Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Οι εκκλησίες, «ναοί» της μισαλλοδοξίας;

Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Εάν η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν κόμμα (που ευτυχώς δεν είναι, και αυτό πρέπει να το θυμούνται πρωτίστως οι ιεράρχες...) οι μισοί θα είχαν διαγράψει τους άλλους μισούς, για πλήρη διάσταση απόψεων στο θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών. Η εμπλοκή τους όμως σε θέματα πολιτικής τους εκθέτει, ανεξαρτήτως των απόψεων που εκφράζουν. Πολύ σωστά ως προς τον πνευματικό ρόλο της Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μιλώντας στην Ομόνοια μεταξύ 1.600 μεταναστών, παράνομων μεταναστών και Ελλήνων αστέγων δήλωσαν: «Το θέμα αφορά την κυβέρνηση. Είναι πολιτικό. Εμείς ως κληρικοί οφείλουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους που στερούνται τα προς το ζην».

Βέβαια, στο πίσω μέρος του μυαλού μου περνά και η σκέψη, ότι το ξεκαθάρισμα της επίσημης άποψης της Εκκλησίας (με την οποία προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση), μπορεί να μην είναι άσχετο με την έναρξη της συζήτησης στην εξεταστική της βουλής, του σκανδάλου για τη Μονή Βατοπεδίου... Αλλά όπως και να έχει, οι ακραίες κορόνες που από τον άμβωνα εκτοξεύουν κατά των μεταναστών οι ιεράρχες, εμένα τουλάχιστον μου θυμίζουν μηνύματα μισαλλοδοξίας, που δεν συνάδουν με τον πνευματικό τους ρόλο. Υπάρχουν κόμματα, με καθόλου αμελητέες πολιτικές δυνάμεις, που μπορούν να ζητήσουν δημοψήφισμα και να πείσουν ή να μην πείσουν τον ελληνικό λαό. Το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά συλλέγουν υπογραφές στο προαύλιο των εκκλησιών, είναι θεμιτό. Δεν είναι επιτρεπτό, να μετατρέπονται οι εκκλησίες σε πλατείες πολιτικών συγκεντρώσεων, όπως:

Στο κήρυγμα της Κυριακής, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος επιτέθηκε στους μετανάστες, κυρίως σε Αλβανούς και μουσουλμάνους, λέγοντας πως έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά αναζητώντας δουλειά, εκφράζοντας φόβους ότι θα διεκδικήσουν αργότερα και τα νησιά... Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του τόνισε πως, «αν εμείς, μία χώρα 11 εκατομμυρίων ορθοδόξων χριστιανών, εισάγουμε 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους, για να υπηρετήσουμε τα σχέδια της Τουρκίας για το μελλοντικό εκτουρκισμό της Ελλάδας, θα φτάσουμε κάποτε να έχουμε παράρτημα της Αλ Κάιντα στη χώρα μας. Αυτό θα γίνει και μακάρι να διαψευστώ»!

Ο κ. Άνθιμος ζήτησε τη συμμετοχή και της Εκκλησίας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών, επισημαίνοντας πως, «όταν φέρνεις 700.000 μουσουλμάνους και δεν ρωτάς την Εκκλησία, θα γεμίσουμε την Αττική γύρω από τον Παρθενώνα με τζαμιά, Κύριε ελέησον». Κατέληξε δε προτρέποντας το χριστεπώνυμο πλήρωμα, να αντισταθεί!

Ο έτερος της «εθνοκάθαρσης» ιεράρχης, ο μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιος, υποστήριξε από του άμβωνος ότι το νομοσχέδιο «δυναμιτίζει την εθνική μας συνοχή και την καθαρότητα της φυλής μας» και συντάχθηκε πολιτικά με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ζητώντας δημοψήφισμα! Και αυτό γιατί, οι περισσότεροι μετανάστες «στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι, με προβληματίζει πάρα πολύ, ενώ αν επρόκειτο για οπαδούς άλλου θρησκεύματος ή και για δηλωμένους αθέους ακόμη, δεν θα ανησυχούσα ιδιαιτέρως». Ενεπλάκη όμως και σε οικονομικά θέματα ο κ. Αμβρόσιος υποστηρίζοντας ότι οι Αλβανοί «κάθε μήνα μεταφέρουν στις αλβανικές τράπεζες το ζεστό ελληνικό χρήμα, το οποίο, με πολύ ιδρώτα βεβαίως, κερδίζουν εδώ. Υπονομεύουν δηλαδή και αποδυναμώνουν την ελληνική οικονομία, στηρίζουν όμως την οικονομία της Αλβανίας με την εισροή κεφαλαίων!». Και δεν είναι μόνο αυτοί. Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ζήτησε επίσης δημοψήφισμα.

Η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει η εμπλοκή των ιεραρχών στην πολιτική ζωή του τόπου, για την οποία ο λαός έχει τους άμεσα εκλεγμένους εκπροσώπους του στη βουλή να υπερασπίζονται τα εθνικά του δίκαια; Τους άγιους πατέρες, τους έχει για τους ουρανούς. Γι΄ αυτό και η σωφροσύνη των επικεφαλής της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και της Ελλαδικής Εκκλησίας, είναι καλοδεχούμενη. Όχι όμως αρκετή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.