Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οι μισθοί των νέων αιρετών: Δεν είναι πολλά τα λεφτά Άρη…


Υπογραφή: Αθανασία Μπαξεβάνη

Θα διαβάσετε και θα ακούσετε πολλά για τον «Καλλικράτη» από κυβέρνηση, κόμματα και δημάρχους. Ένα θέμα που δεν θεωρείται «πρέπον» με τόσα μέτωπα ανοιχτά, να συζητηθεί, είναι αυτό του νέου μισθολογίου για τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες και όλους τους αιρετούς συμβούλους που προβλέπεται με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» και κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό, διότι εν πολλοίς περιγράφει προκαταρκτικά το προφίλ των νέων αιρετών μας εκπροσώπων. Είναι λίγα, πολύ λίγα τα λεφτά Άρη, για να ασχοληθείς με τη νέα Αυτοδιοίκηση εάν πραγματικά δεν έχεις το «μικρόβιο» ενασχόλησης με τα κοινά, από τα νιάτα σου.

Για όλες δε τις θέσεις -εκτός του περιφερειάρχη και του δημάρχου σε πολύ μεγάλο δήμο, όπου οι αποδοχές φτάνουν τις 3.800 μέγιστο- όλες οι άλλες και ειδικά των συμβούλων, είναι πραγματικά τιμητικές από πλευράς εσόδων. Και επειδή 30 χρόνια ως δημοσιογράφος είδα πολλούς ανεπάγγελτους, να «τρουπώνουν» σε θέσεις αιρετών και να ζουν ως άρχοντες, να ξεκαθαρίσω ότι το υπάρχον νομοσχέδιο πολύ καλά κάνει και βάζει εξαιρετικά αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς στις αυθαιρεσίες των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, διότι το παράδειγμα του δημάρχου της Ζαχάρως, και όχι μόνο, είναι μπροστά μας. Οι νέοι λοιπόν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, θα πρέπει να ξέρουν πρώτον, ότι τα πράγματα άλλαξαν και δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να τα βγάλουν «από αλλού»... Για του λόγου το αληθές, ας διαβάσουν το νομοσχέδιο. Δεύτερον, ότι θα ζήσουν με ένα αξιοπρεπή μισθό δημοσίου, εάν θέλουν να το κάνουν. Εάν δεν θέλουν και μετά παραπονιούνται ότι είναι όλες τις ημέρες του χρόνου σε «υπηρεσία», διότι πράγματι αυτό σημαίνει αιρετός, ας μη το κάνουν.

Οι νέοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι, δεν είναι ανάγκη να διαθέτουν και τρία μεταπτυχιακά όπως κατά τεκμήριο διαθέτουν οι περισσότεροι από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων που ανέλαβαν με τον μισθό των 3.800 ευρώ. Διότι η λαϊκή εντολή μπορεί να αναδείξει ικανότατους ανθρώπους χωρίς πτυχίο και πολύ καλά θα κάνει. Έχουμε άπειρα παραδείγματα ικανών, ανιδιοτελών και καταξιωμένων δημάρχων. Και βέβαια πρέπει να υπάρχει μια ευπρεπής αποζημίωση για την απασχόλησή τους, διότι αλλιώς θα παραδίδαμε τα «κοινά» μόνο στους πλούσιους και στους απογόνους τους, τραγικό λάθος για τη δημοκρατία. Αλλά εν τέλει, να αναδειχθούν άνθρωποι των οποίων το κίνητρο είναι η προσφορά στον τόπο τους και όχι η επαγγελματική εξασφάλιση (και συνταξιοδότηση μετά από δύο θητείες), χώρια η σύνταξη από τη δουλειά του δημοσίου, στην οποία πολλοί αιρετοί -δημόσιοι υπάλληλοι, επικαλούμενοι την πρώτη τους ιδιότητα, δεν πατούσαν ποτέ. Εάν δεν τους αρέσει, ας μην ασχοληθούν.

