Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Βουτιά στο κενό υπολογίζοντας στο … «δίχτυ ασφαλείας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης



Το ύψος των επιτοκίων των διμερών δανείων που θα συνάψει η Ελλάδα, είναι η μεγάλη εκκρεμότητα για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης», που όλα δείχνουν ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα προστρέξει η Ελλάδα - Στον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο - Δριμεία κριτική Σαμαρά, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό.

Η έναρξη μιας ασήμαντης αποκλιμάκωσης των spread, δεν οδηγεί σε ασφαλείς πολιτικές προβλέψεις. Ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον σε θέση να επέμβει οποιαδήποτε στιγμή και να απλώσει το περιβόητο «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Γάλλου πρόεδρου και του Ιταλού πρωθυπουργού, το καθιστούν βέβαιο. «Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" και σε τρεις άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ποιοί είναι οι «τεχνικοί όροι του μηχανισμού»; Όπως η εκπρόσωπος της Επιτροπής αποκάλυψε, αυτό που μένει να διευκρινιστεί, είναι ουσιαστικά ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα.

Αφού λοιπόν οι εταίροι φθάσουν στο «αμήν» την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την επόμενη Παρασκευή με τους διεθνείς όρους δανεισμού στα ύψη, θα μας προσφέρουν χαμηλότερους μεν, αλλά όρους «αγοράς», δηλαδή υψηλότερους από ότι στις άλλες χώρες, τα δικά τους δάνεια... Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών , εάν δεν προκλήθηκαν από τους οικονομικούς μηχανισμούς χωρών μελών της Ε.Ε, πάντως, έχουν θετικό πρόσημο και για τους «εταίρους» μας. Γεγονός είναι πάντως, ότι όλοι οι ευρωπαίοι κυβερνήτες και εν γένει αξιωματούχοι γνωρίζουν αυτό που η Ελλάδα θα πει την τελευταία στιγμή, ότι δηλαδή θεωρείται βέβαιη η ανάγκη να ζητήσουμε τη συνδρομή του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. Απλώς παρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να το ανακοινώσει η ίδια την στιγμή που θα το κρίνει σκόπιμο.

Γι΄ αυτό και το οικονομικό επιτελείο «μετακόμισε» την Παρασκευή στο Μαξίμου. Τους όρους αποδοχής των διμερών δανείων που θα συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με τις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού υποστήριξης, πρέπει να συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη με τον πρωθυπουργό, ανεξαρτήτως τι οι ίδιοι δήλωσαν μετά.

Και ο λόγος που πιστεύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αποφάσεις έστω και οδυνηρές, είναι το γεγονός ότι η κριτική που δέχθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ν.Δ στην Κοζάνη κ. Σαμαρά, αρχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα στο λαό. Τα επιχειρήματα της ΝΔ, (αλλά και του ΛΑΟΣ )για ανικανότητα στελεχών που συνέβαλαν στην εκτίναξη όλων των οικονομικών δεικτών, τους οποίους η ΝΔ ως κυβέρνηση κρατούσε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, άρχισαν να βρίσκουν αποδοχή στην κοινωνία.

Από την άλλη, ο κ. Παπανδρέου δέχεται κριτική από τα Αριστερά. Τα σημάδια βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, κατάρρευσης της αγοράς, συρρίκνωσης των εισοδημάτων και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, που καθημερινά ως στοιχεία αποκαλύπτονται ,βρίσκουν έδαφος στη θεωρία του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου που η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει και εγείρουν γκρίνιες ακόμη και από την αριστερά του ΠΑΣΟΚ... Οι δηλώσεις της γεν. γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα ότι δεν υπάρχουν «ωφέλιμες θυσίες», κερδίζουν έδαφος από τις εξελίξεις που τις δικαιώνουν. Χαρακτηριστικότερη, η σημερινή δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη «μη δημοφιλών μέτρων».

Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο, δεν μπορεί παρά το προσεχές Σαββατοκύριακο να επεξεργάζονται τις όποιες λύσεις επιλεγούν για έξοδο από το αδιέξοδο, προσμετρώντας φυσικά και το πολιτικό κόστος...


Ο υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας

«Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Σε ερώτηση αν απασχολεί την κυβέρνηση το ύψος των spreand, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα απασχολούν, αλλά το ύψος τους δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε την προσπάθεια που καταβάλει και τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.

