Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Ελλάδα «ταχυδρόμος» υπερατλαντικών διαπραγματεύσεων για την κερδοσκοπία...


Η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον «πλανητάρχη», η αποτίμηση της επόμενης ημέρας από τη στήριξη του Γάλλου προέδρου και οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων

Την πρόταση για λήψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ Ε.Ε και ΗΠΑ, ώστε στη σύνοδο των G20 να αποφασισθεί η ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας όλων των χωρών απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία, λέγεται ότι θα μεταφέρει στον «πλανητάρχη», ο κ. Παπανδρέου. Κερδοσκοπία και οικονομική πολιτική, ελληνοτουρκικά, σκοπιανό, κυπριακό, μεταρρυθμίσεις στο ΝΑΤΟ και Αφγανιστάν, είναι τα θέματα συζήτησης. Όμως και μόνο η απαρίθμηση των τίτλων των θεμάτων που περιλαμβάνει η «ατζέντα» των συνομιλιών, υπερβαίνει τη... μισή ώρα που είναι η διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών! Αυτό που μένει ουσιαστικά, είναι η δήλωση του Μπάρακ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση και σύμφωνα με τις υποδείξεις της υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίοι επίσης συναντώνται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτό που δεν θα ειπωθεί στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, είναι το «τίμημα» της συνάντησης μεταξύ του «αδύναμου κρίκου» της Ε.Ε, δηλαδή της Ελλάδας και της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη, σε αυτή την κρίσιμη ώρα που η χώρα μας επιχειρεί να αντιστρέψει τους αβάσταχτους όρους δανεισμού.

«Η βασική προσπάθεια της Ελλάδας ήταν, να βγάλει από πάνω της, ότι το πρόβλημα είναι η ίδια» και όχι οι κερδοσκόποι, ανέφερε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί ο κ. Παπανδρέου και αυτό από τις εξελίξεις που ακολούθησαν μια μόνο ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί, έχει επιτευχθεί. Με ανακοινώσεις τους ΝΔ και ΛΑΟΣ θεωρούν θετικές τις εξελίξεις, το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι όροι παραμένουν αντιλαϊκοί και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι στη Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την αρχική, χλιαρή και θεωρητική στήριξη, υπογράψαμε οικονομικές συμφωνίες συνεργασίας για «περιβάλλον, ενέργεια, έρευνα, τομείς που θα έχει το πάνω χέρι, ως επενδύτρια, η Γερμανία». Τι συμφωνίες υπογράψαμε με τη Γαλλία για τη θερμή στήριξη του «αγαπητού Νικολά», αναμένεται να αποκαλυφθεί στο μέλλον. Όσο για τις ΗΠΑ, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έκκληση προς τους ομογενείς, της γεν. γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, «δίχως της δυνατότητα της οικονομικής αυτοδυναμίας είναι δύσκολη η επί ίσοις όροις αντιμετώπισή της χώρας και στο μέτωπο των ανοιχτών εθνικών μας θεμάτων, όπως είναι η ονομασία της πΓΔΜ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό Ζήτημα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού» κ.α....

Η επόμενη ημέρα

Βέβαια, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζητά στις ΗΠΑ σε σαφώς καλύτερο κλίμα από προχθές, μετά τη θερμή στήριξη του Γάλλου προέδρου. Η «ισορροπία» μεταξύ των ισχυρών, ανάγκασε τη Γερμανία και τον Ευρωπαίο επίτροπο σήμερα, να προαναγγείλουν κοινή δράση κατά των κερδοσκόπων, ακόμη και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη το θέμα με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο Λουξεμβούργο. Βέβαια ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. Πάντως, όλα ξαφνικά, επιταχύνθηκαν ... Από την απόλυτη αφηρημένη απαξίωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έγινε σήμερα σαφής. Ο Γερμανός πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη λύπη του στον Έλληνα ομόλογό του για τα ανθελληνικά γερμανικά δημοσιεύματα. Μόλις χθες διαπίστωσε «σαφείς ενδείξεις» για κερδοσκοπία «τεραστίων διαστάσεων» εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, η γερμανική αρχή εποπτείας χρηματοοικονομικών αγορών, BaFin... Και φυσικά, επιτέλους κινήθηκε πτωτικά, το κόστος κρατικού δανεισμού.

Αναλυτικότερα:

Επιστολή με την οποία εκφράζει τη συγνώμη του για τα προσβλητικά δημοσιεύματα απέστειλε ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ, στον ομόλογό του Φίλιππο Πετσάλνικο. Όπως αναφέρει στην επιστολή του «ορισμένα προκλητικά σχόλια γερμανικών ΜΜΕ δεν θα είχαν γραφτεί, ούτε και ορισμένες απαιτήσεις Γερμανών πολιτικών για αλλαγή πλεύσης θα είχαν διατυπωθεί, εάν επρόκειτο για τους Γερμανούς ψηφοφόρους με το δεκαπλάσιο ΑΕΠ και επιβάλλονταν ανάλογα μέτρα περικοπών της τάξης των 50 δισ. ευρώ». Ο κ. Λάμερτ κάνει, τέλος, λόγο για «σοβαρότητα» και «θάρρος» που επέδειξαν οι Έλληνες πολιτικοί στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονταν για χρόνια.

