Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Στη «γκιλοτίνα» των βραδινών δελτίων οι «κατέχοντες» με νέο «επεισόδιο» τα ...«δίκαια μέτρα»


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Οι εποχές που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου μπορούσε να καθηλώσει την Ελλάδα μπροστά στις ειδήσεις των 8.30, ακόμη και παραμονή των ευρωεκλογών, πέρασαν ανεπιστεπτί. Τώρα όχι ένα, αλλά δύο σκάνδαλα μαζί, Βατοπέδι και Siemens, με συγκλονιστικές αποκαλύψεις στις δύο εξεταστικές επιτροπές  για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν είναι ικανά να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης. Άναυδη μπροστά στους δέκτες, παρακολουθεί  με αγωνία τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες σήμερα, για να ξέρει εάν θα χάσει αύριο τον 14ο μισθό. Και ανακουφίζεται μάλιστα όταν ακούει από το στόμα του κ. Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα τον χάσει αμέσως, αλλά μετά τον Μάρτιο... Το κακό όμως είναι ότι ακούει μόνο κακά νέα και σκέφτεταιμόνο τα χειρότερα. Αν λοιπόν δεν μπορεί να ακούσει για ανάκαμψη, εάν δεν μπορεί να την παρηγορήσει το γεγονός ότι «ξεμπροστιάζονται» (διότι ποινικά, πέταξε το πουλάκι της παραγραφής), πολιτικά «τζάκια» που στο παρελθόν ούτε υπόνοια δεν σήκωνε το σπαθί τους, τότε στη φαρέτρα της Ενημέρωσης, ήρθε η ώρα να στηθεί η «γκιλοτίνα» των «εχόντων και κατεχόντων» που όλοι περιμένουν.

Τόσες φορές την προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, την υπονόησε πριν φύγει για το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, έκαναν ήδη κάποιες νύξεις τα κυριακάτικα φύλλα, ήρθε η ώρα των «δίκαιων» μέτρων. Κραυγαλέες περιπτώσεις επωνύμων που φοροδιαφεύγουν προκλητικά,  αναμένεται να τροφοδοτήσουν την επικαιρότητα. Και μάλιστα με ονοματεπώνυμο, με όλως τυχαίως την κάμερα μπροστά στη σύλληψη και διαπόμπευση , έτσι που να επέλθει η «κάθαρση» της ψυχής του μέσου Έλληνα ότι όλοι θα πληρώσουν, ότι θα χάσει αυτός τις διακοπές του καλοκαιριού αλλά θα χάσει και ο «μπαγάσας» που έφερε το κράτος στο χείλος του γκρεμού. Και το αποτέλεσμα της «θείας δίκης», θα φέρει και πάλι ψηλά τη επιβράβευση  του κ. Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας και του επόμενου μήνα. Και θα προκαλέσει και πάλι την αμηχανία της Αριστεράς μπροστά στην άρνηση των φτωχών να ξεσηκωθούν για τα μέτρα, «διότι τουλάχιστον τώρα υπάρχει δικαιοσύνη, πριν δεν υπήρχε τίποτε». Και θα έχει να επικαλεστεί και κάτι καινούργιο ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ (που πληρώνει τη δυσαρέσκεια του κόμματος για τα κυβερνητικά μέτρα) εκτός από το 1 δις στο επίδομα αλληλεγγύης που παραπάλιωσε ως επιχείρημα και προκαλεί πλέον θυμηδία . Και θα μπορεί με τη σειρά του ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών , όπως ήδη έκαναν, να επικαλεστούν τη στήριξη της κοινής γνώμης για να κατευνάσουν τις αγορές βεβαιώνοντας ότι τα μέτρα θα υλοποιηθούν.

Από την άλλη, η προφυλάκιση επώνυμων φοροφυγάδων θα στείλει μήνυμα στους «έχοντες και κατέχοντες» ότι αντί να αξιοποιούν την οικονομική κρίση της χώρας για να μειώνουν τους μισθούς και το προσωπικό τους , πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Κορόϊδα είναι δηλαδή οι πλούσιοι της Γαλλίας που τους ετοιμάζει φορολόγηση μέχρι και ...95% των κερδών θυγατρικών εταιριών που τις έχουν σε φορολογικούς παραδείσους ο κ. Σαρκοζί; Έτσι, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, θα περάσει και η  θέσπιση της διαδικασίας-εξπρές για την είσπραξη των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις που αφορά όλους, όχι μόνο τους έχοντες και τους κατέχοντες. Θα καλείται δηλαδή να πληρώσει σε 15 μέρες το ποσό που θα του ορίσει ο εφοριακός (σα να πρόκειται για κλήση παράνομη στάθμευση), εάν θέλει να πληρώσει μόνο το 1/3, αλλιώς το πρόστιμο θα αρχίσει να  ανεβαίνει κάθε μήνα. Θα έχουν δει όμως το φως της δημοσιότητας και μια χούφτα κραυγαλέοι επώνυμοι, υψηλού «μπάτζετ» φοροδιαφεύγοντες  και θα σκεφτούν οι πολίτες: «Έτσι νοικοκυρεύεται το κράτος».

Όλα θέμα ορθής ή κακής χρήσης της επικοινωνίας είναι. Μήπως δεν μπορούσε να το κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση; Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ σοσιαλιστές είναι που δεν έφεραν τις χώρες τους στο χείλος της οικονομικής καταστροφής;

Τελικά, όλα είναι θέμα «τροφοδοσίας» της ενημέρωσης των 8.30 το βράδυ. Θέμα επικοινωνίας, όχι πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.