Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Εξετάσεις» με... «άριστα» στο Δ.Ν.Τ και στα διεθνή ΜΜΕ


Δεν πτωχεύει η Ελλάδα, δεν βγαίνει από την ευρωζώνη, δεν υπάρχει ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών - «Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών» δηλώνει ο διευθυντής του ΔΝΤ

Κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταπολιτευτικά, ούτε καν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν συγκέντρωσε πάνω από 100 δημοσιογράφους διεθνών μέσων, όπως την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην έδρα του ΔΝΤ, ανέφερε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Ν.Υ Αθαν. Έλλις. Τραγική ειρωνεία. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα πρώτη είδηση παγκοσμίως, όχι για καλό σκοπό... Και ο κ. Παπακωνσταντίνου θα είχε κάθε λόγο να είναι υπερήφανος για τα θετικά σχόλια που απέσπασε σε μια τόσο δύσκολη «ανάκριση», όπως και για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, ότι έχει « εντυπωσιαστεί από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών», εάν... Εάν δε μιλούσε στην έδρα του ισχυρότερου παγκοσμίως μηχανισμού κατάλυσης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός . Γι αυτό και ο κ. Παπακωνσταντίνου προτίμησε να αναφερθεί στην αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, η αξία της οποίας, όπως είπε, ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκχώρηση ξεκίνησε από τη γη.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι όσοι στοιχηματίζουν στην πτώχευση της Ελλάδας θα χάσουν τα χρήματά τους, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει μέλος του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, λέγοντας ότι ποτέ δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο, και δεν αποτελεί μέρος των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη είναι ύψους 30 δις ευρώ που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος. Τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, καθώς τώρα πρόκειται για κοινό μηχανισμό μέσω του οποίου διασφαλίζεται και η ακεραιότητα του ευρώ. Αφού υπογράμμισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή συμβολή, καθώς τα δυο τρίτα του δανείου θα δοθούν από την Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παίρνει τα αναγκαία μέτρα «και κανείς άλλος δεν θα το κάνει για μας». Εκτίμησε ακόμη με περισσή αισιοδοξία, στοχεύοντας μάλλον στο εγχώριο ακροατήριο , ότι μετά την ύφεση του 2010 και πιθανώς του 2011, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε τη μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10%, ενώ σημείωσε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλλει στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.Επίσης, τόνισε ότι η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα προχωρήσει παράλληλα με αυτή που θα προέρχεται από την ΕΕ.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και είμαι εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να προβούν στις ενέργειες που είναι απαραίτητες, για να επαναφέρουν την οικονομία τους στον σωστό δρόμο», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τις διαβουλεύσεις.

«Από τη στιγμή που λάβαμε το αίτημα για οικονομική ενίσχυση, την Παρασκευή, οι συζητήσεις μας με την ελληνική κυβέρνηση επιταχύνθηκαν», τονίζει και προσθέτει: «Το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, και όλοι όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια χρηματοδότησης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτητα».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις έγκαιρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας. Γνωρίζουμε όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης και τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», καταλήγει ο στην ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.