Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι αλλαγές του "Καλλικράτη: "Τέλος εποχής" στο πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης!



Θητεία 5 χρόνων - Εκλέγεσθαι από τα 18 και όλες οι αλλαγές του «Καλλικράτη» στο 500 σελίδων νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Ραγκούσης- «Αδιαπραγμάτευτα» τα γεωγραφικά όρια των μέχρι ...343 νέων Δήμων, καθώς μόνο για 14 από αυτούς, υπάρχουν δύο «εναλλακτικές»

Θητεία πέντε χρόνων -αντί τεσσάρων που ισχύει μέχρι σήμερα- για τις νέες αιρετές διοικήσεις των Δήμων και των Περιφερειών ώστε να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές καθώς και δικαίωμα εκλογής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από την ηλικία των 18 χρόνων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Τέλος εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης», χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο των ...500 σελίδων ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του. Τόνισε ότι αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας (αφού μειώνει κατά 1,8 δις το ετήσιο κόστος της υπάρχουσας περιφερειακής διοίκησης) και απάντησε εμμέσως στα κύρια σημεία της κριτικής που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα ο «Καλλικράτης», από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νομοσχέδιο δίνεται στη δημοσιότητα προκειμένου να αρχίσει η διαβούλευση, πριν κατατεθεί για ψήφιση. Και η διαβούλευση, εκτός από το στόχο της βελτίωσής του στα «σημεία» και όχι στη γενική φιλοσοφία και τις αρχές της ισοτιμίας που το διέπουν (σύμφωνα πάντα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών), θα κρίνει και το μέλλον 14 δήμων, όπου στο θέμα των συνενώσεων, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την βέλτιστη λύση συνένωσής τους. Έτσι, κατατίθενται δύο προτάσεις και θα προκριθεί η τελική, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή. Επίσης, θεσπίζεται μητροπολιτική αυτοδιοίκηση Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Οι αλλαγές του "Καλλικράτη"

Επιγραμματικά, τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση έχουν ως εξής:

-Δημιουργούνται 334 έως 343 νέοι δήμοι, από τους 910 δήμους και τις 124 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα. Οι δήμοι προκύπτουν από τον πληθυσμό της επίσημης απογραφής του 2001. Έχουν ελάχιστο μέγεθος 10.000 κατοίκους και άνω των 25.000 κατοίκων οι μητροπολιτικοί δήμοι. Οι συνενώσεις αφορούν το γεωγραφικό σύνολο των παλαιών δήμων, επί του παρόντος... Κάθε νησί είναι ένας δήμος εκτός από τα πολύ μικρά, ενώ οι ορεινοί δήμοι ορίζονται από την «Ελληνική στατιστική αρχή», εφόσον έχουν άνω του 50% ορεινό έδαφος και πληθυσμό 2.000 κατοίκων. Τα κριτήρια επιλογής είναι ενιαία. Η αλλαγή είναι τεράστια, καθώς σήμερα το 88% των ΟΤΑ είναι μικρότεροι των 10.000 κατοίκων.

-Οι αιρετές περιφέρειες παραμένουν 13 με τα ίδια γεωγραφικά όρια των υπαρχουσών, ενώ δημιουργούνται και 7 κρατικές διοικήσεις.

-Δημιουργείται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του δημότη» και του «Συμπαραστάτη του επιχειρηματία», ως ανεξάρτητες αρχές όπως ο «Συνήγορος του πολίτη».

-Δημιουργείται νέο σύστημα εποπτείας των ΟΤΑ, ως προς τη νομιμότητα και τα οικονομικά τους, ξεπληρώνονται τα χρέη των συνενούμενων δήμων και επιτρέπεται η λήψη δανείων από τους ΟΤΑ ύψους αντίστοιχου μόλις του 5,5% των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Παραπέμπονται αιρετοί και υπάλληλοι στον ελεγκτή νομιμότητας για ζημιά που πιθανόν προκάλεσαν στο δήμο , επίσης για πειθαρχικό έλεγχο, ενώ παράνομες αποφάσεις τους ακυρώνονται.

-Παραμένει το σύνολο των υπαρχουσών δημοτικών υπηρεσιών και δημιουργούνται νέες υπηρεσίες εκσυγχρονισμού της διοίκησης (ηλεκτρονικά ΚΕΠ, εξυπηρέτηση δημότη στο σπίτι, έξυπνη κάρτα κλπ).

-Περιορίζονται κατά 65% οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ

- Οι μόνιμοι υπάλληλοι κατοχυρώνουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Εφόσον παρατηρούνται ελλείψεις σε κάποιους ΟΤΑ και πλεονασματικό προσωπικό σε άλλους, ισχύουν και οι υποχρεωτικές μετατάξεις.

-Εξασφαλίζονται αρμοδιότητες που ασκούνταν από τα υπουργεία, μέχρι των ορίων της συνταγματικότητας.

-Εξασφαλίζονται μόνιμοι πόροι άμεσα συνδεδεμένοι με ισχυρούς υπάρχοντες φόρους. Καμία αρμοδιότητα που να μη συνοδεύεται από τους ανάλογους πόρους.

-Δημιουργείται επιχειρησιακό πρόγραμμα μετάβασης των συνενούμενων ΟΤΑ και υπηρεσιών από τις περιφέρειες στους δήμους, που θα ξεκινήσει από την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα διαρκέσει μέχρι και τους 6 πρώτους μήνες του 2011, αλλά και μέχρι 2,5 χρόνια αργότερα.

-Μειώνεται στο 50% ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, στο 60% των περιφερειακών συμβούλων, στο 65% των μελών διοικητικών συμβουλίων φορέων των ΟΤΑ.

