Τρίτη 13 Απριλίου 2010

«Τέλος τα spreads, προέχει η ανάπτυξη»



Με ανακούφιση ο πρωθυπουργός, από την Κύπρο μιλά τώρα για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή- Δυσοίωνες προβλέψεις του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ για την αναπτυγμένη Ευρώπη- για διάλυσή της μιλά ο Σόρος- Πολύ «μικρό καλάθι» κρατά η αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός ικανοποιημένος διότι πλέον «ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός» παρ΄ ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές και τώρα χρειάζεται ψυχραιμία καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν, διότι «αυτά που πρέπει να κάνουμε θα τα κάνουμε, είτε υπήρχε ο μηχανισμός, είτε όχι». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να «καλμάρουν» οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας. Για την ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα, ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, διότι «η Ελλάδα μπήκε στην κρίση "ανεμοδαρμένη" και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για την στήριξη της οικονομίας και αυτό πληρώνουμε τώρα», ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων. «Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές για την δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και προανήγγελε την προώθηση του σκέλους της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης.

Βέβαια ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών θα αυξηθεί κατά 35%, στο 110% του ΑΕΠ, ως το 2014 και πρόσθεσε: «Κατά συνέπεια, για τις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες οι ανοδικοί οικονομικοί κύκλοι στον ανεπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους παρά για χρηματοδότηση των δαπανών ή περικοπές των φόρων». Όλα αυτά σε συνέδριο στην Βρετανία όπου μίλησε και ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης... εκτός και αν η Γερμανία παρέμβει και χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια σε χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια! «Η Ελλάδα σκοπεύει να λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να βγει από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει όσα της αναλογούν για να βοηθήσει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει η πολιτική θέληση να μείνει η Ευρώπη ενωμένη; Αν δεν υπάρχει, νομίζω ότι θα υπάρξει διαδικασία διάλυσης». Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι το μοναδικό Ινστιτούτο που θα μπορούσε να οργανώσει μια λύση για την Ελλάδα. την αντίθετη ακριβώς άποψη εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς υποστηρίζοντας ότι η διάσωση της Ελλάδος από το ΔΝΤ θα είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο για την ιστορία της Ε.Ε.

Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια «θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχέδιο χρηματοπιστωτικής αρωγής προς την Ελλάδα προκάλεσε ήδη θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας στις αγορές ομολόγων και την άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ, ιδιαίτερα για το επιτόκιο των ομολόγων διετούς ωρίμανσης.

Για τις νεότερες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ως Νέα Δημοκρατία ελπίζουμε και ευχόμαστε οι τελευταίες εξελίξεις, που προήλθαν από το Eurogroup, να δώσουν κάποιες βαθιές ανάσες, κάποιες δυνατές αναπνοές, στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αρμοδίων και των κρατικών αξιωματούχων της Ελλάδος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να δώσει την απαιτούμενη, από τη Νέα Δημοκρατία και από τις περιστάσεις, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, για τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως γνωρίζουμε όλοι, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη ζητήσει δημόσια να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ώστε η Νέα Δημοκρατία, αφού αποκτήσει την πλήρη και σε βάθος εικόνα του περιεχομένου των σχετικών αποφάσεων, να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο συμφέρον του Ελληνικού λαού και του τόπου».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή. Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού».

«Δεν καταλαβαίνω την λογική του να δανείζεται κάποιος με 3% και να δανείζει με 5%. Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η πρακτική του Δ.Ν.Τ. δεν θ' αλλάξει για την Ελλάδα. Αν ο κ. Παπανδρέου προσφύγει εκεί, δεν θα μπορέσει να σώσει την Ελλάδα χωρίς να «καταστρέψει» το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ ίσως υπάρχει ρήγμα μεγαλύτερο και από της Ν.Δ. Κάποιοι θέλουν «κόμμα Λαφοντέν» μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.» Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε: «Την κυβέρνηση την στηρίζουμε μόνο όταν υπάρχει διεθνής αναμέτρηση. Στο φορολογικό ή σε άλλα θέματα που διαφωνούμε, δεν την στηρίζουμε. Είμαστε κάθετοι σ' αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.