«Όσο περνά ο καιρός, αυτά θα εμπεδώνονται στις αγορές και στους διεθνείς εταίρους μας και έτσι θα έχουμε πιο λογικά επιτόκια», τόνισε. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που κάνουν λόγο για είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία χωρίς επιστροφή, είπε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να βάλουμε τη χώρα σε σωστή πορεία και να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις ετών».

«Τίποτα δεν έχει κερδηθεί, κερδίζουμε την αξιοπιστία μας κάθε μέρα, την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ θα ψηφιστεί στη Βουλή και το φορολογικό νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση προχωρά πολύ γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

«Να πατήσουμε το γκάζι», ώστε να βάλουμε ένα στέρεο ανάχωμα στην ύφεση, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις - που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα - τόσο με τις επενδύσεις, όσο και με τις μεγάλες ρυθμιστικές τομές, δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνεργασία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς μιλώντας στη Συνδιάσκεψη της Κοζάνης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές για τη χώρα» και δήλωσε για την οικονομία:
«Η εκτίναξη των spreads δεν υποδηλώνει μόνο την επίθεση των κερδοσκόπων. Αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της...
Βέβαια το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400!
Το μέσο κόστος δανεισμού της Ελλάδας - μόλις πέρσι, το 2009 - ήταν 4,6%. Και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ αγγίζει το 6%.
Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ, και με απόλυτη ευθύνη του όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του όχι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας.
«Βαθειά λαρύγγια», που αναζητούνται μέσα στην Κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί Νέας Δημοκρατίας.
Απίστευτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που παρομοίαζαν την ελληνική Οικονομία με τον... «Τιτανικό», κι ύστερα έβγαινε η κυβέρνηση να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια, όλα αυτά τα ανεπανάληπτα έγιναν επί ΠΑΣΟΚ. Όχι επί Νέας Δημοκρατίας.
Επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν λάθη και υπήρξαν παραλείψεις. Αλλά τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις ακόμα και στους διορισμούς Γενικών Γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα σε ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε:

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να παίρνει τις μετρητοίς όλα όσα λέγονται. Λένε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πρόβλημα προπαγάνδας. Λένε ότι οι κερδοσκόποι, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ληστεύουν ή θέλουν να ληστέψουν τα ελληνικά ομόλογα γιατί γίνεται πολλή συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά ότι η καπιταλιστική οικονομία, η καπιταλιστική αγορά έχει τους δικούς της νόμους κίνησης και δεν καθορίζονται αυτά από τα σχόλια που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Δεν είναι ζήτημα προπαγάνδας, ούτε ψυχολογίας. Οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες, και εδώ είναι και έλληνες επιχειρηματίες που παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι, κοιτάνε αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, κοιτούν τα κέρδη τους, τον εαυτό τους. Ψυχολογικά είναι πάρα πολύ καλά, δεν πανικοβάλλονται χωρίς λόγο... Στο βαθμό που εν πάση περιπτώσει η ζώνη του ευρώ απειλείται, κάτι θα κάνουν. Όμως, ό,τι και αν κάνουν, από χέρι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν κολλημένοι στο τοίχο και γι' αυτό πρέπει να ξεκολλήσουν από τον τοίχο. Είτε πάμε ακόμα στο ΔΝΤ, μπορεί το ΔΝΤ να δανείσει με μικρότερα επιτόκια, εδώ πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, είναι σαν το μαρτύριο του Σίσυφου. Ακόμα και αν μειωθούν τα ελλείμματα, η φύση του προβλήματος είναι τέτοια, είναι τόσο βαθιά και σύμφυτη με το σύστημα και την πολιτική που ακολουθείται που σε ένα δύο χρόνια το πρόβλημα θα ανακυκλωθεί...»

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Το εκρηκτικό μείγμα βαθιάς ύφεσης, υψηλού πληθωρισμού, κατάρρευσης της αγοράς, συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τραπεζικής λεηλασίας και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό «Βατερλό».
Ζούμε την πλήρη αποτυχία και παταγώδη χρεωκοπία μιας αδίστακτα νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, που έχει παραδώσει τη χώρα, χωρίς καμιά αντίσταση, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τους κυρίαρχους της Ε.Ε., ενώ την οδηγεί σε μια μεγάλη πανωλεθρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.