Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η δικαιοσύνη και η διαφάνεια δεν είναι «αλά κάρτ»


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι όταν έρθει ο δημοσιογράφος του «Focus» να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πρέπει να αποκαταστήσει το δημοσίευμα για τους «απατεώνες Έλληνες », δεν θα επικαλεστεί το νέο απίστευτο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος; Εάν ευσταθεί, λέμε «εάν», ότι ο πρόεδρος του Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας ενώ δίκαζε παραδικαστικό κύκλωμα, ...εκβίαζε αντί 60.000 ευρώ προκειμένου να εκδώσει αθωωτική απόφαση, όπως επικαλείται ο -μειωμένης αξιοπιστίας -καταδικασθείς, τότε μόνο ένα πράγμα απομένει: Η απόλυτη γελοιοποίησή μας εκ νέου, εξαιτίας κάποιων επίορκων δημόσιων λειτουργών κάθε κατηγορίας, πολλώ δε μάλλον, της Δικαιοσύνης.

Γι αυτό και δεν χρειάζεται να είσαι ΠΑΣΟΚ για να καταλαβαίνεις ότι καθόλου άδικο δεν έχει ο πρωθυπουργός όταν δηλώνει από το βήμα της βουλής «Πρώτα χρειάζεται μια πειστική απάντηση στους υπουργούς άλλων χωρών που ρωτούν 'δικαιοσύνη δεν υπάρχει;». Ε, να που η Δικαιοσύνη δίνει μόνη της την απάντηση!

Και έχει μόνο εν μέρει δίκαιο η κ. Παπαρήγα όταν λέει ότι δεν παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι εισφοροδιαφεύγοντες και οι χρεώστες εκατομμυρίων στο ΙΚΑ και ότι τα περί «διαφάνειας», είναι προπέτασμα καπνού εκ μέρους της κυβέρνησης. Διότι και αυτοί, όντως, πρέπει να παραπέμπονται αλλά και η διαφάνεια, η λήψη θεσμικών μέτρων για την εξυγίανση της Δικαιοσύνης, η επιβολή αυστηρών ποινών και ελέγχου της ανώτατης ιεραρχίας του Δημοσίου, η απόλυση διεφθαρμένων λειτουργών που επιτέλους άρχισε να υλοποιείται, το «πόθεν έσχες» των πολιτικών και όλων των υπόχρεων για την υποβολή του, είναι μέτρα υπέρ του λαού. Και αυτά βλέπει ο λαός και στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ αυτή του αδειάζει τις τσέπες... Αλλιώς, ο κάθε οφειλέτης εκατομμυρίων στο ΙΚΑ, θα προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και με το αζημίωτο , θα βρίσκει ένα παράθυρο να απαλλαγεί, ή να πληρώσει πολύ λιγότερα.

Επειδή όμως η διαφάνεια δεν μπορεί να είναι μόνο όπου μας βολεύει ή να ευτελίζεται από τη δημοσιοποίηση των... λιγότερων γαλονιών βενζίνης που έκαψαν τα κυβερνητικά αυτοκίνητα αυτούς τους μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει και στα πολύ σοβαρότερα, που «καίνε» και προς το παρόν η ίδια σιωπά...

Το θέμα πρωτοέθεσε σε εκδήλωση ο κ. Αλαβάνος, το επικαλείται στην αιτιολογική έκθεσή της για την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, η ΝΔ, το επαναφέρει με ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης. Ο λόγος για την Goldman Sachs και τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα. Λέει μεταξύ άλλων η ερώτηση του κ. Λαφαζάνη : «Επειδή δεν είναι δυνατόν η Fed αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να διερευνούν τις ύποπτες δραστηριότητες της Goldman Sachs στην Ελλάδα και εδώ η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να καλύπτει το ρόλο της Goldman Sachs, επειδή είναι γνωστές οι σημερινές αλλά και οι παλαιότερες απαράδεκτες δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας και ειδικότερα στην ύποπτη υπόθεση του swaps του 2001, προτίθεται η κυβέρνηση να διενεργήσει άμεσα πλήρη και σε βάθος έλεγχο για να χυθεί άπλετο φως στις απαράδεκτες δραστηριότητες της Goldman Sachs στη χώρα μας, την αναζήτηση της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από αυτές τις δραστηριότητες και την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών;
Προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να διερευνηθεί πλήρως και σε βάθος από τη Βουλή οι πράξεις με το swaps του 2001; Σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διεξάγουν ανάλογες έρευνες; Τέλος, παρακαλούμε όπως καταθέσετε το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή όλες τις συμφωνίες και πράξεις σε παράγωγα προϊόντα που έχει διενεργήσει η Goldman Sachs, άμεσα ή έμμεσα με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με το ίδιο το ελληνικό δημόσιο και ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις. Να καταθέσετε, επίσης, την πλήρη συμφωνία με την Goldman Sachs για το swaps του 2001, τις εταιρείες που αναμίχθηκαν, τις πλήρεις αμοιβές τους και την αιτιολόγησή τους».

Και επειδή η διαφάνεια ως διαδικασία εμπέδωσης της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι «αλά κάρτ», για την «ψιλαδούρα», τα γράφω όλα αυτά, γιατί δεν μπορώ να βλέπω ειδήσεις όπως η κατηγορία ότι μέσα στο Δικαστήριο ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατηγορήθηκε για διάπραξη αξιόποινης πράξης, ή ότι μια αμερικάνικη τράπεζα να συμπεριφέρεται ως αφεντικό στην Ελλάδα να περνούν στα «ψιλά», όπως έγινε και με τις δύο, γι αυτό επιμένω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.