Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι σε Αθήνα, Πειραιά Θεσσαλονίκη και οι επικίνδυνες σιωπές Σαμαρά



Το 50%+1, ανατρέπει δεδομένες επιλογές και προτρέπει σε νέες συμμαχίες - Διαβάστε ποιές - Γιατί ο B. Παπαγεωργόπουλος ανέλαβε ρόλο ...Κακλαμάνη καταγγέλλοντας την κυβέρνηση την ώρα που ο Π. Ψωμιάδης, απλώνει «γέφυρες ομοψυχίας» στον πρωθυπουργό - Η υποψηφιότητα του «πράσινου» νεοδημοκράτη και του ανεξάρτητου βιομήχανου - (Για να διαβάστε τους υποψηφίους σε όλη την Ελλάδα, πατήστε εδώ)

Η σιωπή του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες του κόμματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις, αλληλοκαρφώματα και «σφήνες» γαλάζιων ανεξάρτητων υποψηφίων. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010, αποτελούν το πρώτο εκλογικό «τεστ» του προέδρου της ΝΔ ο οποίος δεν θα ήθελε να χρεωθεί την απώλεια του γαλάζιου δήμου Αθηναίων ή του «άπαρτου κάστρου» της ΝΔ επι 24 συνεχή χρόνια, δήμου Θεσσαλονίκης. Κατ΄ επέκταση, οι επιλογές του λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα. Πρώτο, εξαιρετικής σημασίας δεδομένο, ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών δεν πρόκειται να προκύψουν από την πρώτη Κυριακή, καθώς επέστρεψε το 50% + 1 για την ανάδειξη του αιρετού περιφερειάρχη και δημάρχου (από το 42% που ίσχυσε στις προηγούμενες αναμετρήσεις). Αυτό εξηγεί πάρα πολλά από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά των γαλάζιων υποψηφίων στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Για να εκλεγούν χρειάζονται στήριξη και από τα «δεξιά» (ΛΑΟΣ) και από τα «αριστερά» (κεντρώοι, Οικολόγοι...).

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ δεν διέψευσε την πιθανότητα στήριξης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη στον Πειραιά, αντί του φημολογούμενου Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Στους τρεις μεγάλους δήμους, η στήριξη των υποψηφίων περνά μέσα από κεντρικές συμφωνίες κομμάτων και ο ΛΑΟΣ εύλογα εγείρει δικαιώματα εάν στηρίξει σε περιφέρεια Αττικής, δήμο Αθηναίων, περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο ισχυρός δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη του ΛΑΟΣ, κρατά πολύ συναινετικούς τόνους ως πρώτος δήμαρχος της χώρας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να διευρύνει την εκλογική του βάση. Εμφανίζεται πρωτίστως «θεσμικός» στην κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Δεν πολώνει. Για τον κ. Σαμαρά, παρότι όλοι γνωρίζουν τις προβληματικές σχέσεις των δύο ανδρών από την εποχή των εσωκομματικών εκλογών, η επιλογή Κακλαμάνη όσο και εάν καθυστερήσει, μοιάζει με μονόδρομο. Εκτός, εάν ...αδράξει την πρόταση του Οικολόγου Πράσινου Ν. Χρυσόγελου, (που όπως δήλωσε με νόημα «Δεν είναι μια συλλογική απόφαση - ακόμη»), να «επιλέξει για δήμαρχο κάποιον πολίτη δοκιμασμένο στη διοίκηση, αδιάφθορο, έμπειρο και στο παλιό και στο καινούργιο; Eμείς για παράδειγμα έχουμε εντυπωσιαστεί από τον Σταύρο Δήμα και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Γιατί λοιπόν δεν θα ήταν λύση για τον Δήμο της Aθήνας;» . Ένας νέος, Νεοδημοκράτης υποψήφιος, υπερκομματικής αναγνώρισης! Εάν βέβαια ο ίδιος το συζητούσε...

Ο κ. Κακλαμάνης δέχεται όμως ένα άνευ προηγουμένου «άδειασμα» από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στην προσπάθεια του δεύτερου να πείσει ότι αποτελεί τον αναντικατάστατο θεματοφύλακα της Ν.Δ στην ΚΕΔΚΕ για να λάβει από το κόμμα του το πολυπόθητο χρίσμα («η παράταξή μου έχει δήμαρχο» δήλωσε χαρακτηριστικά). Ηγείται της αντεπίθεσης στην κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη» ο κ. Παπαγεωργόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον, «νομοθετικό και εκλογικό πραξικόπημα» και μιλώντας εξ ονόματος όλων, για τις 35.000 απολύσεις συμβασιούχων. 'Ολα όμως δείχνουν ότι το «δαχτυλίδι» της υποψηφιότητας θα δοθεί από τον κ. Σαμαρά στον θερμό υποστηρικτή του και πρώτο σε σταυρούς στην Θεσσαλονίκη Κ. Γκιουλέκα ή στον Σ. Καλαφάτη.

Επειδή όμως καθυστερεί να δώσει το χρίσμα ο πρόεδρος ΝΔ, άρχισαν να εκδηλώνονται ανεξάρτητες υποψηφιότητες από το γαλάζιο «στρατόπεδο» που επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα: Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, επιβεβαίωσε την πρόθεση υποψηφιότητάς του και άφησε αιχμές για τον νυν δήμαρχο σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία»: «Υπάρχει παρότρυνση από προσωπικότητες, από σοβαρούς ανθρώπους, από απλούς πολίτες, που συμμερίζονται την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη αδικείται σήμερα με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται». Πάντως, σε συνέντευξη τύπου χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ερωτηθείς για νέους πιθανούς διεκδικητές του χρίσματος από τη ΝΔ, απάντησε: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη δική μας παράταξη. Προβλήματα έχουν οι άλλες παρατάξεις. Η δική μου παράταξη έχει υποψήφιο δήμαρχο. Γιατί ενδιαφέρεστε για τη δική μας παράταξη που έχει αρχηγό και όχι για άλλες που δεν έχουν αρχηγό;».

Αντιθέτως, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος είναι ο μόνος που έλαβε το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας από τον κ. Σαμαρά, έχει κλείσει ως επικεφαλής του προεκλογικού του αγώνα τον Γ. Τουσιάκη, (άλλοτε στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή που στήριξε όμως στην εσωκομματική εκλογή την κ. Ντόρα Μπακογιάννη) και τώρα εμφανίζεται να κάνει υπερκομματικά, «κεντρώα» ανοίγματα. Σε επιστολή που έστειλε χθες στον πρωθυπουργό μιλά για «κοινή γραμμή πλεύσης» για τον «Καλλικράτη» επισημαίνοντας «τις δυνατότητες κοινής δράσης και συνεργασίας. Είναι η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση και να αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά που μας χωρίζουν, προσδοκώντας το κοινό καλό και προσβλέποντας στο εθνικό συμφέρον», τονίζει ο Π. Ψωμιάδης.

Στον Πειραιά, φωτιές ανάβει ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του επικαλούμενο τη συνεργασία στελεχών της ΝΔ στον αυτοδιοικητικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση η διεκδίκηση του χρίσματος για τον γραμματέα του τομέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου είναι εύκολη υπόθεση, η εκλογή όμως στον ήδη «πράσινο» δήμο, πολύ δύσκολη.

Στο μεταξύ πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Σαμαράς, θεωρεί «γραμμή Ντόρας», την υποβολή υποψηφιότητας από αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, πριν αποφανθεί το κόμμα, καθώς «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο υπονόμευσης του Αντώνη Σαμαρά, που δεν θα μείνει αναπάντητο», όπως σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.