Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Τα επεισόδια εξοβέλισαν τη δυναμική των κινητοποιήσεων στο εξωτερικό



Η εντυπωσιακή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν μεταδόθηκε λόγω απεργίας στην Ελλάδα, τα επεισόδια έγιναν το κύριο θέμα των διεθνών ΜΜΕ - Τι λέει για τις κινητοποιήσεις ο πρωθυπουργός, τι καταγγέλλουν τα κόμματα.

Το 90% άγγιξε η συμμετοχή των εργαζομένων στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, ενώ σε 300.000 περίπου υπολογίζεται ο αριθμός των διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν ειρηνικά στην Αθήνα, διαδηλώνοντας ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών τους κατακτήσεων. Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους, αλλά και τους αγώνες των ελληνικών συνδικάτων για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων, κατέληξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Και ενώ οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουν στραμμένο το βλέμμα στις κινητοποιήσεις των Ελλήνων εργαζομένων, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και χθες μετέδωσαν σε όλα τα μήκη του κόσμου τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν μικρές ομάδες αντεξουσιαστών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Κάποιες διαδηλώσεις ενδεχομένως να στρέφονται και κατά των προσπαθειών να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση στην οποία άλλοι την έφεραν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις, ανέφερε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά δημιουργούν μια συγκεκριμένη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό η οποία μπορεί να γίνει εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και να έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς όπως ο τουρισμός. Ερωτηθείς δε για το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων (λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων) στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή πρόσφατες διαφοροποιήσεις ακόμη και των στελεχών του κινήματος, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μπορεί να ακούγονται διάφορες φωνές, ωστόσο οι παρεξηγήσεις διευθετούνται, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση δουλεύουν και συντεταγμένα προχωρούν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα. Απάντηση για διορθωτικές κινήσεις δεν έδωσε.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων έκαναν η Γ.Γ του ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στον υπουργό προστασίας του Πολίτη για την αδυναμία του να ελέγξει τα επεισόδια. Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, η οποία όχι μόνο εξαπολύει επίθεση σε βάρος του κ. Χρυσοχοϊδη για τους «επιχειρηματίες φίλους του», αλλά προειδοποιεί σε σκαιό ύφος ότι αυτός και η κυβέρνηση «θα έχουν την ίδια τύχη με τους "αγανακτισμένους πολίτες" και τους πολιτικούς πάτρωνες τους, της υπόθεσης Λαμπράκη. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή οργή για τη κυβέρνηση των μεγαλοεπιχειρηματιών»!...

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια που σχεδόν μονοπώλησαν το «οπτικό» ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ (που δεν απεργούσαν), ήταν επιγραμματικά τα εξής:

Αμέσως μετά την έναρξη της πορείας, σημειώθηκαν και τα πρώτα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη. Επεισόδια έλαβαν χώρα και στα Προπύλαια, ένας πολίτης τραυματίστηκε από πέτρα.Μετά την πορεία άγνωστοι πυρπόλησαν κρατικό όχημα τύπου βαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού, στην οδό Μπουμπουλίνας. Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι ομάδες ατόμων επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων εκτοξεύοντας πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στην Πατησίων, την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και το Σύνταγμα. Επίσης ανακοινώθηκε πως έγιναν 16 προσαγωγές, εκ των οποίων προέκυψαν 9 δικογραφίες και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδες περίπου 100 αναρχικών και αντιεξουσιαστών εισχώρησαν στον κύριο όγκο της πορείας του ΕΚΘ φορώντας κράνη και μάσκες και οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να τους απομονώσουν. Προκάλεσαν ζημιές σε δύο τηλεφωνικά κέντρα έσπασαν τα τζάμια του παραδοσιακού κτιρίου της Αγιορείτικης Εστίας, ενός καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, ενός υποκαταστήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενός καταστήματος και δύο ΑΤΜ που ήταν τοποθετημένα σε τράπεζα και σούπερ μάρκετ. Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν τέλος αβγά, πέτρες και χρώματα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν με τη χρήση χημικών, απωθώντας τους.

