Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Με «κόντρες» ξεκίνησε η συζήτηση για την ιθαγένεια

Υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν ΝΔ, ΛΑΟΣ, επιφυλάσσεται για συζήτηση επί των άρθρων το ΚΚΕ. Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την επιφύλαξη του ΚΚΕ να τοποθετηθεί επί των άρθρων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» των μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συνεχίζεται την Τετάρτη με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο ΝΔ και ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο» που «μεταβάλλει σε αισθητό βαθμό την εθνολογική και πληθυσμιακή δομή της χώρας».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ για την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, εάν τελικώς ψηφισθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως εισάγεται, θα μεταβάλλει σε αισθητό βαθμό την εθνολογική και πληθυσμιακή δομή της χώρας μας τα επόμενα χρόνια» και για το λόγο αυτό κάλεσε την κυβέρνηση «να παρουσιάσει, επιτέλους, ποια είναι η τελική στόχευση αυτού του νομοσχεδίου. Πόσο καλά μελετημένη είναι αυτή στις σημερινές κρίσιμες για τη χώρα συνθήκες. Πως έχουν υπολογισθεί οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των λεπτομερειών του νόμου και το κυριότερο πόσο σφαιρικά και σε βάθος χρόνου αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης σε συνάρτηση με την κοινωνική συνοχή της χώρας».

«Η κορυφαία διάταξη που αποδεικνύει τις σκοτεινές προθέσεις της Κυβέρνησης είναι η διάταξη που θεωρεί τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές αποδεικτικό στοιχείο της κοινωνικής ενσωμάτωσης και κατά συνέπεια σε θετική προϋπόθεση για την κτήση της Ελληνικής ιθαγένειας. Δημιουργεί δηλαδή κίνητρο απόδοσης της ιθαγένειας τη συμμετοχή στις εκλογές», είπε ο κ. Νάκος. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι στην αγωνία της για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών «διακινδυνεύει ακόμη και την επιτυχία του τεράστιου θεσμικού εγχειρήματος, της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας, συνδέοντάς το με την ψήφο των μεταναστών».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου παρέχει αποσπασματικές λύσεις, διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Τόνισε δε, ότι η απόκτηση της ιθαγένειας θα έπρεπε να είναι προαιρετική. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.

«Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης . Επανέλαβε ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες. Κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος τις 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει το κόμμα του. Μάλιστα, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα του ΛΑΟΣ για δημοψήφισμα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό», απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης και πρόσθεσε: «Όποια κοινωνία, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.