Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Σφυροκόπημα σε πλούσιους και φτωχούς με στόχο την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε.


Προσφυγή στο ΔΝΤ εάν δεν στηρίξει η γερμανική κυβέρνηση, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός με σκληρές δηλώσεις στο υπουργικό συμβούλιο - Ακολούθησαν τα μέτρα «κοινωνικής δικαιοσύνης» που  ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-«Ιπτάμενος Έλληνας» τις επόμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου- Παράνομη από την Ε.Ε η εποπτεία του ΔΝΤ στα μέτρα της Ελλάδας;

Οδυνηρά μέτρα για τους μισθωτούς, σκληρά μέτρα για τους έχοντες και κατέχοντες αλλά και για την Εκκλησία , προκειμένου να κατευνάσει τις  διαμαρτυρίες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν επιπλέον 4,8 δις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, συζητείται αύριο και υπερψηφίζεται την Παρασκευή με διαδικασίες «εξπρές», ώστε να αποτελέσει νόμο του κράτους, πριν  αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ.
Τον άχαρο ρόλο της ανακοίνωσης των μέτρων ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωνε τους παραγωγικούς φορείς και ζητούσε την ανοχή τους  για την αντιμετώπιση του επερχόμενου ολέθρου, την οποία όμως δεν έλαβε.
 «Παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις για τον πολύ κόσμο μόνοι μας, πριν μας τις επιβάλλουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκλεισε την απαρίθμηση των μέτρων δηλώνοντας: «Η μάχη με το χρόνο θα είναι σκληρή αλλά θα την κερδίσουμε» (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά όλη την εισήγηση του κ. Πεταλωτή). Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αφορούν τρεις κυρίως κατηγορίες: Τους δημοσίους υπαλλήλους μαζί με αυτούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους έμμεσους φόρους, τα μέτρα για τους έχοντες και κατέχοντες. 
Επιγραμματικά περιλαμβάνουν:
-Περικοπή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας κατά 30% και 
περικοπή επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 12% . Μείωση του επιδόματος δικαστικών κατά 20%.
-Πάγωμα συντάξεων
-Μείωση των επιχορηγήσεων για ΝΠΙΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού και κατά 10% των επιχορηγήσεων στα ταμεία ΟΑΠ, ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ.
-Μείωση κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου Προγράμματος στο υπουργείο Παιδείας και κατά επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, των πιστώσεων νέων προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας.
-Μείωση κατά 20% των τιμών των φαρμάκων.
- Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών στο δημόσιο, με παράλληλη μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων στα μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, απαγόρευση bonus, μείωση κατά 30% των δαπανών για υπερωρίες και μετακινήσεις.
-Αύξηση ΦΠΑ για τον πολύ χαμηλό συντελεστή από το 4,5% στο 5% για το χαμηλό από το 9% στο 10%, και για τον υψηλό από το 19% στο 21%. Δεν μεταβάλλεται η έκπτωση των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά.
-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα επιβάρυνση της τιμής της βενζίνης κατά 8 λεπτά το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 3 λεπτά.
-Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά.
-Αύξηση φόρου από το 3% στο 15% στα ακίνητα των offshore εταιριών.
-Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ, ενώ η απαλλαγή ισχύει για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
-Επιβολή ειδικού φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ ή τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, αεροσκάφη, πολύτιμους λίθους, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

Γ. Παπανδρέου: Να αναλάβει τις ευθύνες της η Ευρώπη
Η Ελλάδα εφαρμόζει ήδη μέτρα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ταυτόχρονα πληρώνει το κόστος καθυστέρησης της Ε.Ε να στηρίξει εμπράκτως τη χώρα για να σταματήσει η αιμορραγία από τους κερδοσκόπους. Γι΄ αυτό και το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο ήταν σαφέστατο: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης , εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας. Σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το σενάριο του ΔΝΤ είναι ανοιχτό». Επίσης κατά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε: «Αναμένουμε δικαίως πια την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και είναι η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η άρνηση έμπρακτης στήριξης εκ μέρους της κ. Μέρκελ δεν οφείλεται στην  πανθομολογούμενη δυσαρέσκεια των Γερμανών ψηφοφόρων της. Πληροφορίες πού έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, μιλούν απαίτηση δέσμευσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης  και για μια σειρά άλλα θέματα, όπως η απόλυτη εξαγορά του ΟΤΕ από τους Γερμανούς, η στροφή της Ελλάδας από την αγορά αμερικάνικων χρηματοπιστωτικών προϊόντων στην αγορά γερμανικών και εν ολίγοις, μια νέα γερμανική επέλαση στην Ελλάδα. Πιθανόν ο κ. Παπανδρέου, καθώς υλοποίησε κατά γράμμα το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, να επιθυμεί να δεσμεύσει δημόσια την κ. Μέρκελ για μέτρα στήριξης, πριν αρχίσει το «παζάρι» με τα προαναφερθέντα, στο  τετ-α-τετ που θα ακολουθήσει. Σε αυτό το πνεύμα, ορίστηκε και  η επίσκεψη αμέσως μετά τη Γερμανίδα καγκελάριο στον Γάλλο πρόεδρο, ως υπενθύμιση ότι υπάρχουν και άλλοι ισχυροί στην Ε.Ε.  Και εάν και αυτοί δεν επαρκούν , ακολουθεί  το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στον «πλανητάρχη». Στόχος πάντα η αποφυγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην Ευρωβουλή
«Θαρραλέα», χαρακτήρισε τα μετρά της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Βαν Ρομπόι απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη, κατά τη διάρκεια ακρόασής του σε ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Βαν Ρομπόι στην απάντηση του, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δεν είναι υπεύθυνη η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση για όσα έχουν συμβεί, υπογράμμισε ότι η αξιοπιστία των μέτρων εξαρτάται και από τις αγορές και τόνισε ότι θα τεθεί σε δράση ο μηχανισμός αλληλεγγύης.

Ωστόσο, παράνομη χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να ορίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως επόπτη της εφαρμογής των μέτρων «σταθερότητας» της ελληνικής οικονομίας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με ερωτήσεις του, που κατέθεσε προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι: «Η αναφορά στο ΔΝΤ στην ανωτέρω απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί ένα επικίνδυνο θεσμικό προηγούμενο αφού με αυτό τον τρόπο διορίζεται το ΔΝΤ ως συνεποπτεύουσα αρχή, μαζί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ των μέτρων που επιβληθήκαν στην Ελλάδα» και συνεχίζει: «Πρώτον, ούτε στο άρθρο 126 της Συνθήκης (που είναι το πιο λεπτομερές άρθρο της) ούτε στο προσαρτώμενο Πρωτόκολλο (αριθ.12) «σχετικά με την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» ούτε σε άλλα νομικά κείμενα της ΕΕ δεν προβλέπεται η συμμετοχή του ΔΝΤ ή άλλου διεθνούς οργανισμού σε αυτές τις εποπτικές διαδικασίες. Και, δεύτερον, μια τέτοια συμμετοχή θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, έστω καταχρηστικά, μόνο αν το κράτος-μέλος ζητούσε επισήμως την συνδρομή του ΔΝΤ.» Καταλήγει καλώντας την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάσουν αν «η ανωτέρω αναφορά στο ΔΝΤ από το Συμβούλιο παραβιάζει τις Συνθήκες αφού δημιουργεί ένα νέο θεσμικό και πολιτικό προηγούμενο χωρίς να έχει ακολουθηθεί η απαιτούμενη διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.