Τα κόμματα για τις κινητοποιήσεις και τα επεισόδια

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Δένδιας, δήλωσε σχετικά με τα επεισόδια και τις καταστροφές χθες στο κέντρο της Αθήνας:

«Για ακόμη μία φορά, καταλύθηκε στο κέντρο της Αθήνας η έννομη τάξη. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος του φαινομένου της τυφλής βίας και να εκπληρώσει το καθήκον της απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.
Είναι προφανές ότι στη χώρα μας υπάρχει σήμερα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας, όπως και τεράστιο πρόβλημα ''μικρής'' και ''μεγάλης'' εγκληματικότητας. Προβλήματα τα οποία δεν λύνονται με φραστικές διακηρύξεις, και βεβαίως δεν λύνονται με την επίρριψη ευθυνών στη Νέα Δημοκρατία».

Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε για τη συγκέντρωση:

«Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές διακηρύξεις. Καμιά εμπιστοσύνη στις εργοδοτικές οργανώσεις. Λένε κυριολεκτικά ψέματα. Τρομοκρατούν, καραδοκούν να κουραστούν τάχα οι εργαζόμενοι για να πάρουν ακόμα χειρότερα μέτρα. Επιφυλάσσουν χειρότερα. Γι' αυτό ο αγώνας πρέπει να έχει συνέχεια και να έχει κλιμάκωση».

Ολομέτωπη επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτης κ. Χρυσοχοϊδη για συνεργασία με μεγαλοεπιχειρηματίες καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Π.Α.ΜΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Σήμερα, μέρα πανεργατικής απεργίας (όπως και τις προηγούμενες μέρες στη Μηχανιώνα) οι εργοδότες (πλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών και ο ιδιοκτήτης Σούπερ Μάρκετ, Αρβανιτίδης) με την ανοχή και τη συνεργασία της αστυνομίας, οργάνωσαν ομάδες "αγανακτισμένων πολιτών", αποτελούμενων από ομάδα πλοιοκτητών στη Μηχανιώνα και ελάχιστους ΕΚΒΙΑΣΜΕΝΟΥΣ εργαζόμενους του Αρβανιτίδη από διάφορες πόλεις της Μακεδονίας αλλά και πληρωμένους τραμπούκους για να αντιπαρατεθούν με τους απεργούς και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που περιφρουρούσαν τις κινητοποιήσεις.
Συμβαίνει και οι πλοιοκτήτες της Μηχανιώνας και ο Αρβανιτίδης να είναι γνωστοί "πολιτικοί φίλοι" του Υπουργού Χρυσοχοϊδη.
Ο Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνηση του έχουν αναλάβει την ευθύνη οργάνωσης ομάδων "αγανακτισμένων πολιτών" (βλ. τραμπούκων) για να επιτίθενται ενάντια σε απεργιακές συγκεντρώσεις.
Προειδοποιούμε τον Χρυσοχοϊδη και τους φίλους του επιχειρηματίες, προειδοποιούμε τη κυβέρνηση : θα έχουν την ίδια τύχη με τους "αγανακτισμένους πολίτες" και τους πολιτικούς πάτρωνες τους, της υπόθεσης Λαμπράκη. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή οργή για τη κυβέρνηση των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι σήμερα με την ενότητα και τον αγώνα τους δίνουν απάντηση στα εγκληματικά μέτρα της κυβέρνησης αλλά και στις οργανωμένες κυβερνητικές προβοκάτσιες που θέλουν τη διάσπαση του λαϊκού κινήματος.
Η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να βυθίσει τη χώρα σε μια βαθιά κοινωνική κρίση, να μας βυθίσει στην ύφεση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν θέλουν να πηγαίνουν χωρίς βίζα στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά, μισθούς και δυνατότητα να ζήσουν ένα μέλλον με αξιοπρέπεια γι αυτούς και τα παιδιά τους. Γι αυτό παλεύουν. Και θα απαντήσουν με ενότητα, με αγώνα, έναν αγώνα που θα έχει βάθος. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ενότητα. Και αυτό το μήνυμα βγαίνει από τη σημερινή συγκέντρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.