Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

«Ψυχολογική τρομοκρατία»: Το νέο πεδίο άσκησης της πολιτικής στην Ελλάδα...



Για «ψυχολογική τρομοκρατία» των αγορών στην οικονομία της χώρας μίλησε ο πρωθυπουργός - Ψυχολογική τρομοκρατία όμως είναι και: το πεδίο εφαρμογής των όρων για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» που θέλει να επιβάλει το κλιμάκιο Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ που φτάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, η φήμη ότι θα χρειαστούμε ...90 δις. σε 3 χρόνια, οι άπόψεις του κ. Όλι Ρεν ότι τα μέτρα πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέ και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αντιδράσουν γιατί είναι «συμμέτοχοι» στην επιτυχή εφαρμογή του πρόγραμμα σταθερότητας...

Για «ψυχολογική τρομοκρατία στην οικονομία μας, αλλά και στον Έλληνα πολίτη, που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Να εγγυηθούμε ασφάλεια και σιγουριά» μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας με τα παραπάνω λόγια πόσο άσχημα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τον διεθνή δανεισμό της Ελλάδας. Προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου ότι ο «μηχανισμός στήριξης» με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εγκαθίσταται και επισήμως τη Δευτέρα στην Ελλάδα, μετά τη θετική απάντηση των επικεφαλής τους κ.κ. Όλι Ρεν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Ντομινίκ Στρος-Καν στην κοινή επιστολή που τους έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Στην επιστολή, γίνεται λόγος για ένα «πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια». Δεν λέει δηλαδή προκαταβολικά η Ελλάδα ότι θα αιτηθεί άμεσα βοήθειας, αλλά μετά το νέο «ράλι» των spreads όλα δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως μονόδρομο την προσφυγή στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Όμως ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, επιχείρησε να καταστήσει και όλες τις κοινωνικές ομάδες που ξεσηκώθηκαν και αντιδρούν στα υπό ψήφιση νομοσχέδια, συμμέτοχες για τη «σταθερότητα» η οποία «είναι επίσης ένα στοιχείο αξιολόγησης για το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι αυτόν το μηχανισμό»... Υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα κλίμα σταθερότητας, ανεξάρτητα από την πορεία των επιτοκίων, διότι «οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη, τα spreads ανεβαίνουν. Άρα, μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πεδίο μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Ο έλεγχος του κυβερνητικού έργου

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, με μηχανισμούς ελέγχου και άφησε να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται, αφορά κυρίως διυπουργικές και συλλογικές αποφάσεις. Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης το έχουμε κατατμήσει σε 107 δράσεις, οι οποίες, βεβαίως αποτελούν πρώτης προτεραιότητας δράσεις. Άλλες είναι πολύ πιο πολύπλοκες, άλλες είναι πιο απλές, άλλες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πολιτικής διαμόρφωσης, της απαραίτητης πολιτικής διαβούλευσης και συναίνεσης, άλλες είναι πιο τεχνοκρατικής φύσης. Όμως, στο προεκλογικό πρόγραμμά μας και σε ομιλίες που έχω κάνει, υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτά που περιγράφονται στο ΠΣΑΑ. Θα υπάρχει λοιπόν, αυτό το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι για να τιμωρήσουμε, είναι για να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε, να ξέρουμε πώς πάμε και να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Στο μεταξύ η έκκληση του πρωθυπουργού για κοινωνική σταθερότητα, προσκρούει σε συνεχείς προαναγγελίες κινητοποιήσεων εκ μέρους των εργαζομένων , ενώ ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή προκαλεί η εκτίμηση του επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε Όλι Ρεν ότι τα μέτρα περικοπής δαπανών που έχουν αποφασιστεί για το Δημόσιο θα πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα. ..

Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αποκλείουν την ανάγκη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να βοηθηθεί η Ελλάδα, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε την Κυριακή (σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομική εφημερίδα Handelsblatt), τότε το τριμελές κλιμάκιο που εγκαθίσταται από τη Δευτέρα στην Ελλάδα, αναμένεται να επιβάλλει και νέους σκληρότερους όρους, τους οποίους προς στιγμήν απορρίπτει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση για να κατευνάσει τις διογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.