Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Εγγυήτρια δύναμη της ευρωζώνης η Γαλλία, με «όχημα» την Ελλάδα



Ο Ν. Σαρκοζί, δεσμεύθηκε και δέσμευσε υποχρεωτικά την Ε.Ε και την κ. Μέρκελ ότι θα δράσουν από κοινού ενάντια στους κερδοσκόπους, σε ένα θερμό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας και του Γ. Παπανδρέου, αλλά με ουσιαστικούς αποδέκτες, όλες τις χώρες του σκληρού πυρήνα, «αδειάζοντας» την πολιτική της Γερμανίας.

Εάν όπως γράφουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», Γερμανία και Γαλλία, που προβάλλονται ως οι πιθανοί σωτήρες της δημοσιονομικής κρίσης, μπορούν να καταλήξουν να καθορίζουν την οικονομική και πολιτική ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη, τότε η γαλλική διπλωματία του Νικολά Σαρκοζί, κατέστησε -με όχημα την Ελλάδα-, ένα βήμα μπροστά τη χώρα του από αυτήν της κ. Μέρκελ. Ήταν ο Γάλλος πρόεδρος που μιλώντας χθες για την Ελλάδα, άφησε να εννοηθεί σαφέστατα ότι η Γερμανία δεν έχει αρθεί μέχρι τώρα «στο ύψος των περιστάσεων, των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών τους, μεταξύ των οποίων είναι και η αλληλεγγύη» και γι΄ αυτό κάλεσε την κ. Μέρκελ να το πράξουν μαζί. Ένα βήμα πριν η Ελλάδα, «στραπατσαρισμένη» από τη γερμανική διαπόμπευση προσφύγει στο ΔΝΤ, προκαλώντας την κατάρρευση της ενιαίας νομισματική πολιτικής της Ε.Ε, παρενέβη η Γαλλία επιχειρώντας να ηγηθεί της ευρωζώνης. Στήριξε με κάθε τρόπο τον Έλληνα πρωθυπουργό και το αίτημά της χώρας, στέλνοντας και σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που τελούν εν κινδύνω, μήνυμα ότι μπορούν να υπολογίζουν στη Γαλλία ως εγγυήτρια δύναμη για να χτυπηθούν οι κερδοσκόποι. Επέβαλε την εμπιστοσύνη μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας -Ελλάδας , λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και καθένας να γνωρίζει λεπτό προς λεπτό πού βρισκόμαστε».

Ο κ. Σαρκοζί διατύπωσε με δικά του λόγια το ελληνικό αίτημα, «πετώντας μαχαίρια» στη Γερμανία: «Είναι πολύ απλό, η Ελλάδα δανείζεται με 6,5%, ενώ άλλες χώρες όπως η Γερμανία με 3%, εξ ου και είναι προς το συμφέρον μας να κατεβάσουμε τα επιτόκια ήρεμα, και να μην επιτρέψουμε αυτή την απόκλιση. Να μην επιτρέψουμε σε αυτή την κερδοσκοπία να επιτείνει μια χρηματοοικονομική κρίση που ήδη προκλήθηκε, από τον παράλογο τρόπο λειτουργίας κάποιων Τραπεζών από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού», είπε με νόημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε σαφέστατα και όχι «αμφίσημα» ,όπως ο ίδιος είπε, μηνύματα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε όσα έπρεπε και ακόμη περισσότερα και η Ε.Ε του οφείλει και πρέπει να του τα δώσει χωρίς άλλη «θεωρητική συζήτηση».

Ο κ. Παπανδρέου είχε κάθε λόγο να αναχωρήσει απολύτως ικανοποιημένος από τη Γαλλία πριν ετοιμάσει τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ. Τόσο πολύ , που για πρώτη φορά δήλωσε ότι «πήραμε περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε να πάρουμε» ενώ μέχρι χθες άφηνε να διαφανεί, ότι μπορεί να πάρουμε και άλλα...

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου

«Είχα σήμερα μία σε βάθος συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Θέλω να τον συγχαρώ για το θάρρος του - είναι ένας πολύ θαρραλέος άνθρωπος - και για τα αναγκαία μέτρα που πήρε. Είχα μάλιστα σήμερα και μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με την Καγκελάριο της Γερμνανίας, την κυρία Μέρκελ. Τα μέτρα που έλαβε η ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλονται, προκειμένου να επιτραπεί η εξυγίανση των ελληνικών δημοσιονομικών, όπως είχε δεσμευθεί την 11η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα δρα με αποφασιστικότητα και με σταθερότητα και, ως εκ τούτου, μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας. Η Γαλλία στέκεται δίπλα στην Ελλάδα, με απόλυτη αποφασιστικότητα.
Την 11η Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει τα πάντα, ώστε να τηρήσει τον φιλόδοξο στόχο, να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4%, με επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό ακριβώς έπραξε η Ελλάδα.
Ελλάδα έκανε ακριβώς αυτό το οποίο της ζήτησε η Ευρώπη. Όμως, είχαμε ζητήσει και κάτι δεύτερο: τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα ελάμβαναν συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα, εάν αυτό αποδεικνυόταν απαραίτητο.
Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα τα οποία αναμέναμε. Τα κράτη της Ευρωζώνης, λοιπόν, οφείλουν πλέον να σταθούν δίπλα της και να είναι έτοιμα να λάβουν τα δικά τους, αντίστοιχα μέτρα. Η Γαλλία, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της, θα πράξει το απαραίτητο.
Σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη χρηματοδότησης, μας το επιβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα μπόρεσε να ξαναβρεί την αξιοπιστία της, με τις δικές της δυνάμεις. Όμως, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: εάν ήταν απαραίτητο, τα κράτη της Ευρωζώνης θα τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία επ' αυτού.
Το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα. Και αυτό συνεπάγεται την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία πάνω στην έκφραση της αλληλεγγύης αυτής. Θα ήθελα εξάλλου να πω ότι, σε αυτή την υπόθεση, προφανώς διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, όμως είναι και το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο διακυβεύεται εξίσου.
Οι Ευρωπαίοι από κοινού δόμησαν ένα κοινό νόμισμα. Όλα τα κράτη τα οποία μοιράζονται το νόμισμα αυτό πρέπει να είναι αλληλέγγυα, είναι πολιτική δέσμευση αυτή, είναι ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και οικονομική πραγματικότητα.
Εφιστώ άλλωστε την προσοχή σας στο γεγονός ότι, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία, θα λάβουν μια συντονισμένη και κατόπιν διαβούλευσης δράση, για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία. Η Γαλλία λοιπόν είναι αποφασισμένη να πράξει κάθε τι απαραίτητο, ώστε να βγει και η Ελλάδα πολύ πιο δυνατή απ' αυτή την κρίση, αλλά και η Ευρώπη πιο δυνατή και πιο ενωμένη.
Την 11η Φεβρουαρίου αποφασίσαμε να δώσουμε τα απαραίτητα μέσα, αναλαμβάνοντας στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Συμβούλιο τις σχετικές δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν τηρηθεί - και ευχαριστώ πάρα πολύ την Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Κουσνέρ, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που ολοκλήρωσαν τη συζήτηση αυτή και τήρησαν αυτά τα οποία είχαν συμφωνηθεί».


Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νικολά, θέλω να σ' ευχαριστήσω εγκάρδια για την ουσιαστική προσωπική στήριξη που δείχνεις προς την Ελλάδα. Και αυτό, από την πρώτη στιγμή.

Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σου έναν σταθερό φίλο, που εκφράζει τη φιλία των λαών μας, αλλά και τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.

Όπως ανέφερες, κυρίαρχο κομμάτι των συζητήσεών μας υπήρξε η οικονομική κρίση, που δεν αφορά μόνο στην ελληνική οικονομία, αγγίζει το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ. Αφορά και στη λειτουργία των διεθνών αγορών.

Είχα την ευκαιρία και περιέγραψα στον κ. Σαρκοζί τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας, μέτρα άμεσα για την αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας. Υπογράμμισα για άλλη μια φορά την ισχυρή πολιτική μας βούληση να πετύχουμε την ανάκαμψη, την αναδιάρθρωση της οικονομίας, να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ελκυστική για επενδύσεις και για ανάπτυξη, με την απαραίτητη κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Είναι πολύ θετικό, και ευχαριστώ Νικολά, που εσείς αλλά και η Γαλλία, αναγνωρίζετε και στηρίζετε αυτή την τεράστια προσπάθεια του Ελληνικού λαού. Και ξέρω ότι δεν είστε μόνον εσείς, αλλά ότι έχουμε την αλληλεγγύη ολόκληρου του Γαλλικού λαού. Και θέλω να ευχαριστήσω το Γαλλικό λαό γι' αυτή την αλληλεγγύη που μας δείχνει.

Η Γαλλία στηρίζει επίσης, έμπρακτα και με κάθε τρόπο, το ευρώ και το κάνει συστηματικά. Είναι αυτό που θέλουμε και εμείς. Γι' αυτό και θέλαμε να δείξουμε, με τη δική μας αποφασιστικότητα, ότι μπορούμε να πάρουμε εκείνα τα μέτρα, που όσο σκληρά και αν είναι, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση πρώτα απ' όλα της ελληνικής οικονομίας, αλλά συμβάλλουν και στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Εμείς ξεκινήσαμε πριν από λίγους μήνες και όταν ανέλαβα, είχα την εντολή για αλλαγές στη χώρα μου, στην Ελλάδα. Η εντολή ήταν να χτίσουμε μια διαφορετική Ελλάδα, μια νέα Ελλάδα, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Και το πρώτο βήμα ήταν να φύγουμε από αυτή την κρίση, να πάρουμε τα πρώτα δύσκολα μέτρα, αλλά από εκεί και μετά, να συνεχίσουμε μια τεράστια προσπάθεια με τον Ελληνικό λαό, για την ανόρθωση της οικονομίας μας και την ανάκτηση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας μας, και διεθνώς, και στην Ευρώπη.

Αυτό είναι το χρέος που έχουμε, πρώτα απ' όλα εμείς, απέναντι στο ίδιο το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρώπη. Γι' αυτό και οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε, ή αν δεχθούμε, από κερδοσκόπους, δεν θα είναι θέμα ελληνικό, αλλά θα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Αφορά στην Ευρώπη, αφορά στην Ευρωζώνη, αφορά στο ίδιο το ευρώ.

Και θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτή η κρίση που πέρασε η δική μου χώρα, η Ελλάδα, θα είναι αφορμή για να συμβάλει σε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη, με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση- όπως είπατε κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Νικολά. Αλλά βεβαίως, αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα είναι αποφασιστικότητα, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα την οποιαδήποτε προσπάθεια επίθεσης και κερδοσκοπίας απέναντι στην Ελλάδα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, ότι συμφωνήσαμε σε μια κοινή δράση με τον Πρόεδρο Σαρκοζί, με την Καγκελάριο Μέρκελ, και σε συνεργασία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας. Είναι μια πρωτοβουλία, που θα εκδηλωθεί σύντομα.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να μπω σε άλλα θέματα. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας, όπως τόνισα και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ, είναι άριστες και έχουμε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας, αλλά και συνεργασία στη Μεσογειακή Ένωση, που είναι πρωτοβουλία δική σας κ. Σαρκοζί, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, για τα οποία και συζητήσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.