Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η Βουλή «ξορκίζει» ΔΝΤ και εθνικές υπαναχωρήσεις...



Συζήτηση πολιτικών αρχηγών προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή. Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για οικονομία και εθνικά θέματα. Ποιοι συμφώνησαν και σε ποια σημεία. Ποιοι διαφώνησαν και γιατί.
Τη στενή συνεργασία όλων των κομμάτων, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε το πολιτικό θάρρος, όπως είπε, για τα μέτρα που πονάνε, αλλά ζήτησε στήριξη για την επιτυχή έκβαση της μάχης μιας ευνομούμενης πολιτείας. Κατά τα άλλα, χαρακτήρισε ευφάνταστα σενάρια και αστειότητες τα περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας πως «θα τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις, δεν είμαστε επαίτες».
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Παπανδρέου, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στη βουλή εξασφάλισε τη συναίνεση του ΛΑΟΣ που έτσι και αλλιώς είχε (με την απειλή ότι για το όνομα της Μακεδονίας για το οποίο συναντάται με τον κ. Γκρουέφσκι ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός...). Εξασφάλισε και την καθαρή συναίνεση της ΝΔ, παρά την φραστική κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για ατολμία, καθυστερήσεις και ευθύνες. Δεν βρήκε καμία απολύτως πρόθεση συγκατάβασης από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ,  αντίθετα ασκήθηκε στην κυβέρνηση σκληρή κριτική. Μόνο σε ένα θέμα συμφώνησαν όλοι οι βουλευτές: Ότι η είσοδος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι το χειρότερο σενάριο για τις επιπτώσεις που θα ακολουθήσουν στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και πρέπει να αποφευχθεί.
Η μαραθώνια όμως συζήτηση στη βουλή ήταν αποκαλυπτική και για τα εθνικά θέματα. Η κ. Παπαρήγα αποκάλυψε ότι είναι προς υπογραφή συμβόλαια που μοιράζουν το  20% στην Ελλάδα, 20% στην Τουρκία και 60% στις αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρίες για τη συνεκμετάλλευση του πετρελαίου στο Αιγαίο με την υπονόμευση της αμυντικής ικανότητας  της χώρας μας. Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργό αν απαντήσει για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Τόσο η κ. Παπαρήγα όσο και ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησαν επι της ουσίας ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί δυσμενείς εξελίξεις για το όνομα και τον αλυτρωτισμό της π.ΓΔΜ, για την υπογραφή νέου σχεδίου Αναν για την Κύπρο.
Στα οικονομικά επικέντρωσαν  ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας. Ο μεν σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι  «έχετε γίνει πια εύκολος στόχος αντιπολίτευσης. Γιατί κάθε μέρα αποδεικνύετε ότι εκβιάσατε εκλογές χωρίς να έχετε κανένα σχέδιο», ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αντί να αποφύγει ο πρωθυπουργός το παγόβουνο, γκάζωσε και στέλνει τη χώρα- σκάφος κατά πάνω του... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.