Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Γενική απεργία: Να υψώσει η κοινωνία το ανάστημά της


Ποιοι συμμετέχουν -Τι υποστηρίζουν- Τι αντιτείνει η κυβέρνηση- Στην Ελλάδα το βλέμμα όλων των εργαζομένων της Ευρώπης- Το eklogika.gr δεν ανανεώνει την ύλη του την Τετάρτη, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ

«Κατεβάζει ρολά» ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας εργασίας σε όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση για απεργιακή κινητοποίηση που απηύθυναν ΑΔΕΔΥ και ΓΕΣΕΕ, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μηχανικών, των γιατρών, των δημοσιογράφων. Αυτόνομες κινητοποιήσεις και πορείες οργανώνει σε 60 πόλεις της Ελλάδας και το συνδικαλιστικό όργανο του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, καθώς καταγγέλλει τις συνομοσπονδίες εργαζομένων ως εργοδοτικές.

Ανακοινώσεις στήριξης της απεργίας εξέδωσαν μόνο το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τις κινητοποιήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών τους οργανώσεων. Ψηφίσματα υποστήριξης στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν από κυβέρνηση και Ε.Ε, εξέδωσαν κομμουνιστικά κόμματα χωρών της Ευρώπης αλλά και πανευρωπαϊκες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων.

Τα φώτα της δημοσιότητας και του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη, είναι στραμμένα πλέον στις αντιδράσεις των Ελλήνων εργαζομένων, καθώς αντίστοιχα μέτρα εφαρμόζονται εδώ και προαναγγέλλονται και σε άλλες χώρες, κάτω από την πίεση των οργάνων της Ε.Ε για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών - μελών ή και της επιτήρησης των οικονομιών τους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για πρώτη φορά, στην κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το περιεχόμενο των αιτημάτων επικεντρώνεται στην επίθεση κατά των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς γίνεται κατανοητό από το σύνολο των εργαζομένων ότι η κατάλυση θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Δημόσιο, οδηγεί σε ματαίωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων του ιδιωτικού τομέα, ελαστικοποίηση του ωραρίου και απελευθέρωση των απολύσεων. Η ίδια η κυβέρνηση, δια του γενικού γραμματέα Εργασίας, πρόσφατα εξάλλου δήλωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο, αναμένονται 1.250.000 άνεργοι στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γ. Πεταλωτή, δηλώνει ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», για τον κίνδυνο περικοπής του 14ου μισθού, ζητά την κατανόηση των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και προαναγγέλλει νέα μέτρα. Ενδεικτική των προθέσεών της απέναντι στους εργαζόμενους, είναι η δήλωση του κορυφαίου στελέχους, υπουργού εθνικής Άμυνας Ευάγ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό:... «δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν προκειμένου να ξεφύγουμε από αυτή την περιδίνηση. Προκειμένου να δώσουμε προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον Έλληνα πολίτη, που είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αρκεί να ξέρει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια. Κι εμείς θέλουμε να του δώσουμε προοπτική και ασφάλεια ζητώντας ως αντάλλαγμα τη βοήθεια και την στήριξή του, που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία. Αλλά η θυσία αυτή έχει προοπτική. Θέλουμε να έχει σταθερότερο και καλύτερο εισόδημα, μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης».

Σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ για την απεργία, αναφέρονται τα εξής:

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. συμμετέχουμε στην αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, απαντώντας στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες μας και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες βρίσκονται στο στόχαστρο και εμφανίζονται ως βασικοί υπεύθυνοι για τα ελλείμματα και το χρέος.
Ταυτόχρονα μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση: Οι τράπεζες, οι επιχειρηματίες και οι οικονομικά ισχυροί που ακόμα και σήμερα αξιοποιούν την κρίση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους.
Σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της πιο άδικης πολιτικής καθώς πέρα από το "πάγωμα" των μισθών τους, την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, τις απολύσεις συμβασιούχων, τον περιορισμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους, την αύξηση της φορολογίας , απειλούνται με τα πλέον επώδυνα και απεχθή μέτρα, όπως η κατάργηση του 14ου μισθού, η αμφισβήτηση της μονιμότητας και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησή τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στην αυριανή απεργία, μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα για να σταματήσουμε αυτή την πολιτική και να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι αλλά οι έχοντες και κατέχοντες».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ τονίζεται:

