Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Συγκρατημένοι οι ξένοι για τη «μεγάλη νίκη» της κυβέρνησης



Ετοιμαζόμαστε για δανεισμό 5 δις αλλά δεν το λέμε προκαταβολικά. παραμένει ο στόχος ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας». Πόσο εφικτό είναι αυτό; Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση.

Καμία δημοσκόπηση που να καταγράφει τις εσωτερικές αντιδράσεις από την επίτευξη «στήριξης» της Ε.Ε προς την Ελλάδα με τους συγκεκριμένους όρους, δεν είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα όμως με τις συνεντεύξεις και την αρθρογραφία των εφημερίδων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πανηγυρίζει . Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο «Έθνος» τη χαρακτηρίζει «μεγάλη νίκη της Ελλάδας»... «Ο στόχος μας παραμένει να χρηματοδοτήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες από τις διεθνείς αγορές». Σε ανάλογο ύφος ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης , δηλώνει στην «Καθημερινή» ότι «διεφάνη ήδη η μείωση των επιτοκίων» ως «αποτέλεσμα της θετικής εξέλιξης που είχαμε στη Σύνοδο Κορυφής που αποτελεί μια προσωπική επιτυχία του κ. Γ. Παπανδρέου».

Αυτό που δεν απαντάται είναι πώς θα «προσπαθήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις να λύσουμε το πρόβλημά μας», που επαναλαμβάνει διαρκώς η κυβέρνηση πέρα από τον ηθικό στόχο να μας «εκπαιδεύσει» στην ...πατριωτική μεγαλοψυχία για την ύφεση και τα επώδυνα μέτρα των επόμενων χρόνων . Οι πληροφορίες και οι αναλύσεις των Κυριακάτικων εφημερίδων είναι ζοφερές. Όπως αναφέρει ο έγκριτος ανταποκριτής του «Έθνους» Μ. Ιγνατίου, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΔΝΤ ελέχθη ότι: «Η Ελλάδα χρειάζεται να δανείζεται 50 δις δολάρια το χρόνο για πολλά έτη. Το 2013 το χρέος θα φθάσει στο 150%». Έγινε επίσης η πρόβλεψη ότι πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους η Ελλάδα λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της , μπορεί να εξαναγκαστεί να προσφύγει απευθείας στο ΔΝΤ...

«Το ΠΑΣΟΚ θα πληγεί ανεπανόρθωτα» από τα μέτρα που επιβάλλει υποστηρίζει ο Ούγγρος φιλόσοφος Γκάσπαρ Μίκλος Τάμας , μεταφέροντας την εμπειρία από τη χώρα του όπου η οικονομική στήριξη από ΔΝΤ και Ε.Ε αποκατέστησε μεν την οικονομική σταθερότητα, έφερε όμως ύφεση και μαζί «κρίση δημοκρατίας, πολιτική αστάθεια, κατάρρευση των σοσιαλιστών, άνοδο της δεξιάς και ακροδεξιάς».

Η κυβέρνηση επιζητά παράταση του πολιτικού χρόνου της, χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς με «πιλότο» την επιστήμη της επικοινωνίας: «Δεν ξέρουμε πότε» θα βγούμε να δανειστούμε έλεγε προχθές ο πρωθυπουργός, «δεν υπάρχει ακόμη τέτοια απόφαση», δήλωνε προχθές στο «Reuters» ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δανεισθεί πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στα «τέλη του Μαρτίου», δηλαδή, σήμερα- αύριο δήλωνε ταυτόχρονα ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου, στους «Financial Times» ...

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στις μισές κυβερνητικές αλήθειες αντιδρά- χωρίς αυξανόμενο ακροατήριο -η ελάσσονα αντιπολίτευση- εκτός από το «ρεύμα» του κ. Καρατζαφέρη, ό οποίος φαίνεται να σκληραίνει και τη στάση του προς την κυβέρνηση. Αναλυτικότερα:

«Στην ΕΕ πάρθηκε μια απόφαση που μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα προσωρινό και κοντόφθαλμο χαρακτήρα, όμως ακόμα και αν λειτουργήσει θα είναι μόνο ως ένα βαθμό αποτελεσματική, γιατί το ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο καπιταλισμός μάλλον στο στάδιο του ιμπεριαλισμού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά, με αποτελεσματικά φάρμακα τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις του», ανέφερε σε ομιλία της στον Πειραιά η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Τι απόφαση πήρανε; Έκαναν ένα πολιτικό μηχανισμό ο οποίος λέει το εξής πράγμα: Αν μια χώρα στη ζώνη του ευρώ βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, παραβιάζοντας βεβαίως κανόνες του παιχνιδιού, και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, είναι στις παραμονές τις χρεωκοπίας, τότε θα ξανασυνεδριάσει η ΕΕ και θα αποφασιστεί αν αυτή η χώρα έχει πραγματική ανάγκη, αν βρίσκεται σε κίνδυνο χρεωκοπίας και τότε θα αποφασίσουν τους όρους της στήριξης, της χρηματοδότησης, του δανεισμού και ενδεχομένως να αποφασίσουν και αν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ. Και για να παρθεί αυτή η απόφαση πρέπει να σημειωθεί ομοφωνία. Καταλαβαίνεται δηλαδή ότι και μεταξύ τους τα καπιταλιστικά κράτη δεν μπορούν να ομονοήσουν και δεν μπορούν να έχουν ως καπιταλιστικά κράτη, ως αστικές τάξεις των κρατών μελών, πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ τους».

«Οι έχοντες την ευθύνη την άλλη εβδομάδα, εβδομάδα δανεισμού, θα πρέπει να αναζητήσουν επιτόκια κάτω του 6,3 %, ποσοστό με το οποίο δανειστήκαμε τον προηγούμενο μήνα. Αν το πετύχουν, κάτι θα έχουμε κάνει. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό, ή ποιοι που δεν πείθουν τις αγορές στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Η κυβέρνηση θριαμβολογώντας για την συμφωνία που υπήρξε στις Βρυξέλλες ή δεν αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις του προβλήματος ή θέλει να τις αποκρύψει. Μπορεί οι τράπεζες να πήραν ανάσα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους εργαζόμενους που τους περιμένουν χειρότερες μέρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.