Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Αυτούς τους ξένους που μας τα ψάλλουν στην ευρωβουλή, εμείς τους ψηφίσαμε…


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Να που οι συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου έκαναν έφοδο στο σαλόνι μας, μαζί με το δελτίο ειδήσεων των 8μ.μ. Ευκαιρία λοιπόν να βγάλουμε και κανένα χρήσιμο συμπέρασμα: Παραμονές των ευρωεκλογών, ποσώς μας ενδιέφερε σε ποιό ευρωπαϊκό «κόμμα» ανήκε το ευρωψηφοδέλτιο του ελληνικού κόμματος που αποφασίσαμε να ψηφίσουμε. Ιδέα δεν είχαμε τι απόψεις εκφράζει το ευρωπαϊκό κόμμα που στην πράξη ενισχύαμε δια της ψήφου μας σε κάποιο ελκτικό πρόσωπο υποψηφίου ευρωβουλευτή. Πολύ περισσότερο, εάν οι απόψεις αυτές κινούνται προς το συμφέρον της Ελλάδας στην Ευρώπη, ή όχι.  
Έλα όμως που η κακιά η μοίρα το έφερε να διαπιστώνουμε ότι μια φράση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη περισσότερο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να ανεβάσει στα ύψη ή να καταβαραρθρώσει τα spreads  και την ευάλωτη ελληνική οικονομία. Να, που η Συνθήκη της Λισαβόνας και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αποτελούν όσο ποτέ μέρος της λύσης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος. Οι φήμες λένε ότι ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η τριμελής επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, θα βάλει «πόδι» στη διακυβέρνηση του ελληνικού «προτεκτοράτου» και ας μη μας αρέσει να το ακούμε...
Εκτός από την επικαιρότητα, πρέπει να  έχει βάλει και λίγο «δάκτυλο» η κυβέρνηση για την έφοδο της ευρωβουλής στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, γιατί  εκεί που στη ΝΔ πάνε να ...γυρίσουν σελίδα και να ασκήσουν κριτική, νάσου  εμφανίζονται οι ξένοι ευρωβουλευτές εν χορώ να επαναλαμβάνουν ότι για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση, ότι για το έλλειμμα αξιοπιστίας και τις σπατάλες του παρελθόντος οφείλει να πληρώσει το τίμημα η Ελλάδα σήμερα! Άντε μετά να ακούσεις τον Π. Παναγιωτόπουλο να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση και να τον πιστέψεις...
Αφού λοιπόν τους βλέπουμε στο τηλεοπτικό «γυαλί», ας δούμε τι δήλωσαν για την απόφαση των ηγετών της 25ης Μαρτίου στο ευρωκοινοβούλιο, οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ομάδων που και με τις δικές μας ψήφους σε κάποια ελληνικά κόμματα εκπροσωπούνται:
Η Γερμανίδα Rebecca Harms, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων που μετέχουν και οι δικοί μας Οικολόγοι Πράσινοι, δήλωσε ότι το μόνο θετικό της Συνόδου ήταν ότι "τέθηκε ένα τέλος στην αναξιοπρεπή διαμάχη μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού." Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από πολύ αρνητική αξιολόγηση και δεν υπήρξε η παραμικρή δέσμευση για να τη βοηθήσουμε, οικονομικά και πολιτικά, τόνισε η κ. Harms.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (του κόμματος στο οποίο συμμετέχουν ως ομάδα οι ευρωβουλευτές της ΝΔ) κ. Corien Wortmann-Kool, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να αξιοποιείται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ιδιαίτερα το σκέλος εκείνο που αφορά στους μηχανισμούς στήριξης. «Η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης»...
 Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Lothar Bisky από την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (κόμμα στο οποίο μετέχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) είπε: "Αυτή η αντίδραση για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι ευρωπαϊκή λύση. Επιτρέπουμε σε τράπεζες και χρηματιστηριακές αγορές να λένε σε χώρες πώς θα πρέπει να ξοδεύουν τα χρήματα των πολιτών τους".
 "Όλοι οι κεντρικοί μηχανισμοί της ΕΕ έχουν καταδικαστεί σε αποτυχία, κάτι το οποίο θα γίνει και με την οικονομική διακυβέρνηση", δήλωσε ο Βρετανός Nigel Farage της Ομάδας Ευρώπη Δημοκρατίας και Ελευθερίας, (στην οποία μετέχει η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ).

Ως "αδυναμία" της ΕΕ να χειριστεί προβλήματα σαν αυτά της Ελλάδος, χαρακτήρισε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χρηματοοικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κα. Μαριέττα Γιαννάκου. Στην παρέμβασή της στη διάρκεια της έκτακτης Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως "η νομισματική ένωση δεν ακολουθήθηκε από την οικονομική ένωση. Ίσως γιατί αυτό θα σήμαινε κατάργηση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων των πολιτικών σχηματισμών... Η απόφαση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ασφαλώς δεν αμφισβητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση", ανέφερε η κα. Γιαννάκου ωστόσο, η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργεί ερωτηματικά και σηματοδοτεί στην ουσία την ευρωπαϊκή αδυναμία διαχείρισης των προβλημάτων τόσο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όσο και της ευρωζώνης.

Σε παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος  Χουντής στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε εξαιρετικά αιχμηρός για τη στάση της Ε.Ε. "Η αξία της απόφασης που έλαβε το eurogroup για την Ελλάδα φάνηκε μόλις χτες, όταν ξέσπασε ένα όργιο κερδοσκοπίας που τίναξε σε πρωτοφανή μεγέθη τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, επειδή ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμο έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμούσε την εμπλοκή του ΔΝΤ. Αυτό ήταν αρκετό τα spreads να εκτιναχτούν σε ιστορικά υψηλά μεγέθη, υπερβαίνοντας τις 400 μονάδες βάσης. Αυτό που συνέβη χτες, είναι και το μέτρο αξιολόγησης της απόφασης του Συμβουλίου που συζητάμε σήμερα. Το σχέδιο απέτυχε! Διότι φαίνεται ότι οι αγορές που συνεχώς επικαλείστε προτιμούν το ΔΝΤ να είναι ο αξιολογητής των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας και όχι τα όργανα και οι θεσμοί της ΕΕ. Αυτό πετύχατε. Το ευρώ και η Νομισματική Ένωση να τεθούν υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Διότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι η αξιοπιστία του eurogroup να κρίνεται από κάθε απόφαση του ΔΝΤ». Ο κ. Χουντής πρόσθεσε ότι «με την απόφαση της 25ης Μάρτιου, το Συμβούλιο παραβίασε τη Συνθήκη της ΕΕ, αφού παράνομα ενέπλεξε το ΔΝΤ, προκειμένου να αυστηροποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας εις βάρος των μικρών κρατών μελών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Σας καλώ να απαντήσετε σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης αναφέρεται η εμπλοκή του ΔΝΤ ή άλλου Διεθνούς Οργανισμού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Νομισματικής Ένωσης;».
Εμείς θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην ευρωβουλή και να σας ενημερώνουμε για τη δράση ευρωπαϊκών κομμάτων με την επισήμανση από ποιο ελληνικό κόμμα υποστηρίζονται, αλλα και των Ελλήνων ευρωβουλευτών, ώστε ο καθένας να χρεώνεται το τίμημα της πολιτικής του απέναντι στην Ελλάδα. Τώρα που η ευρωβουλή μπήκε απρόσκλητη και στο σπίτι μας, δεν μας παίρνει να το παίζουμε «χαλαροί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.