Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Eurogroup: Απόφαση - φρένο στην κερδοσκοπία που μετατρέπει σε ... «εταίρο» της Ε.Ε. το ΔΝΤ!



Πόσα, πώς, πότε και με ποιές προϋποθέσεις μας δίνουν δανεικά οι 16 της ευρωζώνης - Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της κοινή δήλωσης των 16 αρχηγών - Νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού η κατάληξη μιας οδυνηρής διαδικασίας- Τι δήλωσε μετά την απόφαση ο Γ.Παπανδρέου

Επιτεύχθηκε εν τέλει η συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας. Ενώ το ακριβές κείμενο δεν έγινε ακόμη γνωστό, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, προκύπτουν τα εξής: Όταν θα βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές να δανειστεί, εάν τα επιτόκια παραμείνουν από τους κερδοσκόπους τόσο υψηλά (άγνωστο το που θα μπει η οροφή) ώστε η χώρα μας να αρνηθεί να δανειστεί με αυτούς τους όρους, τότε, ένα βήμα πριν από την παύση πληρωμών, θα αναλάβουν να τη δανείσουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Το ύψος του δανείου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα 20-22 δις ευρώ και θα δοθεί με το τρέχον επιτόκιο της αγοράς (απλώς θα είναι λογικό και όχι κερδοσκοπικό, όπως είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός) και αυστηρές προϋποθέσεις. Φημολογείται μάλιστα ότι θα δίνεται τμηματικά και πριν από κάθε νέα δανειοδότηση θα επιβάλλονται νέες προϋποθέσεις προς τη χώρα, για την εξασφάλιση των δανειστών. Ποιοι θα είναι αυτοί; Τα 20-22 δις ευρώ θα συγκεντρωθούν κατά τα 2/3 από τις χώρες της ευρωζώνης που θα συνάπτουν εθελοντικά, διμερή δάνεια. Το 1/3 θα καλυφθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ύψος της συμμετοχής κάθε μιας από τις 16 χώρες της ευρωζώνης , θα είναι ανάλογο με το ποσοστό συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το μεγαλύτερο ποσοστό (25%) να καλείται να το καταβάλει η Γερμανία και το 20% η Γαλλία. Πάντως, για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι 16 χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές αναλύσεις, το ΔΝΤ δεν ζητά επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή από την Ελλάδα, ενώ το πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας μας, επιτηρείται μόνο από την Ε.Ε. «Δεν είμαστε σε μηχανισμό ΔΝΤ» ανέφεραν χαρακτηριστικά, Εξάλλου, η συμμετοχή της Ε.Ε στο ΔΝΤ αποτελεί το 37.5% με κύριους μετόχους τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το σχέδιο αποτελεί νίκη στα σημεία της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει μηχανισμός επιβολής μέτρων στη δανειζόμενη χώρα, (ο οποίος δεν προβλέπεται θεσμικά στην Ε.Ε), ώστε να μη θεωρηθεί εύκολη λύση και για τις άλλες τελούσες εν κινδύνω χώρες της ευρωζώνης, επέβαλε ως τοποτηρητή των ευρωπαϊκών υποθέσεων και θεσμών, το υπερατλαντικό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τη διαφωνία του για την εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε κατ΄ επανάληψη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε δικαιωμένος και χαιρέτισε την απόφαση ως «πολύ ικανοποιητική» σχολιάζοντας μάλιστα τη μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ . Χαρακτήρισε επίσης ως «πολύ σημαντική» την απόφαση της ΕΚΤ για την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε από τις Βρυξέλλες:

«Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση.
Η Ελλάδα τού ευρώ είναι ασφαλής. Και η Ευρώπη, έκανε επίσης ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα, δεν πήραμε μόνο αποφάσεις για την Ελλάδα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Με αποφασιστικότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουμε την Ένωσή μας, προστατεύουμε το κοινό μας νόμισμα.
Η Ευρώπη, και μαζί η Ελλάδα, βγαίνουν πιο ισχυρές μέσα από αυτή την κρίση.
Ως Κυβέρνηση, κινηθήκαμε με σύνεση, με προσοχή και με αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, μαζί με τον Ελληνικό λαό.
Μαζί πείσαμε Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ότι έχουν να κάνουν πλέον με μια Ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και με στρατηγική για την πορεία της.
Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.
Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες - και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνον. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε - και αυτό κάνουμε - στις μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία.
Χτίζουμε, με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.
Χτίζουμε την Ελλάδα τού αύριο. Και θα το πετύχουμε μαζί με τον Ελληνικό λαό.
Είναι μια σημαντική απόφαση αυτή που πήραμε σήμερα, και συμβολικά, στην Εθνική μας Εορτή».

«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Το κείμενο κοινής δήλωσης των αρχηγών - κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης

«Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν, προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών.

Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλε αίτημα για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του παρακάτω μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη βούληση τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο , προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη συνολικά όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι' αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση μιας ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινοτική συνοχή.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρα σε περιόδους κρίσεως.

Μελλοντικά η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την πρόληψή τους , συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να ενισχυθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας των κρατών μελών για τα δημοσιονομικά τους.

Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη, την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ, ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο, πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.