Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Μυστική «πορεία» της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;


Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα μόνη της, πόσο «τεχνική βοήθεια» είναι η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ αμέσως μετά τη συνεδρίαση που είχε για την οικονομία της Ελλάδας; - «Επικίνδυνη προπαγάνδα ο περιορισμένος ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα» υποστηρίζει σε αποκαλυπτική συνέντευξή του, που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία», διεθνής οικονομικός αναλυτής και προτρέπει για εθνική αντίσταση ενάντια στη «δουλεία», με εκδίωξη της «παράνομης Goldman Sachs» και τριετή ύφεση...

Συζητά μυστικά η ελληνική κυβέρνηση την προσφυγή στο ΔΝΤ; Στην Αθήνα καταφθάνει πιθανότατα την προσεχή Τετάρτη κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οι διαρροές αναφέρουν ότι στόχος της επίσκεψης είναι η «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η επίσκεψη ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα μετά την έκτακτη σύσκεψη του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου τα στελέχη του ενημερώθηκαν για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας.

Ενώ από τη μια, αξιωματούχος του ΔΝΤ μετά τη συνεδρίαση δήλωσε στο το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «η Ελλάδα δεν ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη διάρκεια της συνεδρίασης», η αιφνίδια ανακοίνωση της επίσκεψης παραπέμπει σε μια άλλη δήλωση, που μόνο σε δυσοίωνες σκέψεις θα μπορούσε να οδηγήσει τους Έλληνες πολίτες: «Όταν ένα κράτος - μέλος προσεγγίζει το Ταμείο και ζητεί οικονομική βοήθεια, στέλνουμε μια αποστολή στη χώρα για διαβουλεύσεις με τις Αρχές και συμφωνούμε στον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε. Υπό αυτή την έννοια το Ταμείο έχει έναν συμβουλευτικό ρόλο στην υποστήριξη του πλέον βιώσιμου οικονομικού προγράμματος. Από τη στιγμή που το πρόγραμμα αυτό έχει χαραχθεί, η διοίκηση του Ταμείου και τελικά η εκτελεστική επιτροπή το επικυρώνουν. Αυτή είναι η διαδικασία», είχε ξεκαθαρίσει το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ. Βρισκόμαστε μυστικά πριν από την έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας;

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είχε ξεκαθαρίσει ότι «εάν υπάρξει κάποιο πρόγραμμα, θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα» και όχι η Ε.Ε, άφησε σαφώς να εννοηθεί.

Γεγονός είναι ότι μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για τη διάσωση της ελληνική οικονομίας που ανακοίνωσε η Ε.Ε για την Ελλάδα στην «έσχατη» περίπτωση που το κόστος δανεισμού δεν αποκλιμακωθεί, φαίνεται να ισχύει αυτό που όλοι απεύχονταν. Οι ανάγκες δανεισμού της χώρας μέσα στο Μάιο ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ, ενώ για όλο το 2010 η Ελλάδα θα χρειαστεί να δανειστεί περίπου 32 δισ.

«Επικίνδυνη προπαγάνδα» ο περιορισμένος ρόλος του ΔΝΤ

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την ερμηνεία των εξελίξεων από μια άλλη οπτική είναι η συνέντευξη που έδωσε σε εκπομπή του Al Jazeera ο οικονομικός αναλυτής σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το BBC, το Al Jazeera και το Russia Today, Μαξ Κάιζερ, την οποία δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα (διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο enet.gr) η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση ενός παιχνιδιού μεταξύ Γερμανίας- Βρετανίας «και θα πρέπει να πει "ως εδώ και μη παρέκει", τα χρέη δημιουργήθηκαν παρανόμως, θέλουμε αποζημίωση από τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ, θέλουμε τα λεφτά μας, τα θέλουμε τώρα, και ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες συζητήσεις».

