάλι».
Η δεύτερη αλήθεια, δεν κρύβεται από  τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή ότι «περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε». Ούτε ότι «δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό», διότι το «θα» το  έσπειραν και δε φύτρωσε, όπως μπορεί να τον διαβεβαιώσει ο δρ. του αντικειμένου, πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος... Πρώτον, οι προσληφθέντες έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετηθεί, για να μη κινδυνεύουν, εκτός από τους Έλληνες και οι ξένοι τουρίστες που προσδοκούμε να έρθουν αλλά δεν τους είπαμε ότι έχουμε γίνει υγειονομικά, τριτοκοσμική χώρα. Οι διαβεβαιώσεις  για τις «περικοπές» στην υγεία που υποτίθεται ότι δεν θα τις δεχθεί η κυβέρνηση, ήδη τις υλοποιεί κατ΄ εντολή του ΔΝΤ...
Σε καμία χώρα, όπου έβαλε «πόδι» το ΔΝΤ, δεν έμεινε αλώβητος ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, ο δημόσιος τομέας υγείας. Στα 3 και στα 4/5 έκλεισαν οι μονάδες υγείας (κέντρα υγείας, νοσοκομεία), σε όλες τις χώρες όπου τέθηκαν οι δυσβάστακτοι όροι αποφυγής της χρεοκοπίας. Από πού θα προκύψουν τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τους «πελάτες» του ΔΝΤ (χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί), εάν όχι από τον «παθητικό» δημόσιο τομέα υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης; Και για την Ελλάδα αυτή η προοπτική της δραστικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα υγείας  είναι ακόμη πιο δυσοίωνη και επικίνδυνη, λόγω των γεωγραφικών της δεδομένων (νησιά).... Και βέβαια έχει δίκαιο ένας πολύ έμπειρος φίλος μου που λέει ότι εδώ και 20 χρόνια «κλείνει» το «Συγγρού» αλλά ποτέ δεν κλείνει, αλλά τώρα είναι αλλιώς.  Ξεσκονίζουν ήδη τα «κιτάπια» οι 35 ελεγκτές της «τρόϊκας» που επανήλθαν.
 Έχει βέβαια απεριόριστο δίκαιο  και ο κ. Πεταλωτής , όταν μιλάει για «τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη» και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εδώ έφτασε να το αναγνωρίζει ακόμη και ο ΣΥΝ, μιλώντας για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή του για «υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης»!  Ναι,  να «κόψει κεφάλια η κυβέρνηση». Αυτά που φταίνε  όμως, όχι των ασθενών, επικαλούμενη ως άλλοθι τη διαφθορά και την κατασπατάληση.
Όσο για τον  κ. Σαλμά που μιλά  για λογαριασμό της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα», ας  μην τα επαναλάβει  για το καλό του κόμματός του. Προφανώς και «ξέχασε»  τις ανακοινώσεις των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών σε όλη την Ελλάδα, ότι λόγω ελλείψεων κινδύνευαν οι πολίτες σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Η κατάσταση χειροτέρεψε, αλλά ο πολίτης - ενεργός συμμέτοχος στο έγκλημα του δικομματισμού κατά της δημόσιας υγείας, τώρα που πονάει, δεν μπορεί να αντέξει  ΚΑΙ την κοροϊδία...
Γιατί κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν ευθύνες των μικρών κομμάτων γι΄ αυτή την κατάσταση ή για να είμαστε ακριβέστεροι, οι ευθύνες τους είναι «παρανυχίδα» για το έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας: χάϊδεμα των συνδικαλιστών στην άρνησή τους να ελεγχθεί η οφειλόμενη προσφορά των εργαζομένων, αλλά και  η μη ανάδειξη του ιδιωτικού ιατρικού κατεστημένου, ως εχθρού, ως πηγή αφαίμαξης του πολίτη που πρέπει νομοθετικά και οικονομικά να ελεγχθεί. Λες και μόνο οι κλινικάρχες ήταν πηγή εκμετάλλευσης για τον λαό.
Κάτι τέτοιες ώρες, εγώ ομολογώ, ότι ευτυχώς που υπάρχουν και οι «κακές» κλινικές για να μη κινδυνέψει κανένα από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Οι πολιτικοί δεν το λένε, απλώς το ίδιο κάνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.