Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Η φορολόγηση της Εκκλησίας διχάζει τα κόμματα…


Το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει κάθε χρόνο 200 εκατ. για μισθούς των ιερωμένων, ανέφερε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας. Η Εκκλησία υποστηρίζει με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, ότι «δεν επιβαρύνει ούτε με ένα λεπτό τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς καμία κρατική συνδρομή φροντίζει για την αξιοπρεπή διαβίωση των λειτουργών της (αρχιερέων και ιερέων) και μισθοδοτεί τους λίγους υπαλλήλους της, τους οποίους έχει προσλάβει για την εκπλήρωση του ιερού σκοπού της, προς πνευματικό όφελος Ελλήνων και αλλοδαπών πολιτών».
Το θέμα «άνοιξε» με αφορμή τη φορολόγηση των εσόδων που προκύπτουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ ό μητροπολίτης Άνθιμος επανέλαβε την πρότασή του για παραχώρηση των Ομολόγων του Δημοσίου που κατέχει η Εκκλησία στο κράτος, για την οικονομική του ανακούφιση. Ανταπόκριση δεν βρήκε.
«Όλοι μας έχουμε χρέος να συμβάλουμε και νομίζω ότι η Εκκλησία, παρά το ότι έχει κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις, δεν αρνείται αυτή τη συμβολή», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τις αντιδράσεις της Εκκλησίας.  
Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε λεπτομερώς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη φορολόγηση, η οποία πρόκειται να επιβληθεί στα Νομικά εκκλησιαστικά πρόσωπα και τα Ιδρύματα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια, αφού οι αρχιερείς τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αποφασίστηκε να συγκληθεί η ιεραρχία στις 10 το πρωί, της προσεχούς Παρασκευής.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση προβλέπει φορολόγηση 20% επί των εσόδων, ενώ η Εκκλησία ζητά φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων της, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι Τράπεζες φορολογούνται με 10% επί των καθαρών εσόδων.
Μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και την απόφαση να συγκληθεί εκ νέου την Παρασκευή με θέμα και πάλι τη φορολόγησή της Εκκλησιάς, ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι η Εκκλησία δεν έχει αντίρρηση να φορολογηθεί, πάντα προσέφερε, πάντα έδινε και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Η πρόταση που θα συζητήσουμε την Παρασκευή, θα είναι να φορολογηθούν τα καθαρά έσοδα της Εκκλησίας», δήλωσε. Σε ερώτηση αν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ο κ. Ιερώνυμος απάντησε, ότι όλα θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.
Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του στη Real News είχε χρησιμοποιήσει την Κυριακή ο αρχιεπίσκοπος, χαρακτηρίζοντας «αντισυνταγματική και ανήθικη»τη φορολόγηση με 20% των όσων εισπράττει η Εκκλησία, και είχε  προειδοποιήσει με προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητεί να «πρυτανεύσει η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση» να μην «αδικήσει ακόμη περισσότερο την Καθολική Εκκλησία, την οποία, δυστυχώς, από χρόνια αδικεί με τη στέρηση οιασδήποτε χρηματικής αρωγής στο θρησκευτικό και κοινωνικό έργο της».
Στο αντίθετο μήκος κύματος, το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας επέκρινε τη κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, καλεί σε αυτό το πόλεμο να πληρώσουν μόνο οι άνθρωποι του μόχθου καλώντας την ταυτόχρονα να φορολογήσει και την εκκλησία.
«Η Εκκλησία. Ούτε αυτή θα έρθει να πολεμήσει μαζί μας. Σε αυτή τη Βουλή προεκλογικά γίνονται και χαριστικές ρυθμίσεις, γιατί το παγκάρι έχει και ψήφους», τόνισε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι ακόμη και όταν επιβάλλεται φορολόγηση, χαρίζεται προεκλογικά. Κατέληξε ζητώντας διαχωρισμό πολιτείας- εκκλησίας και σχολίασε τις αμφίσημες δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη για το ίδιο θέμα. Αλλά στο μεταξύ , μια μέρα μετά τις δηλώσεις του αυτές στη βουλή ο κ. Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον αρχιεπίσκοπο...
Μία ημέρα πριν, ο κ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο, είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα:
«Αντιλαμβάνομαι τις ανάγκες της Πολιτείας, όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανάλογες με εκείνες του 1987. Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στο έθνος και πιστεύω πως από τον διάλογο θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν διαφωνεί με την φορολόγηση της Εκκλησίας, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, δήλωσε:
«Διαφωνώ με το "αποφασίζω και διατάσσω". Είμαι πάντα υπέρ του διαλόγου. Από τον διάλογο αυτό και η Πολιτεία θα κερδίσει αλλά και η Εκκλησία που έχει προσφέρει πολλά στο έθνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.