-Σε τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

- Για την προετοιμασία του νομοσχεδίου εργάστηκαν 70 επιστήμονες και ειδικοί αφιλοκερδώς.

Ο πρωθυπουργός

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη» μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σήμερα, η Κυβέρνηση το αποδεικνύει για μία ακόμα φορά, με τη μεγάλη ανατροπή που φέρνουμε στη χώρα και σε όφελος της χώρας και των πολιτών, με μεγάλες αλλαγές, όπως αυτή που συζητούμε, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Είναι μια καθοριστική πρωτοβουλία για την Ελλάδα και την προοπτική της. Μετά από χρόνια, έχουμε μια νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, της αποκεντρωμένης Διοίκησης της χώρας.

Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της δικής μας αποφασιστικότητας, της απόφασής μας να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να αλλάξουμε παρωχημένες δομές και αναποτελεσματικές λειτουργίες, κάνοντας αποφασιστικά και δύσκολα βήματα.

Κάνουμε ένα πραγματικό άλμα σήμερα. Πρώτα απ' όλα, διότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας, θεμελιώνοντας την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η οποία αποκτά κρίσιμες αρμοδιότητες στο χώρο της περιφερειακής ανάπτυξης και γίνεται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, νέοι ισχυροί Δήμοι θα συμβάλουν στην απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού κάθε τοπικής κοινωνίας.

Θα συμβάλει καθοριστικά στη δημοσιονομική ανάταξη, με δραστικές συγχωνεύσεις δομών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και την αποκεντρωμένη Διοίκηση, που συνεπάγεται σημαντικό περιορισμό της δαπάνης και οικονομίες κλίμακας, που οδηγούν σε μεγάλη εξοικονόμηση πόρων, δηλαδή στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ελληνικού λαού.

Προχωράμε επίσης σε μία από τις ευρύτερες, αν όχι την ευρύτερη διαδικασία συγχωνεύσεων, σ' αυτή την περίπτωση Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Πάνω από 4.000 επιχειρήσεις καταργούνται με αυτό τον τρόπο. Και μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε την περικοπή στο κόστος λειτουργίας τους, πόσο μάλλον και τις επιπτώσεις που θα έχει στην απλούστευση της γραφειοκρατίας, που κι αυτή ταλαιπωρεί τον Έλληνα πολίτη, μιας γραφειοκρατίας που, πολλές φορές, οδηγεί στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Γι' αυτό και, ταυτόχρονα, αυτό το πλαίσιο το οποίο προωθούμε, είναι ένα πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια, η προάσπιση δηλαδή και του τελευταίου ευρώ που αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση.

Πέρα όμως από τη δημοσιονομική του διάσταση, πάνω απ' όλα, ο «Καλλικράτης» ενσωματώνει τη βασική μας φιλοσοφία για την ίδια τη Δημόσια Διοίκηση και το ρόλο της. Πρώτη προτεραιότητα ο πολίτης, πρώτη προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ταύτιση της Διοίκησης, αλλά και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, με τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε περιοχής, αλλά και τις ανάγκες κάθε πολίτη.

Και είναι μόνον η αρχή, μια αρχή αποφασιστική, στέρεα, που ενσωματώνει αρχές και αξίες διαχρονικές του προοδευτικού Κινήματος, αλλά και αρχές και αξίες, που θα οικοδομήσουμε και θα στηρίξουμε για το μέλλον της χώρας.

Μια σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων θα μεταφερθούν από τα Υπουργεία στην Αυτοδιοίκηση και περιλαμβάνουν σημαντικότατους τομείς, όπως είναι το αποκεντρωμένο Σύστημα Υγείας ή το αποκεντρωμένο Σύστημα Παιδείας και Πρόνοιας.

Στόχος μας, δηλαδή, είναι ένα κεντρικό κράτος, που περιορίζεται στις επιτελικές και εποπτικές του ευθύνες, περιορίζεται σε ένα έργο προγραμματικό, αλλά που οι υπηρεσίες του είναι δίπλα στον πολίτη, εκεί όπου τις έχει ανάγκη, στην πόλη του, στη γειτονιά του, στο χωριό του.

Σπάμε αυτό το πελατειακό και συγκεντρωτικό σύστημα, που ταλαιπωρεί τόσους πολίτες, τόσους φορείς, την ίδια την Αυτοδιοίκηση, τον επιχειρηματικό κόσμο, την πρωτοβουλία του Έλληνα, που ταλαιπωρεί και καθηλώνει τις δυνάμεις μας, και πάμε σε ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη, μέσα από τη διαφάνεια, που απελευθερώνει αναπτυξιακές δυνάμεις και προασπίζεται το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου.

Είναι ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος, γιατί όλοι ξέρουμε, ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο δημόσιος τομέας, είναι το κράτος. Αυτή είναι η νέα αρχή, που σηματοδοτείται από τον «Καλλικράτη».

Οι έννοιες για την Αυτοδιοίκηση θα είναι η λογοδοσία, θα είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες κοντά στον πολίτη, θα είναι η άμεση επαφή. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συμπληρώνεται με μια κρίσιμη καινοτομία. Η θητεία των αιρετών της Αυτοδιοίκησης διευρύνεται από 4 σε 5 χρόνια. Οι εκλογές ταυτίζονται χρονικά με τις Ευρωεκλογές.

Με αυτή την κίνηση εμπιστοσύνης προς την Αυτοδιοίκηση, κάνουμε ένα ακόμα βήμα εξορθολογισμού και περιορισμού των δαπανών, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.