Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Υποψήφιοι δήμαρχοι - αιρετοί περιφερειάρχες - Ποιοι ακούγονται σε όλη την Ελλάδα


Έρευνα του eklogika.gr σε όλη την Ελλάδα - Ποιοι έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα την υποψηφιότητά τους για θέση αιρετού περιφερειάρχη ή δημάρχου - Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον - Ποια ονόματα ακούγονται μέσω διαρροών ή δημοσιογραφικών πληροφοριών - Στείλτε μας τις δικές σας πληροφορίες

Ο Καλλικράτης έρχεται φουριόζος να αντικαταστήσει τον Καποδίστρια, και πριν ακόμη αποκτήσει υπόσταση, σαφή χαρακτηριστικά και ...προίκα, ουκ ολίγοι είναι εκείνοι που δηλώνουν εν δυνάμει εραστές του.
Παρότι η διαβούλευση μόλις ξεκίνησε και σύμφωνα με την κυβέρνηση θα κρατήσει τουλάχιστον τέσσερις μήνες, εκατοντάδες είναι ήδη οι υποψήφιοι για τη διεκδίκηση των θέσεων των αιρετών περιφερειαρχών και δημάρχων. Πολλοί από αυτούς με συνεντεύξεις και δηλώσεις ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους φροντίζοντας να πιάσουν εγκαίρως θέση στο στασίδι του προεκλογικού αγώνα. Άλλοι αφήνουν αμέσως ή εμμέσως να διαρρεύσει το όνομά τους είτε ως ενδιαφερόμενοι είτε ως από την κοινωνία πιεζόμενοι... με προφανή στόχο να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν το χρίσμα από κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή τη φορά η μεγάλη σφαγή δεν θα γίνει στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλά πριν από αυτές. Ας σκεφτούμε ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα μετρά 54 νομάρχες και 3 υπερνομάρχες που θα αντικατασταθούν από 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Ακόμη 1034 δημάρχους που θα δώσουν τη θέση τους σε 370 δημάρχους «καλλικρατιακών» δήμων και δεκάδες χιλιάδες νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους που θα μειωθούν περίπου στο ένα τρίτο. Κατ' αναλογία προφανώς, θα είναι λιγότεροι κατά δύο τρίτα και οι υποψήφιοι σε όλη τη χώρα σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006. Και όπως αντιλαμβάνεστε, μια και το κομματικό χρίσμα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εκλογής, στα κομματικά γραφεία η σφαγή μεταξύ των υποψηφίων αλλά και οι συγκρούσεις στελεχών για την προώθηση «κολλητών» θα λάβουν πρωτοφανείς διαστάσεις.
Παράλληλα τα νέα δεδομένα στον αυτοδιοικητικό χάρτη έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και μεταξύ των βουλευτών οι οποίοι βλέπουν τους αιρετούς περιφερειάρχες να μετατρέπονται σε κυβερνήτες και τους δημάρχους να αποκτούν νομιμοποιημένη πολιτική ισχύ τουλάχιστον ίση με εκείνη των αντιπροσώπων του κοινοβουλίου. Αρκετοί λοιπόν από εκείνους που απέτυχαν να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές αλλά και ουκ ολίγοι εκ των ήδη εκλεγμένων βουλευτών σπεύδουν να δηλώσουν πρόθυμοι για την διεκδίκηση θέσης περιφερειάρχη ή δημάρχου ή έστω να «ρίξουν» το όνομά τους στο τραπέζι των συζητήσεων διερευνώντας τις πιθανότητες να κερδίσουν το χρίσμα του κόμματός τους.

Το eklogika.gr έκανε έρευνα μαζεύοντας πληροφορίες από όλη την ελληνική επικράτεια και σας παρουσιάζει όλα τα ονόματα που επίσημα ή ανεπίσημα συσχετίζονται με ενδεχόμενες υποψηφιότητες στον  Α΄ ή Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.(Κυρίως από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ)
Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ανακοίνωση υποψηφιότητας ή επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος, σε κάποιες άλλες πρόκειται για πληροφορίες που διαρρέουν σκοπίμως ή όχι στις τοπικές κοινωνίες. Οι παραπομπές σε κόμματα δεν αφορούν επίσημη υποστήριξη, αλλά κομματική προέλευση ενώ οι αναφορές σε ενοποιημένους δήμους, όπως καταλαβαίνετε είναι απλώς υποθέσεις εργασίας αφού ουδείς σήμερα μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ακριβώς θα συνενωθούν τελικώς οι δήμοι (μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης) και φυσικά αν πράγματι είναι εφικτό (αν δηλαδή επαρκεί ο χρόνος) ώστε οι προσεχείς εκλογές να γίνουν με τη νέα αυτοδιοικητική διάρθρωση. Στους δήμους που αναφέρουμε με τη Καποδιστριακή μορφή τους περιλαμβάνουμε τα ονόματα όσων έχουν δημόσια εκδηλώσει ενδιαφέρον υποψηφιότητας ή ακούγεται το όνομά τους αν και τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο πριν οριστικοποιηθούν τα όρια των νέων «καλλικρατιακών» δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.