Αποστομωτική είναι η επιχειρηματολογία του Μαξ Κάιζερ στη φημολογία που αναπτύσσεται έντονα στην Ελλάδα ότι αντί να προσπαθούμε να πείσουμε την Ε.Ε. να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς υποστήριξης και να πληρώνουμε υψηλά επιτόκια, ίσως θα έπρεπε μόνοι μας να προσφύγουμε στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερα επιτόκια: «Δείξτε μου μια χώρα όπου είχαν περιορισμένη παρουσία και όπου κινήθηκαν με υπευθυνότητα. Όποιος πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα έχει περιορισμένο ρόλο, όποιο ΜΜΕ μεταδίδει τέτοια προπαγάνδα, θα πρέπει να ντρέπεται γιατί δεν αναφέρουν το ιστορικό του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα τους, όμως, θα είναι αδύνατον να τηρηθούν από τον ελληνικό λαό, και από εκείνο το σημείο και έπειτα θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ θα σας πει "συμμορφωθείτε με τα μέτρα και θα εξέλθετε της κρίσης"; Θα είστε τρελοί εάν πιστεύετε ότι θα γίνει έτσι. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει τον έλεγχο των πολύτιμων ελληνικών λιμανιών και να τα πουλήσει. Ο ελληνικός λαός θα χάσει τον έλεγχο της υποδομής της χώρας του, των λιμανιών του και της βιομηχανίας που συνδέεται μ' αυτά. Θα χαθούν. Και θα ενοικιάζει τα περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος δημιούργησε. Αυτό ονομάζεται δουλεία. Οπότε, εκτός και αν οι Έλληνες αντισταθούν, θα χάσουν την οικονομική τους κυριαρχία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά να σταματήσει τα γεράκια».

«Προβληματική» χαρακτηρίζει ο Μ. Κάιζερ, την απόφαση στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. με συμμετοχή του ΔΝΤ «γιατί το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι ένας επιθυμητός θεσμός ελέγχου των οικονομικών σας, διότι θα φέρει μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών της Γουόλ Στριτ και όχι του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ από το 2000. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ένας απολογισμός της σχέσης των τραπεζών της Γουόλ Στριτ με τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση. Εάν οι Έλληνες επιθυμούν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν αμέσως όλες τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές, ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγούν από τα άδικα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται, ενώ δεν ευθύνονται για το πρόβλημα. Γιατί ζητείται από τον ελληνικό λαό να πληρώσει για πράξεις διεφθαρμένων τραπεζιτών και πολιτικών; Είναι παράλογο».

Στο ερώτημα εάν μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική, σοκάρει με την οπτική του που βρίσκεται μακριά από όσα γνωρίζει η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά πιθανόν πιο κοντά στη διεθνή οικονομική πραγματικότητα:

«Οι Έλληνες έχετε μια καλή δικαιολογία. Όλα τα δάνεια από το 2000 και ένθεν είναι παράνομα, διότι πάρθηκαν παρανόμως με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μπορεί να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως και μπορεί να κρατικοποιήσει τράπεζες, γιατί θυματοποιήθηκε από αδίστακτους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και πρέπει να αναγνωριστεί, όπως και ότι τα θύματα πρέπει να αποζημιωθούν από την Goldman Sachs και τις υπόλοιπες τράπεζες της Γουόλ Στριτ».

Η πρόταση του διεθνούς οικονομικού αναλυτή είναι ότι «εάν η Ελλάδα θελήσει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ και την Goldman Sachs τώρα, η συνέπεια θα είναι δύο ή τρία χρόνια βαριάς ύφεσης, που θα της επιτρέψουν όμως να χτίσει μια οικονομία για τον εαυτό της. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη Goldman Sachs από τη χώρα σας, αφού αποδείχτηκε ότι μαγείρευε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας; Να δηλώσει δηλαδή ότι θέλουμε να φύγουν αμέσως όλοι οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs ή να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για οικονομική απάτη;».

Σε αυτή την αποκαλυπτική συνέντευξη να προσθέσουμε εμείς ότι ο Έλληνας επικεφαλής που όρισε η κυβέρνηση για να αναλάβει τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου ο οποίος σύμφωνα με το βιογραφικό του που είχε δοθεί στη δημοσιότητα (και δημοσιεύεται στο πεδίο «κυβερνητικά στελέχη» του eklogika.gr) «επί σειρά ετών εργάστηκε σε υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου». Σύμφωνα με ανακοίνωση κόμματος που είδε αμέσως μετά το φως της δημοσιότητας, ήταν ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs στην Ελλάδα, πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα! Η «καταγγελία» αυτή, τότε δεν είχε διαψευσθεί. «Λεπτομέρεια» στο πάζλ αναζήτησης της οικονομικής τύχης της Ελλάδας, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου του ΔΝΤ για «τεχνική βοήθεια» στην ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.