Τα κόμματα

Για τα αποτελέσματα από τις διεθνείς συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά τις επίσημες συναντήσεις του Πρωθυπουργού, τόσο στη Γερμανία, όσο και στη Γαλλία, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ταξιδίων και των επίσημων συναντήσεων του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό για να δημοσιοποιήσουμε εκτενέστερα τις θέσεις μας. Εκείνο το οποίο, ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να υπογραμμίσουμε, σήμερα, είναι ότι, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί και μετά βεβαίως τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχε προχθές με τη Γερμανίδα καγκελάριο, γίνεται ξεκάθαρο κάτι για το οποίο είχε αγωνιστεί από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, ότι αποφεύγεται, απομακρύνεται η πιθανότητα προσφυγής της χώρας μας, της Ελλάδος, στο Διεθνές Ως Νέα Δημοκρατία, θέλουμε να χαιρετήσουμε ιδιαιτέρως τις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ο κ. Σαρκοζί. Δηλώσεις οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς πολιτικής συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα δίδουν την απαραίτητη εικόνα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Μία εικόνα την οποία δεν την έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη. Είναι ιδιαίτερα θετικές οι επισημάνσεις του Γάλλου Προέδρου, ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ενιαία νομισματικά Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπάρξουν θεσμοί, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία του ευρώ, απέναντι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και βεβαίως το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε πως η συνέχιση της λειτουργίας της Ζώνης του Ευρώ προϋποθέτει την άμεση δημιουργία μηχανισμών και θεσμών στήριξης».

Το ΚΚΕ

«Η θερμή στήριξη που προσέφεραν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι εκτός του υψηλού μεριδίου που διεκδικούν να καρπωθούν από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, έχουν ακόμα έναν σοβαρό λόγο να στηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ: Η ισχυρή απειθαρχία και πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα αποτελεί κακό παράδειγμα για τους εργαζόμενους και τους λαούς των χωρών τους, που δεινοπαθούν απ' τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα».

Ο ΛΑΟΣ

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α προδιαθέτουν μια εξαιρετικά καλύτερη αντιμετώπιση απ΄ ό,τι στο παρελθόν.
Το πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τους χειρισμούς της δικής μας πλευράς.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα που πρέπει να βγει νικήτρια στην ιδιότυπη μάχη απέναντι στους κερδοσκόπους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Παρακολουθούμε με πολύ προσοχή το ταξίδι του Πρωθυπουργού αλλά ούτε από το Βερολίνο ούτε από το Παρίσι προκύπτει κάτι που να αλλάζει τα πράγματα για τα θύματα της βάναυσης λιτότητας που επιβλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Απεναντίας, οι αφηρημένες φιλοφρονήσεις που έγιναν εμπεριέχουν και την συμφωνία για την επόμενη δόση μέτρων.

Οι αναφορές σε ένα είδος μηχανισμού στήριξης με ευθεία αναφορά στο γνωστό τοις πάσι, για τον βίο και την πολιτεία του, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί τους εργαζόμενους, ιδίως στο Νότο της Ε.Ε., δεν τους καθησυχάζει. Η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν αρκεί να είναι αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. Η αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται σε μέτρα εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, την προστασία των κοινωνικών μας κατακτήσεων. Δεν μπορεί να είναι ένας οργανισμός που θα επιτηρεί αποτελεσματικότερα τα εκάστοτε μέτρα λιτότητας που αποκτούν οι αγορές. Ούτε να αποβλέπει στον καθησυχασμό των μεγάλων δανειστών, που είναι οι μεγάλες τράπεζες χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, ότι θα αποπληρωθούν τα χρέη έστω και αν υποφέρουν οι λαοί.

Τελευταίο, αλλά όχι μικρής σημασίας, είναι να επισημανθούν οι συμφωνίες, που παρά το έκρυθμο της κρίσης, βρήκαν το χρόνο να υπογραφούν στο Βερολίνο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας: περιβάλλον, ενέργεια, έρευνα είναι οι τομείς που θα έχει το πάνω χέρι, ως επενδύτρια, η Γερμανία. Η συμφωνία για τους μετανάστες σημαίνει ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα, ως φαίνεται, θα πληρώσουν την κρίση όχι μόνο ως εργάτες αλλά και ως πολίτες που θα διώκονται απηνώς με βάση τη γερμανική τεχνογνωσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.