Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Κωλυσιεργεί για να πετύχει τους οικονομικούς της στόχους η Ιερά Σύνοδος


Υπογραφή:Αθανασία Μπαξεβάνη

Βιάστηκε η κυβέρνηση να δείξει «καλή διαγωγή» στην Εκκλησία και απαλλάξει από το φόρο δωρεών, τις δωρεές προς τους ιερούς ναούς, σύμφωνα με τις νέες διορθώσεις που συμπεριέλαβε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Και αυτό, ενώ δεν έχει πει την τελευταία της λέξη επί του θέματος η Ιερά Σύνοδος. Και ούτε θα την πει άμεσα, προκειμένου να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για κατάργηση του προβλεπόμενου φόρου 20% επί των επιχειρηματικών εσόδων της Εκκλησίας. Το θέμα είναι διαχρονικό. Η Εκκλησία ποτέ δεν ήθελε να πληρώνει φόρους, ενώ πάντα ήθελε να αναμειγνύεται σε θέματα του κράτους, γράφει για το ...Βυζάντιο η κ. Αρβελέρ και το ίδιο ισχύει αδιαλείπτως, μέχρι σήμερα.

Τώρα όμως, που τα πράγματα έφτασαν στο μη παραπέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει φόρο στην Εκκλησία, διότι δεν γίνεται να μισθοδοτεί με 200 εκατ. ετησίως τους κληρικούς δημοσίους υπαλλήλους (5.000 ευρώ το μήνα παίρνει ένας μητροπολίτης, αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στην ανακοίνωσή του ότι δωρίζει τον μισθό του στο κράτος!) και να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό Δημόσιο από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας. Δεν γίνεται, διότι δεν είναι καθόλου λίγα λεφτά σε περίοδο μαύρης φτώχιας. Εξάλλου, μπορεί και να μην έθετε θέμα φορολόγησης της Εκκλησίας ο κ. Παπανδρέου, εάν δεν είχε τόση ανάγκη από ισχυρά ερείσματα κοινωνικής δικαιοσύνης για να επιβάλλει τις βαριές περικοπές μισθών στο δημόσιο, που επέβαλε. Το δημόσιο αίσθημα απαιτεί τη φορολόγηση της Εκκλησίας και γνωρίζουμε όλοι ότι οι Έλληνες είναι θρησκευόμενοι. Κατ΄ επέκταση, μάλλον δεν έχει πείσει η ίδια η Εκκλησία τόσα χρόνια, ότι πιάνουν τόπο σε φιλανθρωπικό έργο τα λεφτά που γλιτώνει από τη φορολόγηση. Δική της, διαχρονική ευθύνη είναι.

Και τι μας λέει η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα για το θέμα της φορολόγησης; Ότι θα συστήσει μία επιτροπή για να συντάξει το κείμενο των προτάσεων που θα στείλει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής και για το οποίο μας προϊδεάζει ότι θα περιλαμβάνει τα εξής:

Πρώτον, ότι «ουδέποτε αρνήθηκε ούτε αρνείται τη φορολόγηση», αλλά όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος, ο φόρος 20% να επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα, ώστε να εκπίπτουν από το ακαθάριστο όλες οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου. Δεν διευκρίνισε όμως ο πανοσιολογιότατος, εάν και πόσα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα εμφανίζουν πλεόνασμα, διότι οι πληροφορίες λένε ότι σχεδόν όλα εμφανίζουν έλλειμμα, άρα από το έλλειμμα, ποιό καθαρό 20% να εισπράξεις;

Δεύτερον εάν η Εκκλησία «θέλει να επιτευχθεί ο τρόπος, ώστε και αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας να σταθεί, και το φιλανθρωπικό της έργο να μην ζημιωθεί, και τελικά να ωφελείται ο λαός», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου από τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου», αρωγός στην προσπάθεια της πολιτείας μπορεί να σταθεί, εάν αναλάβει τη μισθοδοσία του κλήρου πράγμα που δεν προτίθεται να πράξει. Για το φιλανθρωπικό της έργο έχει τόσα χρήματα από τις δωρεές που ήδη τους δίνει ώθηση το νέο νομοσχέδιο εγκρίνοντας το αφορολόγητό τους, όπως και το ζεστό χρήμα που διαθέτει στις τράπεζες, τα ομόλογα του δημοσίου, το «παγκάρι», τις τελετές και τόσα άλλα που με χρηστή διαχείριση μπορεί να πετύχει την προσαύξηση του φιλανθρωπικού της έργου. Διότι φιλανθρωπικό έργο με τα ενοίκια που εισπράττει αφορολόγητα, δεν το κάνει η Εκκλησιά , το κάνει ο Έλληνας φορολογούμενος.

Και ένα τρίτο στοιχείο που θα περιλαμβάνει η Εκκλησία στην πρότασή της προς τη Βουλή για το θέμα της φορολόγησης, είναι να συνδέσει τη φορολογία «με την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας»!

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η φορολόγηση των εσόδων της εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία της παραμένει προνομιακή» και ζητά «να φορολογηθεί άμεσα με συντελεστή 45% η κερδοφορία που προέρχεται από οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης της εκκλησίας, όπως και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων. Να σταματήσει η μισθοδοσία των μητροπολιτών από το κράτος και να καταργηθούν όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν. Να περάσουν άμεσα στο δημόσιο οι δασικές εκτάσεις, οι ορεινοί όγκοι, οι λίμνες κ.α. που ανήκουν σε μητροπόλεις και μονές. Η φιλανθρωπική δραστηριότητα που επικαλείται η ιεραρχία της εκκλησίας ως λόγο για να μην φορολογείται, είναι προσχηματική. Σταθερή και πάγια είναι η θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη πλήρους διαχωρισμού του κράτους από την εκκλησία».

Επειδή όσο κυλά ο καιρός, σε περίοδο κοινωνικής έκρηξης «προ των θυρών», μήπως θα ήταν καλύτερα η Εκκλησία για μια φορά να δεχθεί να πληρώσει χωρίς κωλυσιεργίες που την εκθέτουν; Διότι ενώ η συζήτηση της εξεταστικής για το Βατοπέδι είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και το δημόσιο αίσθημα εύκολα μεταστρέφεται, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση περί διαχωρισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

www.eklogika.gr

Η φωτογραφία μου
«Τράπεζα πληροφοριών» για Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Αυτοδιοίκηση. Ποιοί, πού, με τι προσόντα μας κυβερνούν; Όλα τα μέλη της κυβέρνησης, των Επιτροπών, των διοικήσεων Οργανισμών και Κεντρικών συμβουλίων - Βουλή: Διάρθρωση, ρόλοι, μέλη Διαρκών Επιτροπών-Κόμματα: Ποιοί μετέχουν στα κορυφαία όργανα;- Ευρωβουλή: κόμματα, πρόσωπα, αρμοδιότητες- Αυτοδιοίκηση: Διοικητική μεταρρύθμιση, συνενώσεις ΟΤΑ, «Καλλικράτης» και οι θέσεις των κομμάτων. Ποια ονόματα υποψηφίων «παίζουν» για δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς, νέα ονόματα προστίθενται.