Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου»...


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Αύξηση 56% στο κόστος της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη (διόδια και καύσιμα) καταγράφεται σε ένα χρόνο μέσα! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή, παραθέτοντας και τις σχετικές προσθαφαιρέσεις για το κόστος μεταφοράς με ένα Ι.Χ 1.400 κ.β. Έτσι, κομμένο και το σούβλισμα του οβελία στο χωρίο, καθώς υπάρχει σίγουρα κόσμος που αδυνατεί να καταβάλει 58 επιπλέον ευρώ για τη διαδρομή, δηλαδή από 102,70 ευρώ πέρσι, να δώσει φέτος 160,46 ευρώ μόνο για τη μεταφορά, χώρια τα γνωστά έξοδα διαδρομής. Και αυτοί που θα βρεθούν στο ΙΧ και θα ταξιδέψουν, είναι απίθανο να μην κάνουν θέμα συζήτησης το υπέρογκο κόστος διοδίων/ ΦΠΑ στα καύσιμα, κατά τη διαδρομή. Όταν όμως έβγαιναν και έκλειναν τις εθνικές οδούς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να μη δοθεί η κατασκευή των έργων στις εταιρίες με το δικαίωμα εκμετάλλευσης των διοδίων, τότε οι ίδιοι οδηγοί κατηγορούσαν τους ...«αριστεριστές». Και το επιχείρημά τους; Εάν δεν δοθούν στις ιδιωτικές εταιρίες δεν θα τελειώσουν ποτέ. Φυσικά και δεν είχαν άδικο. Το ερώτημα είναι γιατί ψήφισαν κόμματα που και τις εθνικές οδούς και όλες τις άλλες κοινωφελείς χρήσεις έδωσαν στους ιδιώτες και το ελληνικό Δημόσιο φαλίρισαν και καταχρέωσαν μέχρι την μεθεπόμενη γενεά Ελλήνων. Ούτε έργα, ούτε λεφτά, αλλά στην κυβέρνηση εναλλάσσονται...

Το πρόβλημα είναι ότι ακούω συνέχεια γύρω μου ανθρώπους να λένε ότι δεν ασχολούνται με την πολιτική (όταν δηλαδή κάποιος τους λέει τι θα συμβεί, γιατί και τι μπορούν να πράξουν οι ίδιοι για να το αποφύγουν). Όταν όμως προκύψουν τετελεσμένα γεγονότα, όπως τα διόδια στην εθνική οδό, τότε βρίζουμε, κάνουμε κριτική, ρίχνουμε προκαταβολικά «φούμο» στην κυβέρνηση που μετά θα αναιρέσουμε, αλλά πληρώνουμε ή κόβουμε τις διαδρομές.

Ποιος θα υπερασπιστεί τη μη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης; Γιατί να μπει μέτοχος ο ιδιώτης, εάν όχι για να βγάλει κέρδος; Θέλει και ερώτημα ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που προωθεί η κυβέρνηση-σε συνέχεια της προηγούμενης-θα σημάνει αύξηση της τιμής του πιο πολύτιμου αγαθού, του νερού, που το κράτος οφείλει σε πλούσιους και φτωχούς σε τιμή για όλες τις τσέπες; Προτίθενται να εκφράσουν μαζικά, δυναμικά, την αντίθεσή τους οι Θεσσαλονικείς, αποτρέποντας ένα τέτοιο σχεδιασμό; Αν όχι τώρα για να τον αποτρέψουν, ας μη διαμαρτύρονται μετά.

Ένα δεύτερο παράδειγμα: Ας ξεχάσουμε ποιο κόμμα ψηφίσαμε και ας κινητοποιηθούμε όλοι μαζί, με υπογραφές, με διαδηλώσεις, δεν ξέρω με ποιόν άλλο τρόπο, στο αίτημα να σταματήσουμε να «ψωνίζουμε» άλλα όπλα από τους συμμάχους μας Ευρωπαίους, διότι ουδόλως μας διασφαλίζουν την εθνική ακεραιότητα. Διάβασα στη σημερινή ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων αυτό που δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος ότι πωλήσεις προς την Ελλάδα και την Τουρκία αντιπροσώπευαν τα τελευταία χρόνια το 30% του τζίρου της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας! Δηλαδή, αντί να μας διασφαλίσουν οι πρόσθετες εξοπλιστικές δαπάνες, έχουν κάθε λόγο οι εταίροι μας, να μας βλέπουν να αυξάνεται η ένταση μεταξύ μας. Και αυτό για να γίνει αντιληπτό, δεν θέλει ούτε βαθιά πολιτική σκέψη και ωριμότητα, ούτε ενασχόληση με τα κόμματα. Θέλει στάση ευθύνης από όλους μας απέναντι στην εκάστοτε εξουσία ακόμη και εάν την ψηφίσαμε. Θέλει καθαρή, δυνατή φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε ότι μας χαλάει, μας πονάει, μας φτωχαίνει, μας κοροϊδεύει. Είτε λέγεται κόστος διοδίων, είτε κόστος νέων εξοπλιστικών παραγγελιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Να το αντιπαλέψουμε τώρα, όχι να γκρινιάζουμε μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.