Αντιγράφω το κείμενο του καλού δημοσιογράφου Ν. Ηλιάδη από την εφημερίδα «Μακεδονία» που δίνει συμπυκνωμένα τις αποδοχές, αλλά και τις δεσμεύσεις των νέων αιρετών: «Οι περιφερειάρχες απαγορεύεται, όσο διαρκεί η θητεία τους, να ασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα. Ο μισθός τους είναι ίσος με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, ο οποίος ανέρχεται σήμερα στα 3.800 ευρώ. Οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου θα λαμβάνουν το 75% του μισθού του περιφερειάρχη, δηλαδή 2.850 ευρώ. Επιπλέον κάθε περιφερειακός σύμβουλος θα λαμβάνει 76 ευρώ για κάθε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, το οποίο δεν μπορεί να συνεδριάσει περισσότερες από τέσσερις φορές το μήνα. Συνεπώς οι μηνιαίες αντιμισθίες των συμβούλων δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 304 ευρώ.
Επαγγελματικό ασυμβίβαστο ισχύει και για τους δημάρχους δήμων άνω των 10.000 κατοίκων. Δήμαρχος σε δήμο άνω των 100.000 κατοίκων θα λαμβάνει μισθό ίσο με αυτόν του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 3.800 ευρώ. Δήμαρχοι δήμων από 20.000 έως 100.000 κατοίκους θα λαμβάνουν το 80%, δηλαδή 3.040 ευρώ, ενώ δήμαρχοι δήμων μικρότερων των 20.000 κατοίκων θα λαμβάνουν το 60%, δηλαδή 2.280 ευρώ. Οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου, ενώ ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου το 40%».

Σε γενικές γραμμές, είναι απλώς αξιοπρεπείς οι αποδοχές των 2.850 ευρώ για έναν δήμαρχο πλήρους απασχόλησης όπως είναι οι περισσότεροι. Και καλύτερα να κρατούν και τη δουλειά τους για να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους απέναντι στα κόμματα, στους ψηφοφόρους και στις «μίζες», διότι όποτε αποχωρήσουν δεν θα είναι ανεπάγγελτοι και χωρίς οικογενειακό εισόδημα. Αλλιώς, κανείς αξιόλογος δεν θα εγκατέλειπε μια προσοδοφόρα δουλειά για να ασκήσει καθήκοντα αιρετού και ειδικά αυτούς, τους θέλουμε. Για τους πολύ μεγάλους δήμους ή τις περιφέρειες, δε μπορεί να είσαι ένας «μικρός κυβερνήτης» και να μη σου επιτρέπουν οι αποδοχές σου να κεράσεις ένα ούζο στις πόλεις και τα χωριά που γυρνάς, όπως συμβαίνει π.χ με τους βουλευτές του ΚΚΕ. Αυτοί είναι ταγμένοι. Όλοι οι άλλοι, ας μιλάμε με όρους αλήθειας, η θέση τους επιβάλει να είναι οικονομικά αυτοδύναμοι, για να είναι αξιοπρεπείς. Εξάλλου έχει γίνει τόσο δύσκολη η άσκηση των σύνθετων καθηκόντων των αιρετών περιφερειαρχών, αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων που κακά τα ψέματα και τις ξένες γλώσσες πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που θα εκλεγούν και στο εξωτερικό πρέπει να έχουν βρεθεί για να εμπεδώσουν την έννοια «πολίτης του κόσμου» και τις ειδικές γνώσεις που συνήθως εξασφαλίζουν τα πτυχία χρειάζονται. Και για να μη το ξεχάσω: Γυναίκες με τα παραπάνω προσόντα, να ετοιμάζονται. Η ποσόστωση προβλέπει την εκπροσώπησή τους κατά το 1/3 στα ψηφοδέλτια. Ας τη μετατρέψουν με τη δυναμική και τις δυνατότητές τους, από διακοσμητική στα ψηφοδέλτια, σε πραγματική στα νέα αιρετά όργανα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.