«Αρκετά μίλησαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και η πλουτοκρατία. Το αν θα περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν αποφασίσει εξαρτάται και από τη θέση και τη δράση των εργαζομένων. Γι' αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν και τους καλεί να δείξουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ υπεύθυνη ταξική και πατριωτική θέση. Τους καλεί να ξεπεράσουν κάθε αποπροσανατολισμό, να αψηφήσουν την εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος απέναντι στους αγώνες και στις θυσίες της τάξης μας απέναντι στο παρόν και στο μέλλον να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα και να μην παραδώσουν τις τελευταίες λαϊκές κατακτήσεις, όπως απαιτούν οι ανάγκες της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Η μαζικότητα της απεργίας και των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ δεν θα δώσει μόνο αποστομωτική απάντηση, ταρακουνώντας κυβέρνηση - ΕΕ. Θα διαμορφώσει καλύτερους όρους για να ξεδιπλωθεί η ρωμαλέα εργατική λαϊκή αντεπίθεση. Για να αποτρέψει τα βάρβαρα μέτρα και να ανατρέψει τελικά την αντιλαϊκή πολιτική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας

«Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε περικοπές μισθών και συντάξεων τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια που φεύγουν από τη φοροδιαφυγή, από τη φοροκλοπή στον ΦΠΑ και από τα ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόεσθεσε:

«Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλοι όσοι φτιάχνουν μια off shore και δηλώνουν εισόδημα 10, 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα το χρόνο».

«Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι και τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα είκοσι τελευταία χρόνια έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε σε καθολική συμμετοχή στην γενική απεργία.«Η μεγάλη απεργία θα είναι ένα νέο ξεκίνημα ώστε η κοινωνία να υψώσει το ανάστημά της απέναντι σε όλους όσους θέλουν να συρρικνώσουν το μέλλον και την προοπτική της» τόνισε χαρακτηριστικά

Οικολόγοι - Πράσινοι: Ναι στην υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους που απεργούν την Τετάρτη, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνουν στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις λογοδοτούν πρώτα από όλα στην κοινωνία. Συνεπώς τα μέτρα και οι πολιτικές οφείλουν πρώτα από όλα να είναι κοινωνικά δίκαιες λαμβάνοντας υπ' όψη την κοινωνία στην οποία αναφέρονται και να μην αφουγκράζονται μόνο τους μηχανισμούς των αγορών.

Σε μια συγκυρία όπου στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται περικοπές μισθών, περιορισμοί ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προοπτική εκτεταμένης ανεργίας, ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία του και να αρθρώσει το δικό του λόγο. Πόσο μάλλον όταν ακόμα και ετούτη την στιγμή τα δημοσιονομικά μέτρα αγνοούν ως εν δυνάμει πηγή εσόδων τον περιορισμό των υπέρογκων στρατιωτικών εξοπλισμών, την φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των προκλητικών καταναλωτικών προτύπων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι, πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο στον ευρύ δημόσιο διάλογο που χρειάζεται επειγόντως η χώρα για την έξοδο από την κρίση:

Με ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προώθηση διεθνών πρωτοβουλιών για ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη δημοσιονομική, οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.

Με επείγουσα τόνωση της πραγματικής οικονομίας, ιδιαίτερα σε τομείς κρίσιμους για μια πράσινη στροφή.

Με συνολικότερη φορολογική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στη στήριξη της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Με διαμόρφωση βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, και ενθάρρυνση μιας οικονομίας συμφιλιωμένης με την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.

Με προτεραιότητα στα συλλογικά αγαθά και στην ποιότητα της ζωής, που αποτελεί δικαίωμα όλων και είναι ανεπίτρεπτο να στηρίζεται μόνο στην αγοραστική δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.