Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε ...δόσεις, «διανθισμένο» με φιλολαϊκές ρυθμίσεις


Μόνη της βελτιώνει για τρίτη φορά η κυβέρνηση το νομοσχέδιο πριν το καταθέσει, προκειμένου να κατευνάσει κοινωνία και κόμμα- Τεράστια μεταρρύθμιση το χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση. Διαβάστε την επιχειρηματολογία τους.
Επιβεβαιώνοντας  τις δημοσκοπήσεις, ότι η αγωνία των Ελλήνων για το αύριο συμπυκνώνεται στο αίτημα για συνεργασία και όχι σκληρή αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου, έκλεισε συγκαταβατικά τον κύκλο των αντιδράσεων σε βουλή και κόμμα, για την πολιτική της κυβέρνησης και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Παρείχε αίσθημα δικαίου στους πολίτες και δεν σήκωσε το «γάντι» της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχίζει σε υψηλούς και προσωποποιημένους τόνους να καταγγέλλει τη «νεοφιλελεύθερη» πολιτική που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό ακριβώς το κλίμα συνεχίζει την πολιτική της και για το φορολογικό νομοσχέδιο. Το εισήγαγε αρχικά πιο σκληρό και μόνη της η κυβέρνηση το βελτιώνει στην πορεία και στα σημεία (όχι στην πολιτική), αλλά οι βελτιώσεις αυτές συζητούνται περαιτέρω και αφήνουν θετικό απόηχο, πριν αρχίσει η συζήτησή του στη βουλή. Η κατάθεσή του γίνεται την Τετάρτη (5,5 μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης) και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το Πάσχα.
Με τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού  ότι συντελείται «τεράστια μεταρρύθμιση με πάρα πολλές πτυχές», το φορολογικό νομοσχέδιο συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο και για δεύτερη φορά  δέχθηκε φιλολαϊκές τροποποιήσεις. «Δεν έχουμε την αυταπάτη πως λύσαμε όλα τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος με τη μία. Θα χρειαστούν διορθώσεις στην πορεία. Όλο και κάτι θα μας έχει ξεφύγει. Όλο και κάποιο «παραθυράκι» θα υπάρχει ακόμη ή θα δημιουργηθεί που θα πρέπει στην πορεία να κλείσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός εγγυώμενος προσωπικά να συμπληρωθούν όσα «ξεφεύγουν» .Υπογράμμισε την αξία του διαλόγου, συνεχάρη το υπουργείο Οικονομικών για τη συμβολή του στο εγχείρημα (καθώς έχει δεχθεί πλείστα φίλια και εχθρικά πυρά).
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συμπεριέλαβε νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών ακόμη και για τους βουλευτές, ώστε να τονωθεί το περί δικαίου αίσθημα, αύξηση του αφορολόγητου των αποζημιώσεων για απολύσεις από τις 30.000 σε 60.000 ευρώ και άλλες «διορθώσεις», αλλά όχι «μερεμέτια» , όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Την αντίθετη ακριβώς άποψη με τον πρωθυπουργό διατυπώνει η αντιπολίτευση: Άδικο, φορο-εισπρακτικό, αναποτελεσματικό, ικανό να στεγνώσει την αγορά το χαρακτηρίζει η ΝΔ  δίνοντας έμφαση στην «ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή, κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας» της οποίας ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλαβε αυτόκλητος υπερασπιστής.«Η κυβέρνηση μπήκε σε κάποιες ράγες σκέψης που δεν οδηγούν σε σωστή κατεύθυνση», ασκεί «κριτική» ο ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο υπερασπίζεται το κεφάλαιο επαναλαμβάνει το ΚΚΕ , το νομοσχέδιο «επιτείνει τις αδικίες της εισοδηματικής πολιτικής», αντιτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ασκεί κριτική επί των άρθρων του. Η κρίση δεν αφορά μόνο τα ελλείμματα του Δημοσίου, αλλά και την πραγματική οικονομία, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.